Статті

В

Викуп нареченої, або Як оформити весільну неоплачувану відпустку

Наша працівниця просить надати їй відпустку без оплати для одруження у вересні. Але керівник проти її надання, оскільки працівниця в цей час повинна виконувати дуже важливу роботу. Чи буде це порушенням? Чи можна надати лише половину кількості днів, про які просить працівниця: наприклад 5 к. дн. замість 10 к. дн.? Чи це теж порушення?

05 листопада, 2020

 

Дар’я Попова, юрист газети «Зарплата та кадрова справа»

Вересень із року в рік є традиційним місяцем проведення весіль. Одним молодятам потрібно підготуватись до весілля, іншим — провести медовий місяць подалі від дому. У якому періоді оформляти «весільну відпустку»? Давайте поміркуємо.

Нюанси надання Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку особам, які одружуються, тривалістю до 10 к. дн. (п. 8 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Оскільки календарна дата в конструкції до + [дата] входить до строку згідно із роз’ясненням Мін’юсту1 (див. лист від 15.06.2020 р. № 26245/14036-33-20/8.1.2), то максимальна кількість днів весільної відпустки — 10 к. дн.

Детально це роз’яснення ми аналізували в «ЗКС», № 13/2020, с. 11.

Тож, виходячи з цієї норми, проаналізуємо особливості такої відпустки.

По-перше, законодавець не визначив період для надання весільної відпустки без збереження зарплати. На нашу думку, така відпустка може надаватися працівнику після виникнення певного статусу (нареченого/нареченої) чи виникнення певних обставин (проведення одруження). Тому вважаємо, що ця відпустка може бути надана з дня, про який просить працівник, але в межах періоду, у якому існують обставини, що дають право на відпустку. Тобто в один із днів цієї відпустки має проходити одруження працівника.

А от чи буде влаштовано свято (звичне нам весілля)? Закон про відпустку таку вимогу не висуває. Має бути сам факт укладення шлюбу, тобто одруження. З цього також слідує, що коли одруження не відбувається, а молоді люди влаштовують лише святкування (наприклад, тільки вінчання без укладення шлюбу взагалі, чи, можливо, реєстрація відбулася раніше), то неоплачувану відпустку відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки немає підстав надавати.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Згідно з ч. 2 ст. 4 Закону про відпустки госпрозрахункове підприємство може встановлювати в колективному договорі додаткову оплачувану відпустку на весілля. Працівник бюджетної установи навряд чи зможе на це розраховувати.

По-друге, відпустка на одруження надається працівнику обов’язково за його бажанням. Тож ініціатором має бути працівник. Тобто після написання заяви та підтвердження статусу нареченого/нареченої роботодавець не має права відмовити у наданні такої відпустки. Але! Якщо працівник не має бажання піти в таку відпустку, то і зобов’язати його взяти цю відпустку роботодавець не може.

По-третє, відпустка на одруження за свій рахунок не належить до щорічних відпусток. Тож така відпустка не переноситься на інший період, що не пов’язаний з одруженням, не ділиться на частини, не продовжується на святкові та неробочі дні або дні тимчасової непрацездатності.

По-четверте, час як оплачуваної, так і неоплачуваної «весільної» відпустки включається до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (пп. 2, 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

По-п’яте, відкликати працівника з такої відпустки роботодавець, на нашу думку, не може. Відкликання працівника відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки передбачено лише із щорічної відпустки (лист Мінсоцполітики від 17.10.2016 р. № 576/13/116-16). Тобто відкликання можливе лише з оплачуваної щорічної основної та щорічних додаткових відпусток. Тоді як відпустка без збереження зарплати не належить до щорічних.

Відповідальність Роботодавець не може відмовити у наданні такої відпустки нареченому або нареченій згідно зі ст. 25 Закону про відпустки. Інакше порушить законодавство про працю. При цьому порушенням буде і надання такої відпустки меншої тривалості, аніж про яку просить працівник (як у цьому випадку — 5 днів, а не 10, як просить працівниця).

Також якщо роботодавець сам, без отримання згоди працівника, видасть наказ (розпорядження) про надання весільної неоплачуваної відпустки, він теж порушить трудове законодавство.

У першому та другому випадку роботодавцю загрожує:

  • штраф у розмірі 1 МЗП (за повторне порушення протягом року з дня виявлення — 2 МЗП) — абз. 9 (10) ч. 2 ст. 265 КЗпП;
  • адмінштраф на посадових осіб та підприємця відповідно до ч. 1 (2) ст. 41 КпАП.

Чи повинен працівник надати копію Свідоцтва про шлюб? Чи передбачена відповідальність працівника за ненадання Свідоцтва про шлюб? Ні, не передбачена, оскільки обов’язку у працівника надати таке Свідоцтво роботодавцю після укладення шлюбу немає. Інакше було б порушене право працівника на недоторканість приватного життя та право на конфіденційну інформацію, передбачене ч. 1 ст. 32 Конституції України. Згідно з цією статтею ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Якщо одруження зірвалося… Хто буде відповідати, якщо одруження зірвалося, а відпустка працівнику надана? Взагалі-то сумлінний працівник має відкликати свою заяву з моменту зміни обставин (скасування одруження), якщо це сталося до початку такої відпустки. Так, працівник пише нову заяву роботодавцю, у якій повідомляє останнього про відкликання своєї заяви з РАЦСу. Але хто ж не захоче відпочити у такі тяжкі часи?.. Втім, працівник у такий спосіб зловживає своїм правом на відпустку, оскільки мета надання відпустки — одруження — не буде досягнута. Однак відповідальність за це зловживання правом Законом про відпустки не встановлена. Маємо те, що маємо.

Як жити роботодавцю з таким працівником? Головне — не перейматися! Адже роботодавець не буде нести відповідальність у такому випадку теж! Перелік документів, передбачений законом, був працівником наданий; обов’язку переконатися в проведенні одруження в роботодавця немає, тож роботодавець слідував букві закону. Отже, правопорушення не буде. Ба більше, інколи в подібних ситуаціях потрібно і підтримати працівника, адже одруження просто так не відміняють… 

Якщо одруження скасовано після початку відпустки, то достроковий вихід на роботу працівник має погодити з роботодавцем. Останній може погодитися на дострокове повернення на роботу, а може і відмовити (наприклад, на цей час когось тимчасово прийняли на роботу тощо).

Про те, як документально оформити надання такої відпустки, див. на с. 39. Молодятам варто попіклуватися про гарненькі масочки до свого весільного вбрання. Їх необхідність при проведенні церемонії одруження в РАЦСі передбачена п.п. 1 п. 10 постанови КМУ від 22.07.2020 р. № 641, як і в будь-якому іншому громадському місці в період карантинуАдже РАЦС підпадає під визначення «громадські будинки і споруди», що наведене у п.п. 3.6 п 3 «Терміни та визначення понять» ДБН В.2.2-9:2018 «Громадські будинки та споруди. Основні положення», затверджених наказом Мінрегіону від 28.09.2018 р. № 260.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку