Статті

Д

Детінізації розрахунків дано зелене світло! РРО у смартфоні, cashback, кайдани ФОП-єдинників

Зміни, про які йтиметься, ще на стадії законопроектів стали ньюзмейкерами цієї осені. «Погугліть» за ключовими словами: РРО, фіскалізація, ФОП, cashback. Законодавці обґрунтовували необхідність цих законів захистом інтересів споживачів та легального бізнесу, детінізацією готівкового обігу, можливістю диджиталізувати сферу РРО, замінивши дорогі «залізяки» й паперові чеки на безкоштовні програмні ґаджет-рішення зі спрощеними процедурами реєстрації. Упевнені, що всі ці переваги будуть оцінені і торговцями, і споживачами. Але є й моменти, що викликали суперечливі емоції: поетапне обмеження ФОП-єдинників у праві не застосовувати РРО, запровадження cashback-скарг.
Докладніше про те, що законодавці надали на виході, розповімо в цій статті.

 

Отже, Закони № 1281і № 1292, які відповідно вносять зміни до Закону про РРО та ПКУ, були опубліковані 19.10.2019 р. у газеті «Голос України» № 200, цим давши старт нововведенням, про які ви дізнаєтеся далі.

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» від 20.09.2019 р. № 128-IX.

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» від 20.09.2019 р. № 129-IX.

Нові тренди у сфері застосування РРО

Коли запрацюють зміни до Закону про РРО Норми Закону № 128 набувають чинності поетапно (в особливому порядку), частина з них:

  • наступного дня після опублікування, з 20.10.2019 р., — у частині актуальної назви та згадки контролюючого органу (фіскалів) та центральних органів виконавчої влади;
  • через 6 місяців з дня його опублікування, з 19.04.2020 р., — основна частина змін;
  • у певні дати.

Далі поговоримо про нововведення, які набудуть чинності з 19.04.2020 р., у тому числі з урахуванням деяких особливостей.

ПРРО Ключове нововведення — поняття програмного РРО (далі — ПРРО), а з ним і поява у ст. 2 Закону про РРО супутніх йому термінів. Зауважимо, що протягом певного часу вже стала доступною для перевірки фіскальних документів на сайті ДПСУ, установлення й тестування як ПРРО інформаційна система E-Receipt, але, упевнені, вона буде не єдиним програмним рішенням. Тим більше, що використання ПРРО узаконене тільки завдяки свіжим змінам.

ЦИТАТА. «<…> програмний реєстратор розрахункових операцій — програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу. Контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання <…>».
(витяг із п.п. 11 п. 2 ст. 1 розд. I Закону № 128)

Отже, безкоштовні програмні рішення стануть альтернативою «старим» РРО, які, у свою чергу, не зникнуть. Для застосування в розрахункових операціях ПРРО мають бути зареєстровані в Реєстрі ПРРО, а їх фіскальні функції (без переведення в суворий режим тут не обійтися) будуть реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу (далі — ФСКО). Через нього відбувається реєстрація ПРРО, електронних документів та фіскальних звітніх чеків, генерованих ПРРО, зберігання даних щодо проведених розрахункових операцій у системі обліку даних РРО (далі — СОД РРО), надання доступу до даних тощо. Додамо, що ПРРО можна буде використовувати поряд зі звичними РРО.

Електронні чеки У ст. 2 Закону про РРО з’явиться новий термін «електронний розрахунковий документ», створений у вигляді електронних даних РРО або ПРРО у момент здійснення розрахункової операції. При цьому електронний розрахунковий документ ПРРО реєструється ФСКО з присвоєнням йому фіскального номера (або з діапазоном номерів) (п.п. 11 п. 2 ст. 1 розд. I Закону № 128). Паперові розрахункові документи РРО не вийдуть з ужитку, але фактично будуть роздруківкою своєї цифрової версії.

Суворі вимоги до форми та змісту розрахункових документів залишаються, на сьогодні вони встановлені Положенням № 133.

Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом МФУ від 21.01.2016 р. № 13.

IT-прогрес видачі електронного розрахункового документа полягає в такому. Документ може бути відправлений на наданий покупцем абонентський номер (месенджер) або адресу електронної пошти. Або на дисплеї РРО чи пристрою, на якому встановлений ПРРО, відтворюється QR-код, який може зчитуватися покупцем для ідентифікації (скачування) розрахункового документа на своєму пристрої. Підкреслимо, що про деталі цього процесу нам ще доведеться дізнатися після того, як Кабміном і Мінфіном будуть затверджені нові підзаконні акти у сфері РРО/ПРРО. Механізм реалізації усіх етапів створення й так званої видачі електронних чеків залежатиме від алгоритму та інтерфейсу програмних рішень.

Як бути продавцям з недиджиталізованими покупцями? Упевнені, вони зможуть обійтися без РРО-«залізяки», якщо обзаведуться принтером для роздрукування фіскального документа. Ще один запасний варіант для покупців, які хочуть перевірити чек, але не можуть з технічних чи інших причин ідентифікувати на своєму пристрої, — зробити його фото з ґаджета продавця.

Також до обов’язків суб’єктів, які використовують ПРРО, як і в разі застосування РРО, входитимуть формування та подання Z-звітів до органів ДПСУ дротовими або бездротовими каналами зв’язку. До речі, можна буде обмежитися Z-звітами в електронній формі, згадка про їх роздрукування з п. 9 ст. 3 Закону про РРО зникне. Причому в ст. 2 Закону про РРО з’явиться поняття «електронний фіскальний звітний чек». У цілому правила формування й подання Z-звітів не змінилися, вони потрібні тільки в ті дні, коли здійснювалися розрахункові операції.

Крім того, суб’єкти, які не зобов’язані застосовувати РРО, зможуть видавати в електронній формі довільний документ (на вимогу покупців). До речі, з 19.04.2020 р. у п. 15 ст. 3 Закону про РРО такий документ буде позначено як розрахунковий (зараз просто письмовий документ), що не може не насторожувати в плані застосування штрафу за його невидачу. Зауважимо: на нашу думку, такий штраф застосовується тільки в тому випадку, якщо не видається розрахунковий документ, встановленої форми, тобто продавцем, який зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО.

Облік товарних запасів Декілька цікавинок з’явились й щодо обліку товарних запасів (оновлений п. 12 ст. 3 Закону про РРО). З 19.04.2020 р. суб’єкти господарювання будуть зобов’язані надавати контролюючим органам під час проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки перебувають у місці продажу (господарському об’єкті).

Як і раніше, не зобов’язані вести такий облік ФОП-єдинники — неплатники ПДВ, але за винятком тих, які провадять діяльність з реалізації ТСПТ4, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Це ФОП — платникі ЄП, які не можуть або в майбутньому не зможуть скористатися звільненням від РРО, про що докладніше розповімо нижче.

Технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

ДО ВІДОМА. За порушення норми про ведення обліку та надання документів передбачена фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 170,00 грн (10 нмдг) (п. 14 ст. 1 розд. I Закону № 128).

Стаття 9 Закону про РРО З 19.04.2020 р. зміни зачеплять і право на звільнення від застосування РРО і ПРРО за ст. 9 Закону про РРО. Розшириться список товарів, які не дозволять скористатися п. 1 ст. 9 і п. 9 ст. 9 Закону про РРО: ТСПТ, лікарські засоби, вироби медичного призначення, ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Ідеться про продаж товарів власного виробництва з отриманням коштів до каси підприємства з оформленням ПКО (не стосується сфери торгівлі та послуг) і торгівлі звичайних фізичних осіб за готівку на ринках.

Звільнення від РРО/ПРРО при продажу у кіосках, з лотків та розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, питома вага яких становить понад 50 %  загального товарообігу, буде можливо за відсутності будь-яких підакцизних товарів, також залишається обмеження в вигляді  ТСПТ, лікарських засобів, виробів медичного призначення (п. 10 ст. 9 Закону про РРО).

Крім того, у п. 2 ст. 9 Закону про РРО з’явилося банківське доповнення про те, що забороняється використання ПТКС5з приймання готівки для подальшого її переказу, не переведених у фіскальний режим (не обладнаних переведеними у фіскальний режим РРО та/або ПРРО).

Програмно-технічних комплексів самообслуговування.

Попри те, що турбота про фіскалізацію ПТКС покладалася на фінустанови, урахувати цей момент слід і суб’єктам госпдіяльності. Наприклад, якщо працівник надасть як підтвердний документ чек банківського ПТКС, то це має бути фіскальний документ.

РРО-cashback

Найбільш інтригуючим нововведенням Закону № 128 стала можливість покупців отримати відшкодування вартості купленого товару, якщо виданий фіскальний розрахунковий документ виявився «несправжнім». Прибуток може бути отриманий за рахунок штрафних санкцій, установлених у п. 1 ст. 17 Закону про РРО (див. пп. 1–4 таблиці на с. 7), які сплатить недобросовісний продавець. Причому цього суб’єкта оштрафують, й відповідно, поповниться казна на підставі скарги покупця. Це нововведення вже охрестили «РРО-cashback».

Діяти ця система розпочне з 01.10.2020 р. з набранням чинності присвяченими їй ст. 161 і 25 Закону про РРО і новими нормами ПКУ. Скаргу з метою збагачення споживачеві потрібно буде скласти й подати через Електронний кабінет, що функціонує згідно зі ст. 421 ПКУ. До речі, передбачається, що спочатку покупець перевірить розрахунковий документ за фіскальним номером і датою.

ВАЖЛИВО! Робота з Електронним кабінетом і, відповідно, СОД РРО можлива, тільки якщо у фізособи-покупця є електронний цифровий підпис.

Скористатися cashback (отримати компенсацію) можна буде, тільки якщо:

  1. у зверненні покупця зазначено номер його рахунку та банківську установу, у якій такий рахунок відкрито;
  2. сума штрафних (фінансових) санкцій зарахована до державного бюджету в повному обсязі;
  3. до скарги додано електронні копії або копії паперових документів, виготовлені шляхом сканування, отриманих разом із придбаним товаром (роботою, послугою), про які зазначається в скарзі, покупцем від продавця товарів (робіт, послуг);
  4. вартість товарів (робіт, послуг) у межах однієї розрахункової операції, щодо яких подано звернення покупця, становить понад 850,00 грн на день їх отримання покупцем (споживачем).

Як бачите, розраховувати на cashback можна тільки за умови, що продавець видав розрахунковий документ на суму понад за 850,00 грн і цей документ — «неправильний»! Це підтверджує і нова ст. 161 Закону про РРО, де сказано, що до скарги обов’язково додаються електронні копії документів або копії документів, виготовлені шляхом сканування отриманих покупцем від продавця товарів (робіт, послуг) разом з придбаним товаром (роботою, послугою), про які зазначається в скарзі.

Виходить, що подати cashback-скаргу на продавця, який не надасть якийсь документ, не вдасться, під питанням й ситуація, коли надано нефіскальний документ замість фіскального (установленої форми). Крім того, не факт, що вдасться поскаржитися, якщо продавець не проб’є через РРО або ПРРО одну або кілька позицій, яких не виявиться в чеку. Фактично ця система призначена для перевірки того, чи пройшов фіскалізацію (реєстрацію через ФСКО) чек ПРРО.

Перевірка чеків здійснюватиметься в електронному режимі, за даними СОД РРО, про яку йшлося вище, початок її робота передбачений з 01.10.2020 р.

Фінсанкції

Серед нерадісних нововведень — збільшення розміру фінсанкцій у сфері РРО. Наведемо їх у таблиці.

Санкції до суб’єктів господарювання

Порушення

Розмір штрафної санкції
з 19.04.2020 р.

Діючий розмір штрафної санкції/пояснення

1. Проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО, або розрахункових книжок (далі — РК) на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг)

До 01.10.2020 р. санкції, визначені п. 1 ст. 17 Закону про РРО, застосовуються в таких розмірах:

  • 10 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;
  • 50 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

З 01.10.2020 р.:

  • за порушення, вчинене вперше, — 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення — 150 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг)

Згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки порушення:

  • за вчинене вперше1 грн;
  • за кожне наступне вчинене порушення — 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (послуг)

2. Непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи

3. Невідповідності на місці проведення розрахунків6суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, більше ніж на 10 % розміру МЗП, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі використання РК — загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня (не поширюються на ФОП, які є платниками ЄП та не зареєстровані платниками ПДВ (п. 13 ст. 3 Закону про РРО))

До 19.04.2020 р. санкція в діючому розмірі стосується тільки юросіб.

4. Невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання

5. Невикористання при здійсненні розрахункових операцій у випадках, визначених Законом про РРО, КОРО та/або РК або використання незареєстрованої належним чином КОРО та/або РК

850,00 грн/50 нмдг
(п. 3 ст. 17 Закону про РРО)

340 грн, 00/20 нмдг
(п. 3 ст. 17 Закону про РРО) (відносно порушень з РК, КОРО не згадується)

6. Порушення встановленого порядку їх використання

7. Незберігання КОРО та/або РК протягом встановленого строку7

Суб’єкт господарювання повинен забезпечувати (у разі використання) зберігання використаних КОРО та РК протягом 3 років після їх закінчення (п. 6 ст. 3 Закону про РРО)

8. Контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО та/або ПРРО

510,00 грн/30 нмдг
(п. 5 ст. 17 Закону про РРО)

170,00 грн/10 нмдг
(п. 5 ст. 17 Закону про РРО)

9. Виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці

10. Проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного товару, який не є підакцизним, та/або послуги, ціни товару (послуги) та обліку їх кількості

85,00 грн/5 нмдг
(п. 6 ст. 17 Закону про РРО)

85,00 грн/5 нмдг
(п. 6 ст. 17 Закону про РРО)

11. Проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО операцій без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості

5100,00 грн/300 нмдг
(п. 7 ст. 17 Закону про РРО)

85,00 грн/5 нмдг
(п. 6 ст. 17 Закону про РРО) (зараз стосується незазначення коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД саме для пального)

12. Порушення встановленого у п. 1 ст. 9 Закону про РРО порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ і організацій, в яких ці операції повинні проводитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою (за наявності) у встановленому порядку

340,00 грн/20 нмдг
(п. 8 ст. 17 Закону про РРОЗакону про РРОЗакону про РРОЗакону про РРОЗакону про РРО)

170,00 грн/10 нмдг
(п. 7 ст. 17 Закону про РРО)

13. Порушення порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті

340,00 грн/20 нмдг
(п. 8 ст. 17 Закону про РРО)

170,00 грн/10 нмдг
(п. 7 ст. 17 Закону про РРО)

14. Застосування при здійсненні розрахункових операцій РРО, в конструкцію чи програмне забезпечення якого внесені зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника

5100,00 грн/300 нмдг
(п. 9 ст. 17 Закону про РРО)

1700,00 грн/100 нмдг
(п. 8 ст. 17 Закону про РРО)

15. Неподання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, РК та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО та/або ПРРО через дротові або бездротові канали зв’язку в разі обов’язковості її подання

510,00 грн/30 нмдг
(п. 10 ст. 17 Закону про РРО)

170,00 грн/10 нмдг
(п. 9 ст. 17 Закону про РРО)

Закон № 129 і зміни в ПКУ

Норми Закону № 129 також набувають чинності поетапно (в особливому порядку), частина з них:

  • наступного дня після опублікування, тобто з 20.10.2019 р.;
  • через 6 місяців з дня його опублікування, з 19.04.2020 р.;
  • у певні дати.

Старт СОД РРО для скаржників і не лише З 01.10.2020 р. запрацює вже згадана СОД РРО.

ЦИТАТА: «14.1.278. система обліку даних реєстраторів розрахункових операцій (далі — СОД РРО) — інформаційна система, призначена для збору, зберігання, використання даних реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій (у тому числі електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, створених реєстраторами розрахункових операцій та програмними реєстраторами розрахункових операцій), перевірки справжності та достовірності розрахункових документів».
(витяг із п. 14.1
ПКУ в редакції, що діятиме з 01.10.2020 р.)

Вона дасть покупцям змогу перевіряти достовірність фіскальних чеків, подавати скарги і у разі неприємностей (нарахування фінсанкцій), заробляти РРО-cashback. Порядок її функціонування має затвердити Мінфін.

Скарга покупця стане для податківців приводом звернутися із запитом до продавця для отримання інформації (п.п. 11 п. 73.3 ПКУ).

Згідно з п. 43.5 ПКУ для здійснення компенсації частини штрафних (фінансових) санкцій, визначених за даними СОД РРО, на користь покупця (споживача) відповідний контролюючий орган протягом 5 р. дн. з дня зарахування до бюджету застосованих штрафних (фінансових) санкцій готує висновок та подає його для виконання до відповідного органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

На підставі отриманого висновку цей орган протягом 5 р. дн. перераховує на користь відповідного покупця (споживача) компенсацію.

Додамо, що РРО-cashback не включатиметься до доходу, що оподатковується ПДФО та ВЗ, фізособи-покупця, про що «потурбувався» новий п.п. 165.1.60 ПКУ.

ФОП-єдинники й втрачене звільнення від РРО Згідно із Законом № 129 у сфері РРО ФОП-єдинників чекає наступне. З 01.01.2021 р. від РРО та/або ПРРО будуть звільнені тільки платники ЄП групи 1. Причому з 19.04.2020 р. для їх пільги нема додаткових умов, до цієї дати — сьогоднішні правила.

У єдинників інших груп справи такі. До 19.04.2020 р. діють сьогоднішні правила. З 19.04.2020 р. до 01.10.2020 р. РРО та/або ПРРО не застосовуються ФОП — платниками ЄП груп 2–4 незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію ТСПТ;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Звертаємо увагу, що нововведення стосується й медичних послуг. ФОП-єдинники груп 2, 3, які їх надають, з 19.04.2019. повинні проводити розрахункові операції через РРО.

З 01.10.2020 р. до 01.01.2021 р. для звільнення залишається доходний критерій, але все одно воно не поширюється на тих, хто здійснює:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • реалізацію ТСПТ;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах (код 47.79 КВЕД-2010);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону про РРО;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (код 55.10 КВЕД-2010);
  • реалізацію текстилю (окрім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабміном.

У разі перевищення ФОП — платником ЄП груп 2–4 в календарному році обсягу доходу 1 млн грн, застосування РРО або ПРРО є обов’язковим. Воно починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника ЄП.

Інше для ФОП Для ФОП-єдинників з’явились й інші зміни. Так, з 20.10.2019 р. забороненими стали пошти (крім кур’єрської діяльності) та певні послуги зв’язку за переліком, наведеним у п. 8 п.п. 291.5.1 ПКУ. Але чи відбулися суттєві зміни? Річ у тім, що до 20.10.2019 р. згідно з вказаною нормою заборона стосувалася, як і зараз, послуг пошти (крім кур’єрської діяльності) та послуг зв’язку, які підлягають ліцензуванню. Зараз замість узагальнення з’явився детальний перелік видів діяльності у сфері телекомунікації, що підлягають ліцензуванню згідно з ч. 7 ст. 42 Закону № 12808:

Закон України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 р. № 1280-IV.

: «<...> діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку, діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж<…>».

Крім того, з 01.01.2021 р. зросте граничний обсяг річного доходу, для ФОП-єдинників групи 2 він складатиме 2,5 млн грн (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Також зміни Закону № 129 торкнулися й інших норм, зокрема сфери акцизних накладних, але про них ми розповімо в одному з найближчих номерів.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку