Статті

С

Саджанці дерев: посадковий матеріал → молоді насадження → багаторічні насадження

По периметру шкільного подвір’я хочемо посадити хвойні декоративні дерева, аби покращити зовнішній вигляд будівлі та екологічний стан довкілля. Окрім того, на прибудинковій території в нас є сад, який плануємо поповнити новими деревами. Знайшли спонсора, який погодився безоплатно надати фруктові та декоративні саджанці дерев. Запитання: що з обліком та який КЕКВ зазначати в Довідці про надходження в натуральній формі?

19 березня, 2020
Тема:

Статтю взято з газети "Новий бюджетний облік" № 3/2020

Ольга Сусла, експерт газети

Нормативне підґрунтя З приходом весни кипить робота на шкільних ділянках та клумбах: доводять до ладу ґрунт, сіють, садять, поливають... Одним словом, займаються благоустроєм прибудинкової території — озелененням. Оскільки прибудинкова територія школи, як місце загального користування, є об’єктом благоустрою відповідно до ст. 13 Закону про благоустрій, вона має бути закріплена за конкретним балансоутримувачем, який здебільшого і має обов’язок утримувати територію в належному стані. Тож, окрім нацстандартів, не забуваємо і про згаданий закон, ба більше — не залишаємо осторонь і Порядок № 1222, який визначає вимоги до отримання, використання та обліку благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб — резидентів, зокрема, закладами освіти.

Школа завжди була об’єктом дарування. Роль спонсорів виконують не тільки батьки, але й підприємці, які на благо альма-матер не шкодують ані коштів, ані подарунків у натуральній формі. Окрім техніки, спортивного інвентарю, будматеріалів, благодійники також турбуються і про те, аби шкільне подвір’я було затишним, комфортним та зеленим. Подаровані спонсором саджанці дерев є не лише приємним подарунком, але й предметом обліку для бухгалтера школи чи установи, на балансі якої перебуває заклад. Але спочатку з’ясуємо, яким саме об’єктом обліку є подаровані саджанці фруктових та декоративних дерев.

«Плодово-декоративний» облік Знаючи про існування в Плані рахунків № 1203 рахунку 17 «Біологічні активи», відразу хочеться закинути отримані саджанці дерев на відповідний субрахунок, але спочатку слід з’ясувати сутність та призначення таких активів. Згідно з абз. 2 п. 4 розд. I НС 136 «Біологічні активи» рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також в інший спосіб сприяє економічним вигодам, є біологічним активом рослинництва.

ЦИТАТА. «економічна вигода — потенційна можливість отримання підприємством грошових коштів від використання активів».

(абз. 7 ст. 1 Закону про бухоблік)

Подаровані школі саджанці декоративних хвойних дерев аж ніяк не пов’язані із сільськогосподарською діяльністю та отриманням додаткових біологічних активів і тим паче із потенційною можливістю одержувати кошти. Мета дарування — благоустрій шкільного подвір’я. Саме тому вважати такі активи біологічними можна лише за сутністю, а з точки зору бухобліку — ні, як і вести їх облік за НС 136 «Біологічні активи».

Щодо саджанців яблуні та груші в додатку до НС 136 «Біологічні активи» зазначено, що саджанці плодоносних дерев є додатковими біологічними активами, тобто похідними від біологічних активів, що з’являються в результаті біологічних перетворень рослин. А за своєю сутністю саджанці є майбутніми плодоносними рослинами, пов’язаними із сільськогосподарською діяльністю, на які дія згаданого нормативного документа не поширюється.

Зважаючи на зазначене, саджанці як плодоносних, так і декоративних рослин зараховують на облік за правилами, які прописано в інших національних стандартах, а саме: НС 121 «Основні засоби» та НС 123 «Запаси». Хоча відразу зауважимо, що безпосередньо про облік саджанців не йдеться в цих документах. В НС 121 «Основні засоби» зазначено, що об’єктом обліку є, зокрема, багаторічні насадження, а в МР з обліку ОЗ, окрім того, ще більш детально згадано про молоді насадження. НС 123 «Запаси» для цілей бухобліку включає, поміж інших, поточні біологічні активи, тобто ті, які здатні давати економічну вигоду до одного року, — на багаторічні насадження не поширюється. У нашому ж випадку подаровані саджанці є посадковим матеріалом до висадження в ґрунт, тож на момент отримання вважати їх багаторічними рослинами буде не зовсім коректно.

Та, окрім зазначених документів, звернемося до Порядку № 1219, у якому вже чітко зазначено, що облік куплених та вирощених саджанців, що використовуються для висаджування, ведуть на субрахунку 1517 «Сировина і матеріали». Про безоплатно отримані саджанці не йдеться, але вважаємо, що оприбуткувати подаровані активи як запаси ми можемо, а після висадження в ґрунт — віднести їх до складу необоротних активів.

Порядок № 1219 пропонує облік довгострокових біологічних активів, які не пов’язані із сільськогосподарською діяльністю, та плодоносних рослин, які пов’язані із сільськогосподарською діяльністю, вести на субрахунку 1017 «Тварини та багаторічні насадження». Вартість придбання (створення, отримання) таких активів зазвичай нижча за граничну (6 000 грн без ПДВ за одиницю), тому відповідно до МР з обліку ОЗ логічно такі активи було б зарахувати на субрахунок 1113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи». Власне, саме так ми і пропонували в нашій консультації зробити із саджанцями троянд (див. газету «Новий бюджетний облік», № 2/2019, с. 43). Та ті ж МР з обліку ОЗ не мають згадки про будь-які рослини, облік яких можна вести за субрахунком 1113, хіба що оте красномовне «тощо» може бути підставою для оприбуткування їх на цей субрахунок. А ось у випадку із саджанцями дерев, напевне, найкраще за фактом введення в експлуатацію віднести їх до складу основних засобів.

Про методологію обліку можна довго сперечатися, та з огляду на те, що в нормативному документі не наведено чіткого переліку категорій активів, які можна віднести до малоцінних необоротних матеріальних, таку позицію варто обов’язково прописати в наказі про облікову політику бюджетної установи.

Нарахування зносу Аналогічно до того, як придбавають будматеріали для створення об’єкта будівництва (не ремонту), так само і посадковий матеріал (саджанці) буде використано для створення багаторічних насаджень. Отже, схема така: спочатку оприбутковуємо посадковий матеріал як запаси на субрахунок 1517, показуємо інші додаткові витрати, далі всі ці витрати капіталізуємо та після введення в експлуатацію (висадження) оприбутковуємо залежно від вартості (ухваленого рішення) на субрахунок 1113 або 1017. Після визнання об’єкта необоротним активом починають нараховувати амортизацію, як того вимагає п. 3 розд. IV НС 121 «Основні засоби». Але тут є нюанс. Як відомо, амортизацію нараховують протягом усього строку корисного використання, але за деякими винятками.

ВАЖЛИВО! Амортизації не підлягають багаторічні насадження, які не досягли експлуатаційного віку (п. 2 розд. IV НС 121 «Основні засоби»). Період, коли починається цей вік, у нормативних документах не прописано, але є вказівка на те, що обліковувати такі активи слід окремо від «дорослих» (п. 1 розд. II МР з обліку ОЗ). Лише стосовно плодоносних рослин можна скористатися листом Держсадвинпрому від 24.02.1997 р. № 11/02-460, у якому наведено строки переведення молодих насаджень до складу плодоносних (наприклад, для яблуні та груші — 6–8 років після висадження).

Строк корисного використання (експлуатації) після досягнення експлуатаційного віку визначають самостійно або скориставшись додатком 1 до МР щодо облікової політики. Так, згідно з цими рекомендаціями для хвойних дерев строк корисного використання становить 25 років, а плодових культур — 10 років.

Відокремленість обліку молодих насаджень від багаторічних полягає в аналітичному обліку. Наприклад, на висаджені молоді насадження відкривають Інвентарну картку обліку тварин і багаторічних насаджень, затверджену наказом № 818, із відображенням на субрахунку 1017/молоді або 1017/2. При цьому в розділі «Дата народження (насадження)» зазначають дату, коли посадковий матеріал було висаджено в ґрунт, тобто саджанці переведено в молоді насадження. Облік ведуть як груповий (комплексний), так і пооб’єктний (сад або деревина) — залежно від потреби, сутності та прописаних у наказі про облікову політику положень.

За фактом переведення молодих насаджень у багаторічні роблять відмітку в Інвентарній картці, у розділі «Дата, номер акта про введення в експлуатацію». У цей період можна зробити переоцінку багаторічних насаджень на кінець звітного періоду, якщо в тому буде потреба (п. 1 розд. VII МР з обліку ОЗ).

Благодійне озеленення Розібравшись із порядком визнання зелених насаджень, перейдемо до питання їх оприбуткування та обліку як безоплатно отриманих активів від юридичної особи (не суб’єкта державного сектору). До моменту визнання плодоносних та декоративних рослин основними засобами їхню вартість капіталізують — відносять на субрахунок 1311 «Капітальні інвестиції в основні засоби». Але! Саджанці за нашою умовою є безоплатно отриманими, а це означає, що капіталізувати ми можемо лише додаткові витрати, здійснені у процесі підготовки та висаджування в ґрунт матеріалу, а також у період, коли молоді саджанці досягнуть експлуатаційного віку.

Згідно з п. 2 Порядку № 1222 благодійники можуть надавати допомогу бюджетним установам як у грошовій формі, так і в натуральній — товарами, роботами чи послугами. Первісною вартістю отриманих активів є їхня справедлива вартість на дату отримання (якщо немає документів, що підтверджують вартість) з урахуванням інших витрат, пов’язаних із доведенням основних засобів до стану, у якому вони будуть придатні для використання (п. 7 розд. II НС 121 «Основні засоби»). Якщо супровідних документів, у яких зазначено вартість активів, благодійник не надав, первісну вартість визначають як справедливу вартість за результатами проведеної комісійної оцінки.

В обліку показуємо отримання як збільшення доходу та подаємо Довідку про надходження в натуральній формі за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування», оскільки одержані саджанці, хоча і є на момент отримання запасами, все ж «передбачають виникнення активів» (п.п. 20 п.п. 3.1.1 Інструкції № 333).

Молоді насадження потрібно відображати як збільшення капіталу, бо очікуємо на вигоду в майбутньому від експлуатації активів. Списання будемо здійснювати поступово в процесі експлуатації, коли почнемо нараховувати амортизацію з настанням періоду експлуатаційного віку. Одночасно покажемо дохід у сумі амортизації, як і завжди в разі проведення операцій з безоплатно отриманими активами (див. більш детально в газеті «Новий бюджетний облік», № 12/2019, с. 6).

Актом приймання-передачі дарунка, форма якого затверджена Порядком № 1195, можна засвідчити факт передання саджанців від благодійника бюджетній установі.

А тепер перейдемо до прикладу.

Приклад. Для облаштування території шкільного подвір’я благодійник (фермерське господарство) надав безоплатну допомогу. Комісія навчального закладу оцінила саджанці дерев за справедливою вартістю:

  • 5 дворічних саджанців груші Амфора — 85 грн за шт.;
  • 5 дворічних саджанців яблуні Айдаред — 79 грн за шт.;
  • 8 саджанців туї західної Смарагд — 220 грн за шт.;
  • 8 саджанців туї західної Колумна — 150 грн за шт.

Школярі висадили саджанці в ґрунт на уроках трудового навчання, додаткових витрат не здійснено. Також ухвалено рішення зарахувати висаджені в ґрунт молоді насадження як основні засоби із віднесенням їх до субрахунку 1017.

Бухоблік безоплатного отримання саджанців дерев

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1 Оприбутковано саджанці дерев

1517

2117

3 780,00

№ 4

2. Відображено доходи від безоплатного надходження активів

2313

7511

3 780,00

№ 3 та № 14

3. Відображено касові видатки за безоплатно отриманими активами

2117

2313

3 780,00

№ 3 та № 4

4. Висаджено в ґрунт саджанці дерев

1017/1/хвойні1

1017/1 — молоді насадження, які не досягли експлуатаційного віку; 1017/2 — багаторічні насадження, які досягли експлуатаційного віку.

1517

2 960,00

№ 17

1017/1/плодоносні

1517

820,00

№ 17

5. Відображено зміни в капіталі2

Передувати цій операції може відображення додаткових витрат, які було здійснено під час висаджування рослин у ґрунт, а також слід продублювати таку проводку за умов здійснення капітальних вкладень під час подальшої експлуатації: Дт 1311 — Кт 15, 18, 6211, 6415.

7511

5111

3 780,00

№ 14

6. Переведено молоді насадження до складу багаторічних під час досягнення експлуатаційного віку3

Нараховувати амортизацію починають із наступного місяця, коли багаторічні насадження визнано такими, що досягли експлуатаційного віку.

1017/2/хвойні1

1017/1 — молоді насадження, які не досягли експлуатаційного віку; 1017/2 — багаторічні насадження, які досягли експлуатаційного віку.

1017/1/хвойні

2 960,00

№ 17

1017/2/плодоносні

1017/1/плодоносні

820,00

№ 17

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку