Статті

Ч

Чому КНП має реєструватися платником ПДВ?

Перетворення комунальних закладів охорони здоров’я в КНП спричинило багато змін в існуванні медзакладу. Змінилися юридичний статус, організаційна форма, порядок бухобліку, оподаткування, строки та форми подання звітності, порядок внутрішньої роботи. Окрім того, більшості новостворених КНП доведеться зіштовхнутися з новим для них моментом — стати платником ПДВ.

20 травня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Медична бухгалтерія"№10
 
Олександра Паненко, експерт газети
Наталія Голіяд, експерт газети

Насамперед зазначимо, що сучасне медичне КНП — це комунальне некомерційне підприємство, яке внесене до Реєстру неприбуткових установ та організацій і майно якого належить територіальній громаді й передане йому органом місцевого самоврядування в оперативне управління (ст. 78 ГКУ).

КНП є платником певних податків та зборів (див. газету «Медична бухгалтерія», № 1 від 19.03.2018 р., с. 13). До них належать: податок на прибуток (не сплачують, якщо КНП зберігає статус неприбутковості); ПДВ (про нього і піде мова в цьому номері газети); земельний податок (див. газету «Медична бухгалтерія», № 5/2019, с. 11); ЄСВ, ПДФО, військовий збір.

Розглянемо, чи дійсно КНП повинно реєструватися платником ПДВ, за яких умов це потрібно зробити та як вплине цей статус на діяльність новоствореного підприємства. Для цього згадаємо, що на заклади охорони здоров’я поширюються загальні норми ПКУ (лист ДФСУ від 13.07.2017 р. № 15201/6/9999150302-15) (докладно писали про це в «Медичній бухгалтерії», № 9/2018, с. 37). Крім цього, податківці підтримали цю ідею у свіжих індивідуальних податкових консультаціях. Наприклад, в ІПК ДФСУ від 03.04.2019 р. № 1421/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та від 03.04.2019 р. № 1423/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Для того щоб вам було легше зрозуміти логіку контролерів, познайомимося з нормами, на які вони спираються.

По-перше, п. 181.1 ПКУ визначає, що якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) будь-якій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ в контролюючому органі за своїм місцезнаходженням.

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, або інша операція з передання права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (п.п. 14.1.185 ПКУ).

Нагадаємо, що левова частка коштів потрапляє до КНП від НСЗУ. А це відповідно до норм Закону про фінгарантії є оплатою медичних послуг.

По-друге, об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг у межах митної території України (абз. «б» п. 185.1 ПКУ).

По-третє, надавачі медичних послуг — це заклади охорони здоров’я усіх форм власності та фізичні особи — підприємці, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та уклали договір про медичне обслуговування населення з головними розпорядниками бюджетних коштів (п. 1 ст. 2 Закону про фінгарантії).

Отже, діяльність з медичного обслуговування населення відповідає наведеному визначенню «постачання послуг», а такі операції належать до об’єкта оподаткування ПДВ. Відповідно, в разі досягнення мільйонного обсягу операцій КНП підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку