Статті

Я

Якщо аліменти виплачують безпосередньо дитині: заповнюємо форму № 1ДФ

mail Наше підприємство утримує з працівника аліменти на його неповнолітню дочку. Одержувачем аліментів за рішенням суду є мати дитини. У серпні 2020 року дочка (16 років) написала заяву з проханням перераховувати аліменти безпосередньо на її особисту банківську картку.
Чи маємо ми право це робити і як у такому разі заповнювати форму № 1ДФ?

03 вересня, 2020

 

Так, це правомірно.

Згідно з ч. 1 і 2 ст. 179 СКУ 1аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той з батьків або інших законних представників дитини, на чиє ім’я виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання. І найголовніша в контексті цього питання норма закладена в ч. 3 ст. 179 СКУ: неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до ЦКУ.

Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III.

Своєю чергою, неповнолітньою вважається дитина віком від 14 до 18 років (ч. 2 ст. 6 СКУ). Отже, якщо 16-річна дитина, на яку виплачують аліменти, виявила бажання на їх самостійне отримання, що має бути оформлено письмовою заявою, то роботодавець перераховує утриману суму аліментів безпосередньо такій дитині.

У формі № 1ДФ податкові агенти відображають нарахування/виплату доходів на користь платників податків — фізичних осіб. У цьому випадку одержувачем аліментів є дитина, на користь якої здійснюють нарахування й виплату. Отже, у формі № 1ДФ слід відображати дані дитини — одержувача аліментів.

Жанна Семенченко, заступник головного редактора

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку