Статті

К

Карантинна нереєстрація податкових накладних: і ще раз про наслідки

(коментар до ІПК ДПС України від 02.11.2020 р. № 4514/ІПК/99-00-04-01-03-06)

15 листопада, 2020
Тема: ПДВ

Статтю взято з газети "Професійний бухгалтер" № 53/2020
 

«Штрафний» перепочинок Поміж безлічі карантинних негараздів все ж таки є і крихти позитиву. Так, ми всі вже встигли звикнути до того, що більшість податкових порушень, які в інший час вскочили би в копійчину, сьогодні не загрожують штрафним покаранням. І все завдяки положенням п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, згідно з яким за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, штрафні санкції не застосовуються, крім певних винятків. Своєю чергою, серед наведених у пункті винятків є, зокрема, порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ. А от про порушення граничних строків реєстрації ПН/РК, встановлених п. 201.10 ПКУ, не йдеться. З цього випливають такі висновки. Нагадаємо: станом на сьогодні карантин діє принаймні до 31.12.2020 р. (див. також с. 32 цього номера).

► Висновок 1. За несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в карантинний період не штрафуватимуть. А оскільки адміністративної відповідальності за таке порушення не передбачено, воно мине взагалі безболісно для порушника.

► Висновок 2. Постачальник повинен відобразити ПЗ в декларації з ПДВ за звітний період, в якому вони виникли, у повному обсязі. І це не залежить від того, чи встиг він своєчасно зареєструвати всі ПН. Інакше матиме місце заниження ПЗ, а це вже підпадає під порушення нарахування та декларування ПДВ, за які штрафують на повну навіть в карантин. За таких обставин зауважимо, що відкладання реєстрації ПН/РК не допоможе зекономити реєстраційний ліміт. Адже після подання декларації з ПДВ система порівняє суму задекларованих ПЗ із сумою ПДВ, що міститься в зареєстрованих ПН/РК. І якщо сума ПЗ буде більшою, то у формулі виникне показник ∑Перевищ, який і «з’їсть» реєстраційний ліміт на суму такого перевищення.

► Висновок 3. Покупець не зможе відобразити відповідну суму ПДВ у складі ПК, доки постачальник не здійснить реєстрацію ПН в ЄРПН. Аналогічно й зі зменшенням ПЗ: доки зменшувальний РК не пройде реєстрацію, зменшити ПЗ постачальник не зможе.

В ІПК, що коментується, податківці якраз і наголошують на тому, що через зловживання постачальниками штрафними послабленнями страждають передусім покупці. Дійсно, не отримавши права на ПК, вони змушені декларувати більшу суму податку до сплати (або меншу суму від’ємного значення).

Але ми хочемо звернути увагу ще й на іншу тезу, яка прозвучала в коментованій ІПК. І стосується вона визначення фіскалами низки випадків, на які поширюється «штрафне» звільнення.

Коли не оштрафують У випадку з порушенням граничних термінів реєстрації ПН/РК формулювання п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ залишає місце для роздумів. Адже тут маємо дві окремі події:

  • нереєстрацію платником податку ПН/РК у строк, визначений п. 201.10 ПКУ;
  • реєстрацію ПН/РК після спливу граничного строку або ж взагалі невиконання реєстраційного обов’язку на момент податкової перевірки.

Яка саме з цих подій має припасти на період карантину, щоб платник міг уникнути штрафу?

Вважаємо, що виходити тут слід з того, яка з цих подій є саме порушенням податкового законодавства. Ми вбачаємо, що протиправною дією тут є нереєстрація ПН/РК у законодавчо встановлені строки. І крапка. На цьому моменті й відбулося податкове порушення. Подальші дії платника (запізніла реєстрація, остаточне нехтування реєстрацією) вже не мають розглядатися, як порушення. Від таких дій платника (а саме від кількості днів прострочення реєстрації) залежить лише розмір штрафу, передбаченого ст. 1201 ПКУ, звісно, за наявності законодавчих підстав для його застосування.

Отже, на нашу думку, логічним є висновок, що не застосовуються штрафні санкції за порушення строків реєстрації ПН/РК, граничний термін реєстрації яких припадає на період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину1.

Сьогодні очікуємо завершення карантину 31 грудня 2020 року.

Аналогічні думки висловлювали і податківці, зокрема, у категорії 101.28 ЗІР. Однак зазначену консультацію 8 серпня поточного року перевели до складу нечинних, а натомість виклали нову (категорія 101.28 ЗІР), в якій формулювання є більш «обтікаючими», а саме зазначено, що протягом дії карантину не будуть застосовуватися санкції за нереєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію ПН/РК.

Повертаючись до ІПК, що коментується, хочемо звернути увагу, що фіскали тут начебто виокремлюють дві умови для незастосування штрафу:

  • порушення мають бути вчинені платником протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину;
  • граничний строк реєстрації ПН/РК припадає на період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

Тож здається, що контролери розглядають порушення як таке, що триває протягом усього періоду від спливу граничного строку реєстрації ПН/РК аж до фактичного вчинення платником податку реєстраційної дії.

І тут вже закрадається думка, що фіскали з легким серцем погодяться звільнити платника податку від штрафу лише в тому разі, якщо і граничний термін реєстрації ПН/РК, і фактична (хоч і запізніла) їх реєстрація припаде на період карантинного «штрафного» послаблення.

Зауважимо також, що про дві умови податківці говорили і в ІПК ДПС України від 25.08.2020 р. № 3568/ІПК/99-00-04-01-03-06. Але там вони розглядали ситуацію, коли граничний строк реєстрації ПН сплинув ще до 1 березня 2020 року, а от факт несвоєчасної реєстрації відбувся в карантинний період. Тут ми погодимося з фіскалами, адже з огляду на дату вчинення порушення (а саме нереєстрації ПН у встановлений термін) підстав для звільнення від штрафної відповідальності також не вбачаємо. Але цікаво ще й те, що податківці, обраховуючи штраф, відмовляються вилучати із загальної кількості днів затримки з реєстрацією ПН ті дні, які припадають на період штрафних канікул. Що ж, ми не здивовані .

Але нас турбує от що. Здається, контролери готують підґрунтя для застосування штрафів у випадку, якщо граничний строк реєстрації ПН/РК припадає на період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, а от фактична їх реєстрація відбудеться вже після завершення дії карантину або якщо платник податку взагалі їх не зареєструє.

Спостерігатимемо, куди далі повіє фіскальний вітерець. Але якщо хочете стовідсотково виключити ймовірність фіскальних зазіхань, краще встигнути зареєструвати своїх карантинних «запізнільців» до завершення дії карантинних послаблень.

Світлана Куртенок, бухгалтерка-експертка, ACCA DipIFR

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку