Статті

В

Відсутність у переліку податкових агентів не звільняє (!) від справляння турзбору: новітнє трактування від фіскалів

(коментар до ІПК ГУ ДФС у Кіровоградській обл. від 02.07.2019 р. № 3029/ІПК/11-28-12-02-15)

 

З моменту внесення змін до порядку справляння туристичного збору вже минуло більш ніж півроку. Але складається враження, що поки платники засвоюють нові правила роботи, контролери набувають творчого натхнення у наданні роз’яснень, які суперечать не тільки їх раніше оприлюдненій позиції, але й значно розширюють коло зобов’язань для платників за межі, визначені ПКУ. До таких креативних пояснень можна віднести і коментовану ІПК. З огляду на зроблені висновки фіскалів, так і напрошується вислів мультиплікаційного героя: «Ох, вже мені ці казочки, ох, вже мені ці казкарі!». Але про все по черзі.

Ситуація Підприємство — структурний підрозділ головного підприємства, без статусу юрособи має на балансі базу відпочинку, яка розташована поза місцезнаходженням підприємства. Відповідно, така база відпочинку надає туристичні послуги. Підприємство звернулося до контролерів з проханням серед іншого прояснити ситуацію, хто у цьому випадку є податковим агентом зі справляння турзбору: підприємство чи база відпочинку.

Відповідь фіскалів Насамперед, контролери цілком справедливо зауважили, що з огляду на п.п. 268.7.2 ПКУ база відпочинку як відокремлений підрозділ підприємства для цілей справляння турзбору має перебувати на обліку у податковому органі за своїм місцезнаходженням. Дійсно, обов’язок податкового агента стати на облік за неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі і зареєструвати податковим агентом підрозділ, який перебуває за іншім місцезнаходженням та надає послуги тимчасового розміщення, прямо передбачений згаданими нормами ПКУ. Такої думки фіскали дотримувалися і раніше, наприклад, у роз’ясненнях у категорії 123.03 ЗІР, ІПК ДФСУ від 01.03.2019 р. № 842/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.

Несподіванкою став інший висновок, якого дійшли місцеві фіскали у коментованій ІПК. Так, на думку контролерів, відсутність підприємства та його підрозділу у переліку податкових агентів, визначених місцевою радою та оприлюднених на сайті, не звільняє його від виконання обов’язків податкового агента зі справляння турзбору . І самсе цій частині їх відповіді приділимо більш пильну увагу.

Думка редакції На нашу думку, така позиція суперечить як здоровому глузду, так і ПКУ. Фіскали у наведеній ситуації вийшли за межі своїх роз’яснювальних повноважень та намагаються нав’язати суб’єкту господарювання додаткові обов’язки, не передбачені приписами ПКУ.

Згідно з п.п. 268.5.2 ПКУ справляння турзбору може здійснюватися виключно за рішенням місцевого органу податковими агентами, до яких зокрема належать юрособи та їх філії і відокремлені підрозділи, які надають послуги з тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі). Також до них належать ті юрособи, що уповноважені відповідною місцевою радою справляти турзбір на умовах договору, укладеного з відповідною радою. У цьому ж підпункті міститься і вимога розміщувати та оприлюднювати на офіційному веб-сайті сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади перелік податкових агентів. Відповідно, до повноважень органів місцевого самоврядування входить формування переліку податкових агентів та подальше його оприлюднення. Якщо окремі суб’єкти до такого переліку не потрапили, то й утримувати турзбір у постояльців не повинні. Водночас, це не звільняє їх від обов’язку вимагати від платників турзбору перед розміщенням підтвердити сплату турзбору уповноваженому місцевою владою податковому агенту (п.п. 268.6.2 ПКУ)1.

Див. також матеріали:

Цікаво, що ІПК фіскалів, раніше надані платникам, також дотримуються цієї позиції. Так, наприклад, у ІПК ДФСУ від 24.05.2019 р. № 2364/6/99-99-12-02-03-15/ІПК контролери зазначили, що для забезпечення умов справляння турзбору у 2019 році місцеві ради, серед іншого, мали визначити та оприлюднити перелік податкових агентів. І це одна із головних умов для справляння турзбору. Аналогічна думка міститься і в ІПК ДФСУ від 02.05.2019 р. № 1927/6/99-99-12-02-03-15/ІПК та від 26.04.2019 р. № 1896/6/99-99-12-02-03-15/ІПК. Так само контролери «співали» у ІПК від 01.02.2019 р. № 362/6/99-99-12-02-03-15/ІПК на самому початку роботи нових правил.

Із цього випливає, що набуття підприємством статусу податкового агента із турзбору повинно бути підтверджено його наявністю у переліку таких податкових агентів, оприлюдненому на сайті місцевого органа самоврядування. В іншому випадку утримувати та перераховувати турзбір воно не повинно. Але! Як згадували вище, це не позбавляє суб’єкта господарювання обов’язку вимагати від платників турзбору перед їх розміщенням підтвердження сплати турзбору визначеному податковому агенту (п.п. 268.6.2 ПКУ). Тобто перед наданням послуг з тимчасового розміщення слід перевіряти документ, що свідчить про сплату турзбору уповноваженому податковому агенту.

Не пощастило тут тому суб’єкту господарювання, який отримав коментовану ІПК. Сподіваємося, фіскали зрозуміють, що вже надто погарячкували у своєму трактуванні норм ПКУ.

Євгенія Волох, бухгалтер-експерт

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку