Статті

В

Випадковий зріз знань щодо ПСП при звільненні

Літо. Їду в електричці на дачу, нікого не чіпаю. І якщо Петро АС - людина ні-ні та й задрімає, то от Петро АC-головбух не дрімає ніколи. По сусідству сидять дві дівчинки-студентки й щось жваво обговорюють. Із контексту виловлюю фразу: «... у місяці звільнення ПСП не застосовують. Я у бабусі запитувала, а вона ж головбух…». Я аж закашлявся!

31 серпня, 2018

Cтаттю взято з газети  "Зарплата та кадрова справа"№ 17

 

— Прошу пробачення, мила панночко, випадково вас підслухав вас і зацікавився темою. Ви, мабуть, вчитеся на бухгалтера? А в якому виші? — Дівчина насторожено повідала про місце навчання. Слово за слово — познайомилися. З’ясувалося, що майбутні бухгалтери готуються до якоїсь олімпіади.

— Тож, значить, у місяці звільнення ПСП застосовувати не можна? І ПДФО утримують з усієї зарплати?

— Саме так. І навіть якщо є заява, і працівник у минулому місяці користувався правом на пільгу, то в місяці звільнення (хоч скільки днів відпрацюй) — ПСП немає. Так бабуся каже, я уточнювала.

— Гм. Бабусю, звісно, треба слухати — це джерело життєвої мудрості. А от стосовно податків, то слухати треба Податковий кодекс. Отже, дорогенькі... ПСП застосовують до зарплати працівника й у місяці звільнення теж. Причому неважливо, скільки відпрацьовано днів в такому місяці: один, два чи всі. Це прямо зазначено в п.п. 169.3.4 ПКУ. Даю шанс реабілітуватися. Працівник отримував зарплату, яка не дає права на ПСП. Заяву на пільгу не писав. У серпні відпрацював 2 дні й звільняється. Зарплата становила 600,00 грн. Як бути бухгалтеру? На роздуми даю 5 хвилин.

Почався мозковий штурм.

— Ми думаємо так: (1) попросити працівника написати заяву на пільгу; (2) оскільки сума пільги (у 2018 році — 881,00 грн) перевищує розмір зарплати за місяць, то ПДФО не утримуємо; (3) виплатити працівнику 600,00 грн.

— Молодці! Але не врахували нюанс: якщо розмір доходу у вигляді зарплати не перевищує суму ПСП, то ПДФО дорівнюватиме 0 грн (оскільки база оподаткування буде від’ємною: 600,00 грн − 881,00 грн = −281,00 грн), а от ВЗ утримують з усієї суми нарахованого доходу (адже ПСП «працює» тільки стосовно ПДФО). Тому працівнику виплатять дохід за вирахуванням утримання ВЗ за ставкою 1,5 %. І ще... Якщо в цьому ж місяці працівник влаштується на роботу до нового роботодавця, то от за новим місцем роботи в місяці прийняття пільгу застосовувати вже не можна. Річ у тім, що ПСП застосовують тільки за одним місцем роботи на вибір працівника (п.п. 169.2.1 ПКУ) і він це право в цьому місяці вже використав.

— Ви викладаєте бухгалтерський облік?

— Ні, що ви, — злукавив я, — просто читаю газету «Зарплата та кадрова справа». Станете бухгалтерами, не забудьте передплатити laugh.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку