Статті

Ч

Чи коригувати фінансовий результат до оподаткування? Орієнтир — розмір річного доходу!

Для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток необхідно відкоригувати бухгалтерський фінансовий результат до оподаткування на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ. Водночас є певна категорія платників, які мають право відмовитись від застосування коригувань, передбачених розд. ІІІ ПКУ. І залежить це право від розміру річного бухгалтерського доходу.
Пропонуємо з’ясувати, чи маєте саме ви цього року право відмови та як ним скористатись.

 

  Річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за 2019 рік  Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід), форма № 2:      ряд. 2000 «Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)»;     ряд. 2120 «Інші операційні доходи»;     ряд. 2200 «Дохід від участі в капіталі»;     ряд. 2220 «Інші фінансові доходи»;     ряд. 2240 «Інші доходи»  Звіт про фінансові результати, форма № 2-м або форма № 2-мс:      ряд. 2280 «Разом доходи»  Ряд. 01 «Дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку» декларації з податку на прибуток підприємств за 2019 рік  Перевищує 20 млн грн  Визначаючи об’єкт оподаткування за 2019 рік (!), потрібно застосовувати коригування фінансового результату до оподаткування на всі різниці, передбачені ПКУ  Новостворені платники податку на прибуток та ті, які протягом 2019 року перейшли на загальну систему оподаткування  Платники, які у 2018 році були коригувальниками  Під час декларування податку на прибуток за 2019 рік є право вибору:   відмовитися від здійснення коригувань  прим. 1  , передбачених розд. ІІІ ПКУ (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих років)  прим. 2  ;   коригувати фінансовий результат на всі різниці, передбачені ПКУ  прим. 3  Не перевищує 20 млн грн  Платники, які у 2018 році були «малодохідниками» та відмовились від застосування коригувань  Права вибору немає! Визначаючи об’єкт оподаткування податком на прибуток за 2019 рік, коригувати фінансовий результат до оподаткування на різниці, передбачені розд. ІІІ ПКУ (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих років)  прим. 2  не потрібно!  прим. 4

Примітка 1Для того щоб відмовитись від застосування коригувань, в основній частині декларації в полі «Наявність рішення» проставляється позначка «Х», а в полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» — номер та дата розпорядчого документа підприємства, на підставі якого прийнято таке рішення.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо протягом 2019 року підприємство звітувало поквартально та здійснювало коригування, а за результатами року прийняло рішення відмовитися від застосування коригувань, то подавати уточнюючі декларації за І квартал, півріччя і три квартали не потрібно (категорія 102.12 ЗІР).

Примітка 2«Малодохідники», які скористалися правом відмовитися від здійснення коригувань, передбачених розд. ІІІ ПКУ (крім зменшувального коригування на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, передбаченого п.п. 140.4.2 ПКУ), мають застосовувати інші коригування, визначені ПКУ:

  • збільшувальне коригування на суму сплачених платежів, внесків, премій за договором довгострокового страхування життя чи договором страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення за певних умов (ст. 1231 розд. II ПКУ);
  • усі коригування, передбачені підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Примітка 3Якщо платник податку вирішив не користуватися правом щодо незастосування відповідних коригувань фінансового результату, то жодних поміток в декларації робити не потрібно. Поля «Наявність рішення» та «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» залишаються порожніми.

ВАЖЛИВО! У будь-якому з наступних років безперервної сукупності «малодохідних» років платник податків зможе передумати та скористатися правом на відмову від здійснення коригувань (категорія 102.02. ЗІР).

Примітка 4Податківці рекомендують у всіх деклараціях протягом безперервної сукупності «малодохідних» років, в яких платник податку не застосовує коригування фінансового результату, зазначати інформацію про відповідне рішення, прийняте ним у перший рік такої сукупності років (категорія 102.20.02 ЗІР).

Світлана Куртенок, бухгалтер-експерт

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку