Статті

Т

Тимчасовий мораторій на перевірки та штрафні санкції

Звісно, проводити перевірки в умовах карантину як мінімум важко, а як максимум — дивно. Тож цілком логічно, що держава вирішила поставити на паузу перевірочні заходи. Крім цього, суб’єктів господарювання, які стикнулися із фінансовою скрутою, цікавить загроза застосування до них штрафних санкцій. До того ж, відкритим є питання, що буде за недотримання умов карантину.

25 березня, 2020

Податковим перевіркам — STOP

На період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р. встановлено мораторій на проведення податківцями документальних та фактичних перевірок (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ). Механізм дії мораторію такий:

  • перенесення нерозпочатих перевірок. Щодо фактичних та документальних позапланових перевірок усе зрозуміло. Вони здійснюються без попередження платника, отже, якщо до 18.03.2020 р. до вас не завітали з перевіркою, то раніше 31.05.2020 р. вже точно не завітають.

Заплановані документальні перевірки, які відповідно до плану-графіка мали розпочатися у період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р., але станом на 18.03.2020 р. так і не розпочалися, також будуть перенесені. Інформацію про такі перевірки податківці включать до оновленого плану-графіка, який оприлюднять на офіційному веб-сайті податківців до 30.03.2020 р. Зверніть увагу: це стосується і тих випадків, коли податківці вже встигли вручити (надіслати) платнику повідомлення та копію наказу про проведення перевірки. Якщо початок перевірки припадав на дату після 17.03.2020 р., то така перевірка не розпочнеться. При цьому після закінчення дії мораторію податківці відповідно до оновленого плану-графіка мають запустити всю процедуру спочатку. Тож платника ще раз повинні повідомити про нову дату початку перевірки за 10 к. дн.;

  • зупинення триваючих перевірок. Документальні (планові і позапланові) та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18.03.2020 р. та не були завершені, тимчасово зупиняються на період до 31.05.2020 р. Зверніть увагу: зупинення відбудеться автоматично, тобто контролюючий орган не ухвалюватиме щодо цього жодних додаткових рішень. Відповідно, після закінчення дії мораторію податківці так само автоматично поновлять здійснення перевірок на «невикористаний» строк.

Щодо тих перевірок, які завершились станом на 18.03.2020 р., то подальший розвиток подій (складання акта/довідки, подання та розгляд заперечень, прийняття ППР1тощо) відбуватиметься у звичайному режимі та у встановлені строки.

Податкове повідомлення-рішення.

ВИНЯТОК. Мораторій не поширюватиметься лише на документальні позапланові перевірки, передбачені п.п. 78.1.8 ПКУ, тобто на ті перевірки, що проводяться з приводу заявленого платником бюджетного відшкодування з ПДВ та/або від’ємного значення з ПДВ, яке становить понад 100 тис. грн.

Крім того, камеральні перевірки мораторій також не зачепить. Їх податківці, як і завжди, проводитимуть без залучення платників податків у звичайному режимі.

Разом із цим на період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р. зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ. Вбачається, що це зроблено для того, щоб зупинення та перенесення перевірок не «закрило» пограничні періоди для можливості їх перевірки податківцями та, відповідно, для нарахування ними грошових зобов’язань платникам податків. Також у фіскалів з’являються додаткові строки для здійснення заходів щодо стягнення податкового боргу.

А ось платникам податків зупинення строків давності може бути корисним у зв’язку з тим, що завдяки цьому подовжується строк для самостійного внесення змін до податкової звітності (ст. 50 ПКУ). Підказка: виправлятися у період «штрафних» канікул, про які ми розповімо далі, може бути вигідно, адже за невиконання вимог ст. 50 ПКУ (зокрема, ненарахування 3-відсоткового самоштрафу на суму недоплати) податківці не штрафуватимуть.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Мораторій наклали також і на перевірки з ЄСВ. Але тут період дії мораторію дещо коротший — з 18.03.2020 р. по 18.05.2020 р. (п. 912 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ), про що розповімо далі.

«Штрафні» канікули

Штрафи Законодавці на важкі часи послаблюють також й штрафний тягар. Так, за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р., штрафні санкції не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Але й тут є винятки. Так, штрафи діятимуть у звичайному режимі щодо таких порушень:

  • порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;
  • відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
  • порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, що застосовуються на загальних підставах;
  • порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

Начебто все ясно, але насправді питання залишаються. Зокрема цікаво, як податківці підходитимуть до порушень термінів реєстрації ПН/РК? Адже ця подія не належить до «нарахування, декларування та сплати» ПДВ, тож тут напевно має діяти «штрафне» звільнення. Однак є варіанти.

Варіант 1. Стовідсоткове звільнення від штрафу. Очевидно, що «залізно» оминути штрафи можна щодо тих «прострочених» ПН/РК, граничний термін реєстрації та дата фактичної реєстрації яких припадають на період з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. Наприклад, ПН складено в другій половині лютого (граничний термін реєстрації — 15.03.2020 р.), а фактично зареєстровано 19.03.2020 р.

Варіант 2. Звільнення від штрафу під сумнівом. Однак не очевидно, як поводитимуться податківці в таких випадках:

Ситуація 1. Граничний термін реєстрації ПН/РК сплив ще до 01.03.2020 р., однак фактично реєстрація відбулась у період «штрафного» звільнення (з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р.).

Тут протиправна дія (нереєстрація ПН/РК у законодавчо встановлені строки) відбулася до запровадження тимчасового «штрафного» звільнення. Тож, на нашу думку, податківці можуть знайти досить вагомі аргументи, щоб покарати платника податку. Однак існує також думка, що і в такому разі у платника є непогані шанси «відбитися» від штрафу, посилаючись на те, що його обрахунок залежить від кількості фактичних днів прострочення реєстрації. Ми ж бачимо тут радше можливість не скасування штрафу, а його зменшення шляхом вилучення з загальної кількості днів прострочення тих днів, які припадають на «звільнений» період.

Ситуація 2. Граничний термін реєстрації ПН/РК сплив у період «штрафного» звільнення (з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р.), а фактична реєстрація відбудеться після 31.05.2020 р.

Тут дзеркальна ситуація. І на підтримку платника свідчитиме те, що сам факт порушення (невчинення своєчасної реєстрації ПН/РК) відбувся в період дії «штрафного» звільнення. Тож, імовірно, можна буде домогтися цілковитого звільнення від штрафу. У найгіршому разі доведеться поборотися за підрахунок кількості днів прострочення без включення звільненого від штрафів періоду.

Ситуація 3. Граничний термін реєстрації ПН/РК сплив до 01.03.2020 р., а фактична реєстрація відбудеться після 31.05.2020 р.

Цей випадок найнесприятливіший для платника. І, найімовірніше, податківці штрафуватимуть на повну. А от чи вдасться зменшити штрафи шляхом перерахунку кількості днів прострочення?

Аналогічні питання виникають й щодо реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування.

Тож наша порада — не зловживати «штрафними» канікулами! А також слідкувати за подальшими роз’ясненнями податківців, із чим ми неодмінно вам допоможемо.

Пеня Абзац 6 п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачає, що протягом періоду з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню. Тут є пастка!

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо пеня всупереч цій нормі ПКУ все-таки буде нарахована (чи то контролюючим органом, чи то самостійно платником у податковій звітності), претендувати на її скасування можна буде лише у разі її несплати. Якщо ж платник податків поквапиться сплатити неправомірно нараховану пеню, то надалі податківці, посилаючись на норму абз. 6 п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, цілком можуть відмовити в скасуванні відповідних сум.

Що з ЄСВ

Перевірки Закон № 533 вніс до «Прикінцевих та заключних положень» Закону про ЄСВ зміни (новий п. 912 розд. VIII), згідно з яким встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ на період з 18 березня по 18 травня 2020 року. Як ми вже звертали вашу увагу, для перевірок з ЄСВ період дії мораторію трохи коротший ніж в загальному випадку.

Документальні перевірки щодо правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершені, зупиняються до 18 травня 2020 року.

Штрафні санкції З матеріалу «Коронавірус vs ПКУ: податкові послаблення та преференції» ("Професійний бухгалтер" № 16) ви вже знаєте, що самозайнятих осіб, у т. ч. ФОП, звільнено від сплати ЄСВ «за себе» за березень та квітень 2020 року. Відповідно, там розглянуто і «штрафні» послаблення щодо цих платежів.

Тепер поговоримо про ЄСВ, який має сплачувати роботодавець або особа, яка нараховує (виплачує) фізособам виплати за роботи/послуги згідно з договорами ЦПХ. Звільнення від сплати цих сум «антивірусними» законами не передбачено (див. статтю «“Антивірусні” зміни: трудові питання» у газеті "Професійний бухгалтер" № 16)). Втім, у цих законах є приємні сюрпризи (послаблення) також і для роботодавців.

І послаблення ці пов’язані з ненарахуванням штрафів за деякі порушення, допущені в період з 1 березня по 30 квітня 2020 року (новий п. 911.1 розд. II Закону про ЄСВ), а саме за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) сум ЄСВ та за несвоєчасне подання звітності з ЄСВ. Причому неподання звітності в зазначений період (з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р.), тобто за лютий та березень 2020 року, не вважається повторним порушенням.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Від штрафу за донарахування сум ЄСВ податковим органом або платником (у разі виявлення помилки, що призвела до недоїмки) «антивірусні» закони не рятують. Тому навіть якщо цієї помилки припустилися в період з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р., на платника буде накладено штраф у розмірі 10 % суми донарахування за кожен повний чи неповний звітний період, але не більше 50 % суми донарахованого ЄСВ (п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Крім того, у період з 1 березня по 30 квітня платникам ЄСВ не нараховується пеня, а нарахована за цей період пеня підлягає списанню (новий п. 911.2 розд. II Закону про ЄСВ).

Детальніше про зміни читайте у газеті "Професійний бухгалтер" №16.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку