Статті

З

Знайомимося з нововведеннями для фермерів

(коментар до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» від 10.07.2018 р. № 2497-VIII)

 Cтаттю взято з газети  "Професійний бухгалтер"№ 32

ФОП — платник ЄП групи 4 Родзинкою змін Закону № 2497, що коментується, є надання можливості ФОП-аграріям, які працюють в межах ФГ1, стати платниками ЄП групи 4. Детальніше про це ви можете дізнатися з матеріалу на с. 6, тому в цьому коментарі зупинимося на інших змінах, що не стосуються ЄП.

Фермерське господарство.

ФГ Отже, Законом № 2497 дещо підкориговано правила створення сімейних ФГ. Відтепер у ст. 1 Закону № 9732уточнено, що установчим документом для юридичної особи є статут, а для господарства без статусу юридичної особи — договір (декларація) про створення ФГ. Ба більше, у ст. 81 Закону № 973 сказано, що діяти на підставі декларації про створення сімейного ФГ буде тільки сімейне ФГ без статусу юридичної особи у разі одноосібного ведення такого господарства. Така декларація складається фізичною особою самостійно в письмовій формі.

Закон України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 р. № 973-IV.

В усіх інших випадках, як і раніше, сімейне ФГ функціонує на підставі договору про створення сімейного фермерського господарства, який укладений фізособою спільно з членами її сі м'ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок ФГ.

Типові форми декларації і договору має затвердити Мінагрополітики.

Держпідтримка ФГ Також Законом, що коментується, для сімейних ФГ, що зареєстровані платниками ЄП групи 4, встановлена державна фінансова підтримка протягом 10 років по сплаті ЄСВ за голову та членів ФГ за рахунок коштів Державного бюджету (нова ст. 131 Закону № 18773). Така сплата відбуватиметься через механізм доплати ЄСВ на користь застрахованих осіб у сумі від 90 % мінімального страхового внеску4в перший рік до 10 % у дев’ятий та десятий роки, а у другому–восьмому роках підтримка буде надаватися з кроком зменшення на 10 %. Такою доплатою може скористатися член фермерського господарства та його голова виключно один раз, починаючи з першої реєстрації ФГ. Порядок надання такої допомоги має затвердити Кабмін.

Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV.

Мінзарплата, помножена на ставку ЄСВ.

ПДВ Законом, що коментується, запроваджується використання ставки ПДВ 0 % для операцій з вивезення у митному режимі реекспорту не тільки товарів, які повернені нерезиденту через невиконання договірних відносин, а і у випадку вивезення продуктів переробки, отриманих від переробки сировини в результаті здійснення давальницьких операцій (п.п. «б» п.п. 195.1.1 ПКУ).

ВАЖЛИВО! Раніше така операція (повернення перероблених товарів нерезиденту) звільнялася від ПДВ. Тепер же буде ставка ПДВ 0 %. А це говорить про те, що українські переробники з 15.08.2018 р. більше не повинні нараховувати «компенсуючі» ПЗ згідно із п. 198.5 та ст. 199 ПКУ на товари, придбані з ПДВ, які використані для переробки. Такий податковий кредит вони зможуть лишити у себе і отримати, за бажанням, бюджетне відшкодування.

Плата за лісові землі Зміни торкнулись й п. 273.1 ПКУ щодо розміру земельного податку за лісові землі. Тепер його сума складається із земельного податку та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. До цього земельний податок за лісові землі був складовою рентної плати, а тому окремо його за такі землі ніхто не сплачував. Тепер же, як бачимо, все змінилося.

У зв’язку з цим було встановлено і граничний розмір ставки податку за один гектар лісових земель. Його слід шукати у ст. 274 та 277 ПКУ.

Але це не означає, що відразу всі власники таких земель мають бігти з деклараціями (хто — зі звітними, а хто — з уточнюючими) до податкової. Для сплати земподатку за такі землі необхідно, щоб органи місцевого самоврядування ще затвердили конкретні ставки для таких земель. А до того часу все лишається по-старому.

ПДФО Закон № 2497 не оминув стороною і порядок стягнення ПДФО: ним було уточнено місце сплати податковим агентом (юрособою чи ФОП) ПДФО і при виплаті фізособам плати за здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості).

ПДФО з таких доходів буде сплачуватися податковим агентом за місцезнаходженням орендованих земельних паїв (п.п. 168.4.9 ПКУ), а не, як раніше, за місцезнаходженням суб’єкта господарювання чи відокремленого підрозділу такого суб’єкта.

Закон, що коментується, почав діяти з 15.08.2018 р., тому уже з цієї дати податки з доходів від оренди слід сплачувати до бюджету за новим місцем.

Державна реєстрація Відомості щодо створення ФОП сімейного фермерського господарства будуть включатися до ЄДР (п.п. 211 ст. 9 Закону № 7555). Також згідно з п. 4 ч. 1 ст. 18 Закону № 755 у разі державної реєстрації фізичної особи, яка самостійно або з членами сім'ї створює сімейне ФГ відповідно до Закону № 973, подається договір (декларація) про створення сімейного ФГ, який є його установчим документом.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Також з’явилися доповнення щодо документів для державної реєстрації змін до відомостей про ФОП, що містяться в ЄДР. Отже, в п. 5 ч. 3 ст. 18 Закону № 755 сказано, що договір (декларація) про створення сімейного ФГ подається:

  • у разі створення ФОП сімейного ФГ;
  • у новій редакції — у разі внесення змін, що містяться в такому договорі (декларації).

Тож існуючий ФОП, що створює сімейне ФГ згідно із Законом № 973, повинен попіклуватися про внесення відповідних змін до відомостей, що містяться в ЄДР.

Микола Проценко, консультант

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку