Статті

Ф

Формат XBRL: як підготуватися до подання фінансової звітності за таксономією МСФЗ

Верховна Рада України в січні цього року ухвалила зміни до Закону про бухоблік1, серед іншого передбачено, що «першим звітним періодом, за який підприємства, які зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти, подають фінансову звітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, є 2020 рік». Таким чином, підприємствам, що складають фінзвітність відповідно до МСФЗ, дали ще один рік, щоб якнайкраще підготуватися до переходу на звітування в XBRL.
Проаналізуємо, як компанії можуть використати 2020 рік, щоби підготуватися до подання фінансової звітності за таксономією МСФЗ.

Законопроєкт від 19.09.2019 р. № 1209-1, 16.01.2020 р. закон ухвалено. На момент підготовки номера закон спрямовано на підпис президента.
17 лютого, 2020

 

 

Наталія Шматко, к. е. н., консультант з МСФЗ та XBRL

Ще раз про те, чому саме XBRL

Прогрес епохи цифрових технологій породив технологічний стандарт, який ідеально співпрацює з МСФЗ. Зокрема, XBRL — це безкоштовний інструмент програмного забезпечення, який забезпечує засоби, за допомогою яких фінансову інформацію можна збирати, порівнювати, передавати та аналізувати з надзвичайною швидкістю та точністю.

Як прямий наслідок доведеної ефективності та значної економії коштів, численні корпорації та уряди впровадили XBRL для внутрішніх і зовнішніх цілей. Є приклади, коли уряди країн, наприклад США і Нідерландів, оцінивши можливості стандарту, застосовують його для збирання та аналізу нефінансової інформації. Свого часу окремі компанії, наприклад Morgan Stanley, використавши можливості XBRL, розробили власні таксономії, в яких використано не тільки поняття фінансової звітності, але й аналітичні поняття, які компанія застосовує у своїх прогнозах, аналітичних моделях тощо. Такий підхід установив дисципліну і послідовність у робочому процесі аналітиків, забезпечив більше порівняння даних окремої компанії та даних різних компаній.

Загалом, окрім підготовки та розповсюдження ділової звітності, XBRL став невід’ємною частиною сфери аналітичних послуг, яка отримує доступ, читає, аналізує, порівнює, переставляє та створює різноманітні фінансові звіти для бізнесу, який прагне надійної інформації.

По суті, XBRL спрощує організацію фінансової інформації відповідно до МСФЗ, щоби зробити доступ до неї легшим для усіх зацікавлених сторін.

Пілотний проєкт в Україні: наші дні

Як і планувалося, у 2019 році було запущено в дослідну експлуатацію Систему фінансової звітності (далі — СФЗ) на базі Центру збору фінансової звітності. Управляє Центром Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі — НКЦПФР). Серед регуляторів, що увійшли до складу користувачів СФЗ, є Національний банк України, Нацкомфінпослуг, НКЦПФР, Міністерство фінансів України. У пілотному проєкті взяли участь близько 200 учасників (загальна потужність СФЗ близько 5 000 учасників), серед яких були підприємства, банки та страхові компанії. У розпорядженні учасників була таксономія фінансової звітності UA XBRL МСФЗ 2018 (з окремим розширенням для банків та страхових компаній) та безоплатний iXBRL tool (далі — Конвертер), розроблений на базі MS Excel проєктом EU-FINSTAR.

Процес тестування виявив певні вузькі місця, наприклад проблеми в процесі реєстрації учасника — користувача СФЗ на сайті https://frs.gov.ua/, необхідність доопрацювання таксономії фінансової звітності UA XBRL МСФЗ 2018. Якщо інтерфейс СФЗ і таксономію фінансової звітності регулятори вдосконалюють і доопрацьовують (27.12.2019 р. було схвалено таксономію фінансової звітності UA XBRL МСФЗ 2019), то використання Конвертера (для створення та підтвердження (валідації) звіту iXBRL) являє собою справжній виклик для учасників пілотного проєкту. Найбільша проблема — це трудомісткість процесу ручного введення даних до таблиць, як наслідок — велика кількість помилок і проблеми з валідацією звіту.

Потреба в якісному програмному забезпеченні очевидна. У грудні 2019 року в Україні було оголошено конкурс серед кваліфікованих IT-компаній з розроблення програмного забезпечення для складання фінансової звітності у форматі iXBRL. Для ІТ-компаній, що візьмуться за цю роботу, буде корисно ознайомитися зі специфікаціями XBRL, що публікуються на сайті Консорціуму XBRL.

Яке програмне забезпечення XBRL обрати?

Поки очікуємо результатів конкурсу, можна ознайомитися з переліком сертифікованого програмного забезпечення XBRL на сайті Консорціуму XBRL. Слід зазначити, що подані в переліку XBRL інструменти мають різне призначення залежно від потреб користувача. Підходячи до вибору програмного забезпечення (ПЗ), яке потрібне для створення та валідації звіту iXBRL, підприємство має звернути увагу, що не все ПЗ безоплатне: додаткові функції, наприклад «Створювач звіту» або «Валідатор», доведеться придбавати.

Усі XBRL-інструменти за своїм призначенням діляться на такі види:

  • редактор таксономії;
  • створювач звіту XBRL;
  • валідатор XBRL;
  • процесор XBRL;
  • прикладні програмні інтерфейси (API).

Існують як окремі XBRL-інструменти (Arelle, Fujitsu тощо), так і інтегровані рішення в ERP та BI-системах (SAP, Oracle).

Найкращі практики переходу компаніями на звітування в XBRL-форматі. Яку обрати?

За роки впровадження XBRL у світі накопичився корисний досвід, який професійне співтовариство XBRL визнає найкращою практикою. Відповідно до наявної найкращої практики є кілька способів переходу на XBRL.

  1. Підприємство передає до порталу регулятора підготовлені під XBRL форми в MS Excel, MS Word, PDF. Актуально для малого бізнесу.
    Переваги: немає витрат на впровадження.
    Недоліки: ручне введення даних, висока ймовірність помилок, немає користі за межами певного звітного контексту.
  2. Передання функції підготовки звіту XBRL зовнішнім вендорам (аутсорсинговим компаніям).
    Переваги: комплексна підтримка, низький ризик, знати ПЗ не потрібно.
    Недоліки: відсутність контролю; ймовірно, високі витрати.
  3. Доопрацювання ПЗ — розроблення інструменту для конвертації фінансової звітності з наявної облікової системи підприємства у формат XBRL.
    Переваги: спрощений підхід, контроль за результатом.
    Недоліки: потрібні знання специфікацій, часовий ризик, постійне доопрацювання та оновлення.
  4. Придбання готової ERP-системи із вбудованим інструментом для формування звіту XBRL.
    Переваги: комплексний підхід, економія середньострокова, контроль за результатом, автоматичне опрацювання, висока якість даних, розширені можливості звітування.
    Недоліки: інвестиції, які потрібно робити на початковій стадії.
  5. Кожне підприємство може обирати: чекати, що запропонує регулятор, або діяти — вивчати інформацію, аналізувати власні можливості щодо переходу на звітування в XBRL. Якщо ж вирішите діяти, то ось кілька рекомендацій щодо підготовки до переходу на звітування в XBRL:
  1. перевірка власних ІТ-систем на предмет можливості формувати звітність у форматі XBRL.
  2. мапінг (зіставлення) даних (звітів) із ІТ-систем і розширеної таксономії UA XBRL МСФЗ (або базової з сайту Ради з МСБО: www.ifrs.org/).
  3. валідація XBRL (використати ПЗ XBRL, наприклад Arelle, або внутрішню розробку).
  4. обов’язково долучайтеся до пілотного проєкту із дослідної експлуатації СФЗ!

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку