Статті

«

«У Грузії немає національних стандартів бухобліку…»

Грузія — чарівна та гостинна країна, яку українці давно щиро та віддано люблять. Маємо визнати, що наші грузинські колеги досягли значних успіхів у засвоєнні та ефективному застосуванні міжнародних стандартів. Це надзвичайно цікавий досвід швидкого, радикального та успішного реформування.
Георгій Табуашвілі, партнер RSM Georgia, ексзаступник міністра фінансів Грузії, розповів нам про національні особливості бухгалтерського обліку.

12 лютого, 2020

 

Георгій Табуашвілі, партнер RSM Georgia, ексзаступник міністра фінансів Грузії
 

Чи існують у Грузії національні стандарти бухобліку? Яке місце займають МСФЗ в грузинській системі фінансової звітності?

Г. Т.: У Грузії немає національних стандартів бухобліку та аудиту, оскільки МСФЗ — єдині прийняті до застосування стандарти. Ми визначили 1-у, 2-у, 3-ю та 4-у категорії суб’єктів господарювання Грузії на основі їхнього розміру, і на додаток до цього ми також визначили деякі підприємства як суб’єктів суспільного інтересу. Відповідно, Законом Грузії про бухгалтерський облік, аудит та звітність установлено різні вимоги до цих категорій підприємств. Грузія прийняла повний пакет МСФЗ, він обов’язковий для 1-ї категорії та для суб’єктів суспільного інтересу.

Чи є популярним МСФЗ для МСП в Грузії?

Г. Т.: МСФЗ для МСП обов’язковий для підприємств другої та третьої категорій. Статистика вже поданих звітів малих та середніх підприємств у 2019 році показує, що значно більша, ніж у попередньому році, кількість суб’єктів господарювання (понад 90 %) відповідає вимогам законодавства. Покращилась також і якість звітів.

Протягом 2019 року в межах програми «МСФЗ для навчання малого та середнього бізнесу» пройшло навчання до 1 000 осіб. Програму здійснювали за підтримки міжнародних донорів (Світового банку та ЄБРР), професійних організацій, банківського та академічного секторів.

Тренінг проводили в межах проєкту G4G USAID, ініційованого Службою з питань бухгалтерського обліку, звітності та аудиту (SARAS) при міністерстві фінансів Грузії. Тренери, що пройшли підготовку за підтримки Світового банку, провели навчання, використовуючи навчальний матеріал, розроблений відповідно до ліцензійної угоди з Фундацією МСФЗ.

Програма мала на меті підвищити кваліфікацію бухгалтерів, фінансистів сектору малого та середнього бізнесу та інших зацікавлених сторін. За відгуками учасників, а також за якістю фінансової звітності програму навчання МСФЗ для МСП можна вважати успішною.

Як Ви оцінюєте якість перекладів текстів МСФЗ грузинською мовою? Чи встигають офіційні переклади за змінами міжнародних стандартів?

Г. Т.: Грузія — одна з передових країн із точки зору своєчасності перекладу МСФЗ та міжнародних стандартів аудиту (МСА). За Законом про бухгалтерський облік, звітність та аудит SARAS зобов’язана перекладати стандарти та оприлюднювати їх протягом 6 місяців після оприлюднення відповідними органами (Радою з МСБО та Міжнародною федерацією бухгалтерів — IFAC). Якість перекладу є складною проблемою, і SARAS намагається постійно вдосконалювати його, включаючи використання такого інструменту, як нещодавно випущений онлайн-словник, який передбачає механізм краудсорсингу.

Яким професійним сертифікаціям віддають перевагу грузинські бухгалтери?

  Г. Т.: Закон визначає статус сертифікованого бухгалтера, який можна отримати за допомогою програми сертифікації організації професійних бухгалтерів, визнаної SARAS. У Грузії прийнято програму ACCA, яку проводить Грузинська федерація професійних бухгалтерів та аудиторів (GFPAA). Закон також визнає сертифікати організацій професійних бухгалтерів IFAC, Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) та Європейського Союзу, але ACCA найпопулярніший. Більш детальна статистика доступна в GFPAA.

Грузія постійно лідирує у світових рейтингах простоти та свободи ведення бізнесу. Яка, на Ваш погляд, у цьому роль бухгалтерської професії?

Г. Т.: З моєї точки зору, всебічні економічні реформи, проведені в Грузії протягом останніх років, включаючи реформи в бухгалтерському обліку та звітності, дали змогу досягти високого рейтингу Грузії в простоті ведення бізнесу. Доступність фінансової звітності через портал Reportal.ge та прозорість певної інформації, яка там розкрита, також підтримують високий рейтинг Грузії.

Діяльність Національного фонду підтримки реформ (RSF) отримала найвищі оцінки з боку ЄС та Світового банку. У чому секрет ефективності Фонду?

Г. Т.: Національний фонд підтримки реформ у галузі бухгалтерського обліку, звітності та аудиту Грузії був створений на початку 2019 року і, незважаючи на порівняно короткий проміжок часу, встиг провести кілька важливих зустрічей та заходів. Фонд усе ще перебуває на стадії формування. Його неймовірні результати за 2019 рік були результатом доброї співпраці з усіма зацікавленими сторонами та підтримки донорських організацій. Ми намагаємось підтримати реформи та розвиток професії через відкритий діалог між усіма зацікавленими сторонами та надання відповідної платформи для впровадження найвищих стандартів та найкращих міжнародних практик контролю якості, управління та прозорості.

Як впливає на бізнес-репутацію грузинських підприємств отримання нагород від RSF за найкращу фінзвітність?

Г. Т.: Це була перша в Грузії нагорода за найкращу фінансову звітність, і слід також зазначити, що нам вдалося зібрати в журі справді великокаліберних міжнародних та місцевих експертів. З огляду на значний інтерес масмедіа та бізнес-сектору ми можемо точно сказати, що нагороду було розцінено в бізнесі як одну з найпрестижніших нагород, оскільки вона є ще одним додатковим доказом прозорості, хорошого управління та надійності для інвесторів.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку