Статті

Д

Допомога на дітей ФОП-єдинникам груп 1 та 2

(коментар до Порядку виплати допомоги на дітей фізичним особам — підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 329)

18 травня, 2020
Тема:

 

В період карантину держава намагається підтримувати представників малого бізнесу. Не обійшли увагою й ФОП-єдинників груп 1 та 2, які зможуть отримати державну допомогу на дітей завдяки Порядку № 329, який набув чинності з 05.05.2020 р1.

Покриття витрат на таку допомогу буде здійснюватися з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками.

Для кого передбачено допомогу Право на допомогу має ФОП-єдинник групи 1 чи 2 (на жаль, не пощастило представникам груп 3 та 4). Будь-яких обмежень, пов’язаних з веденням діяльності, зокрема у зв’язку із відсутністю найманих працівників чи нездійсненням певних видів діяльності, її призупиненням, неотриманням доходу в період карантину, не передбачено. Крім того, допомогу можуть отримати як ФОП, що є громадянами України, так й іноземці та особи без громадянства.

Проте розраховувати на допомогу може лише:

  • один із батьків (опікун) — якщо обоє з батьків є ФОП — єдинниками групи 1 чи 2, то за допомогою може звернутися лише один з них;
  • в разі сплати ЄСВ «за себе»2за всі місяці 2019 року або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації ФОП. Причому підтверджувати сплату будуть не дані від податківців, а відомості з реєстру застрахованих осіб, що формується Пенсійним фондом на підставі форми № Д53.
Проте під питанням залишається, чи дадуть допомогу ФОП, в якого є нараховані, але не сплачені штрафні санкції чи пеня.
Заборгованість з ЄСВ за місяці 2020 року на право отримання ЄСВ не вплине.

На жаль, якщо застосовувати це правило, то допомогу на дітей не зможуть отримати єдинники, які є особами з інвалідністю чи пенсіонери та не сплачували ЄСВ у зв’язку зі звільненням від його сплати за ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ. Крім цього, допомога не світить і тим ФОП, які розпочали свою діяльність у 2020 році. Ще одне табу — допомога не призначається на дітей, на яких виплачується компенсація послуги «муніципальна няня»4. А ось одержання особою інших видів допомоги не вплине на призначення та виплату допомоги на дітей (п. 20 Порядку № 329).

Діти Згідно з п. 6 Порядку № 329 допомогу можна отримати на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку (включно). Причому немає умов щодо сумісного проживання чи участі у вихованні дитини. Наприклад, якщо у ФОП є діти, з якими він не проживає після припинення шлюбу, то така особа зможе отримати допомогу на дітей. Головне — підтвердити батьківство свідоцтвом про народження, а також подати інші документи, про які розповімо нижче.

Розмір допомоги та період виплати Допомогу будуть надавати на період карантину, встановленого постановою № 2115, та на один місяць після дати його скасування в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп станом на 01.01.2020 р. Для дітей у віці до 6 років її розмір становить 1779,00 грн на місяць, а з 6 років — 2218,00 грн6. Допомогу будуть виплачувати щомісяця за повний місяць (незважаючи на дату звернення). У разі досягнення 6-річного віку дитиною, на яку виплачується допомога, її розмір буде переглянутий (підвищений) з наступного місяця.

Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211.
Вважаємо, що за місяць, в якому дитині виповняється 10 років, допомога призначатиметься.

У п. 7 Порядку № 329 сказано, що допомога призначається з місяця звернення, відповідно, є сумніви щодо того, що допомогу нарахують у тому числі за березень та квітень (місяці до вступу в силу Порядку № 329), але почекаємо офіційних роз’яснень Кабміну та Мінсоцполітики.

Хто призначає допомогу Призначення і виплата допомоги на дітей здійснюється органами соцзахисту населення, а саме: структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад. Звертатися треба за зареєстрованим місцем проживання або місцем проживання ФОП, але призначення є можливим тільки за однією адресою. У разі зміни місця проживання отримувача допомоги виплата продовжується за новим місцем проживання з місяця звернення до органу соцзахисту населення за новим місцем (п. 16 Порядку № 329).

У разі утворення об’єднаної територіальної громади чи у сільській місцевості заява з необхідними документами приймається уповноваженими особами, що визначені виконавчими органами рад, та передається відповідним органам соцзахисту населення.

Проте не обов’язково відвідувати ці установи, допомогу можна оформити онлайн через відповідний сервіс (надати документи в електронній формі). Крім того, документи у паперовій формі можна надіслати поштою.

Необхідні для призначення допомоги на дітей документи розглядаються протягом 3 р. дн. із дня отримання заяви (разом з усіма документами).

Зазначимо, що допомога буде виплачуватися через установи уповноважених банків, тобто знадобиться мати банківську картку. Найімовірніше, потрібно буде оформити окрему картку для соціальних виплат.

Документи Для призначення допомоги на дітей заявник подає/надсилає органу соцзахисту населення у паперовій або електронній формі заяву за формою згідно з додатком до Порядку № 329, зазначивши рахунок в установі уповноваженого банку, та інші документи/відомості, необхідні для призначення допомоги. Далі все залежить від того, в паперовій чи електронній формі подаються документи.

У паперовій формі заявник подає такі документи (п. 9 Порядку № 329):

  • копії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років;
  • довідку з Пенсійного фонду України про сплату ЄСВ (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7)7;
  • копію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • у разі здійснення опіки над дитиною — копію рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (в разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки.
Під питанням, чи будуть органи соцзахисту приймати довідки, що отримані в електронній формі через портал Пенсійного фонду (portal.pfu.gov.ua) та роздруковані.

В електронній формі заявник подає фотокопії (п. 10 Порядку № 329):

  • свідоцтв про народження дітей віком до 10 років або відомості про свідоцтва про народження дітей (серія, номер, дата видачі, прізвище, ім’я та по батькові дитини, прізвище, ім’я та по батькові батьків);
  • довідки про сплату ЄСВ за формою ОК-78;
  • документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • у разі здійснення опіки над дитиною — фотокопію рішення про встановлення опіки.
Електронний сервіс «Дія» допускає надання онлайн образу та електронного документа, якщо довідку ОК-7 було отримано онлайн (через портал ПФУ).

На заяву та документи/відомості, що подаються в електронній формі, накладається кваліфікований електронний підпис заявника. Наразі для подання документів в електронній формі можна скористатися системою id.gov.ua9, а згодом — й сервісом «Дія»10.

Через інформаційні системи Мінсоцполітики або інтегровані з ними інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відомості подаються в електронному вигляді без надання фотокопій свідоцтв про народження дітей та довідки за формою ОК-7 (після введення в експлуатацію відповідних технічних та програмних засобів).

Коли зникає право на допомогу Виплата допомоги на дітей припиняється у разі:

  • позбавлення отримувача батьківських прав;
  • відібрання дитини в отримувача без позбавлення батьківських прав;
  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;
  • перебування отримувача під вартою на час слідства, у місцях позбавлення волі, за рішенням суду, розшуку отримувача органами Нацполіції;
  • смерті дитини;
  • смерті отримувача.

Виплата допомоги на дітей припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу соцзахисту. В разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, її отримувач зобов’язаний повідомити про це органам соцзахисту протягом 3 р. дн.

Оподаткування Чи треба включати суму допомоги в дохід ФОП-єдинника? Ні, бо згідно з п. 4 п. 292.11 ПКУ не є доходом єдинників суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Проте, коли якесь надходження у ФОП не оподатковується за підприємницькими правилами, то на арену виходять норми для звичайних фізичних осіб. Але сплачувати з них ПДФО та ВЗ не потрібно, бо суми державної допомоги не включаються в оподатковуваний дохід на підставі п.п. 165.1.1 ПКУ.

Оксана Хмелевська, заступник головного редактора

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку