Статті

С

Сказ про Трудовий Закон Кодексович. Знайомство

13 січня, 2020

Cтаттю взято з газети  "Зарплата та кадрова справа"№1

«Жив-поживав» такий собі Трудовий КЗпП1. Був він 1971 року народження. Як казав один літературний герой, «у повному розквіті сил». Але не всі були про нього такої думки. Одні звали його «старий» і готували на його місце молодшого, закордонного. Інші нарекли «бородатим» і то індексацію радили «прибрати», то дні відпустки скоротити. Знаходилися й ті, хто пригадував йому «радянське» походження...

Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р.

Мовчки терпів він причіпки і тихо робив свою справу — регулював трудові відносини усіх працівників, сприяючи зростанню продуктивності праці, поліпшенню якості роботи, підвищенню ефективності суспільного виробництва і піднесенню на цій основі матеріального і культурного рівня життя трудящих, зміцненню трудової дисципліни і поступовому перетворенню праці на благо суспільства в першу життєву потребу кожної працездатної людини.

І ось... На самому початку 2020 року стала Земля чутками повниться, мовляв готуємося вже наступника зустрічати — Трудового Закона Кодексовича. Доблесна редакція газети «Зарплата та кадрова справа» осторонь не залишилася — одразу відправила гінців з молодим Законом Кодексовичем знайомитися.

Ось вам, пані та панове, перші вісточки...

Трудовому Закону Кодексовичу2 однозначно бути і, вочевидь, невдовзі. Але! Реально з ним ще ніхто не знайомий — у Профспілковому царстві3 та у Законотворчій державі4 є тільки проєкт.

Проєкт Закону України «Про працю» від 28.12.2019 р. № 2708.
На офіційному сайті ВРУ проєкт можна знайти за посиланням http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67833

Закон Кодексович «стрункіший» за батька більш як на півтори сотні статей. Якщо у Трудового КЗпП їх було 265, то у Закона Кодексовича — усього 98. Добре це чи погано — практика покаже. Принаймні, такий «98-статейний» він у байках і легендах (читайте — в проєкті), а яким ми його побачимо — допоки незрозуміло.

Проте насторожує, що з моменту свого правління Закон Кодексович «розпустить» стару гвардію Законів. Зокрема, втратять чинність спеціальні Закон про оплату праці та Закон про відпустки (п. 3 гл. Х «Прикінцеві положення»). «На пенсію» піде і сам Трудовий КЗпП. Як би не випали з поля зору важливі моменти, але не будемо «говорити під руку».

Те, що порадує багатьох воїнів бухгалтерської гвардії, — скасування індексації зарплати (ст. 65 проєкту є аналогом ст. 95 КЗпП, але в ній про індексацію ані слова, як і в решті проєкту). Але чи буде при цьому краще працівникам? Адже раніше це була хоч якась компенсація зростання цін на товари і послуги. До речі, коригування відпускних скоріш за все залишиться (мед ложкою навіть у казках не їдять ).

Закон Кодексович явно нового покоління і враховує моду на діджиталізацію. Трудові книжки видадуть працівникам, а дані про трудовий стаж вестимуть у спеціальних реєстрах.

Незмінною залишиться необхідність подавати Повідомлення про прийняття працівника на роботу (ч. 5 ст. 25). Але штраф за допуск до роботи неоформленого працівника зменшиться і становитиме 10 МЗП за кожного неоформленого працівника, а єдиноподатників і взагалі за перше порушення лише попередять (п. 1 ч. 2 ст. 98). На жаль, Закон Кодексович успадкував від попередника формулювання цієї норми, а тому нам, як і раніше, треба буде доводити, що подання Повідомлення із запізненням і неоформлення працівника взагалі — різні речі. Хоча у формулюванні п. 1 ч. 2 ст. 98 можна угледіти ще більш невеселий варіант — допустив до роботи не так, як написано у ч. 5 ст. 25 отримай штраф! 

Радикальні новації чекають сферу відпусток. У працівників з’явиться стимул ходити в щорічну основну відпустку або... така відпустка згорить. Компенсувати при звільненні тепер будуть тільки невикористані відпустки за робочий рік звільнення і попередній робочий рік (ч. 3 ст. 57). Але кращі умови компенсації можуть бути передбачені законодавством, трудовим та/або колективним договором (ч. 4 ст. 57). Що воно означає — поки тільки гадаємо, але зауважимо, що багато норм планується погоджувати сторонами.

А от що допоки зовсім незрозуміло — це відсутність соціальної відпустки «на дітей» та деяких інших відпусток.

— Чому так, Законе Кодексовичу? Може, Ви ще передумаєте?

І вже найнеприємніше — це стаття 35 «Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця». У роботодавців більше підстав припинити трудовий договір в односторонньому порядку, без особливих пояснень, оплативши період від повідомлення про звільнення до звільнення. Тому «звільняти неугодних» роботодавцеві стане значно легше . З цим доведеться серйозно розбиратися...

Але не згущуватимемо фарби. Все-таки «змін вимагають наші серця», і вже давно. Так, Трудовий Закон Кодексович буде не такий, як батько, але нам і не потрібна повна копія (з цією роллю справлявся і «старий»). А до нових правил Закона Кодексовича ми звикнемо, тільки розберемося що до чого. Тим більше, що, як і раніше, працюватимемо 40 годин, але тепер відлік годин планується вести не щотижня, а «кожного семиденного періоду» (ч. 2 ст. 48).

Радує, що час є. Ціла рать відважних воїнів редакції вже вивчають, аналізують, прогнозують...

Які «цікавинки» очікувати від Кодексовича? Про все на сторінках газети «Зарплата та кадрова справа»: ця казка тільки починається.

Яна Ярошенко, провідний експерт газети «Зарплата та кадрова справа»

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку