Статті

К

Коливання ціни товару на ринку як підстава для внесення змін до договору публічних закупівель: як довести?

16 серпня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№31 

Установа провела закупівлю бензину шляхом застосування процедури відкритих торгів. Переможець, з яким за результатами аукціону було укладено договір, після закупівлі декількох партій товару виступив з ініціативою збільшення ціни за одиницю товару, надавши при цьому відповідний лист та довідку з Торгово-промислової палати. Чи є вище зазначені документи достатнім підтвердженням коливання ціни товару на ринку для укладення додаткової угоди з переможцем?

Відповідно до п. 2 ч. 4 ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VII (далі — Закон № 922) істотні умови договору про закупівлю (а ціна договору належить до істотних умов) не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі. Але з цього правила є винятки, зазначені в цій же нормі.

Так, істотні умови договору можуть змінюватися, зокрема, при зміні ціни за одиницю товару не більше ніж на 10 % у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що зазначена зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі (п. 2 ч. 4 ст. 36 Закону № 922). Що з цього випливає?

Така підстава для внесення змін до істотних умов договору:

  • стосується виключно закупівель товарів та виключно в тих випадках, коли зміни до договору не призводять до збільшення суми закупівлі;
  • застосовна в разі коливання ціни такого товару, що повинно бути документально підтверджено. Який це має бути документ?

Як зазначає Мінекономрозвитку в листі від 27.10.2016 р. № 3302-06/34307-06, таким документом може бути довідка Держстату. Але водночас наголошує, що перелік органів, установ, організацій, які уповноважені надавати відповідну інформацію щодо коливання ціни товару на ринку, не є вичерпним.

Відповідно до ст. 3, 11 Закону України «Про торгово-промислові палати України» від 02.12.1997 р. № 671/97-ВР, до основних завдань торгово-промислових палат належать, у тому числі, організація взаємодії між суб’єктами підприємницької діяльності, координація їх взаємовідносин з державою в особі її органів та надання довідково-інформаційних послуг, основних відомостей, що не є комерційною таємницею, про діяльність українських підприємців, надання експертних висновків, які є обов’язковими до виконання на території України.

За таких обставин експертний висновок (довідка) торгово-промислової палати про ціну на товар/коливання такої ціни на ринку є достатнім доказом для обґрунтованості змін до договору закупівлі.

Людмила Линник, юрист газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку