Статті

Н

Надання первинної медичної допомоги поза годинами прийому пацієнтів. Як організувати?

(коментар до методичних рекомендацій «Організація надання первинної медичної допомоги поза годинами прийому пацієнтів» від 01.03.2019 р. № 1)

29 березня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Медична бухгалтерія"№7
 
Тетяна Кондратенко, юрист газети

Первинну медичну допомогу надають пацієнтам відповідно до режиму роботи медичного закладу (години прийому пацієнтів лікарем з надання ПМД), який надавач ПМД визначає самостійно за погодженням із власником (п. 2 розд. 4 Порядку № 5041). На жаль, ми не обираємо, коли нам хворіти, й організм не підлаштований під графік роботи закладів охорони здоров’я. Тож інколи виникає потреба звернутися по медичну допомогу поза годинами прийому пацієнтів. Задля врегулювання цього питання МОЗ затвердило коментовані Методрекомендації, які прийшли на зміну методичним рекомендаціям «Організація надання невідкладної медичної допомоги у центрі первинної медико-санітарної допомоги» від 29.02.2012 р.

Порядок надання первинної медичної допомоги, затверджений наказом МОЗ від 19.03.2018 р. № 504.

Передусім варто зазначити, що надання ПМД поза годинами прийому не слід плутати з екстреною медичною допомогою, яка стосується надання допомоги пацієнту в невідкладному стані.

Міжнародний досвід Для організації надання ПМД в позаробочі години в різних країнах використовують різні моделі, наприклад, лікарі в моно- чи груповій практиці приймають власних або пацієнтів один одного в позаробочі години, у торгових центрах, продуктових магазинах чи аптеках створюють медичні кабінети, в яких працюють медсестри та інші медичні працівники.

Як обрати підхожу модель? Щоб обрати механізм, який найкраще діятиме у ваших умовах, слід взяти до уваги такі чинники:

  • розмір території та щільність проживання населення;
  • вікову структуру населення;
  • мережу ЗОЗ і структуру послуг охорони здоров’я на локальному рівні;
  • характер звернень населення по медичну допомогу;
  • причини звернень по медичну допомогу, їх структуру і час (протягом дня, вечірній, нічний) в розрізі різних закладів і служб охорони здоров’я;
  • наявні ресурси, зокрема фінансові та кадрові.

Коментовані Методрекомендації наголошують на тому, що найбільш дієво обирати модель надання ПМД в позаробочі години на локальному рівні. Для вирішення цього питання необхідно залучити представників органів місцевого самоврядування, керівників ЗОЗ, їх заступників, завідувачів амбулаторій, представників найманих працівників, а також представників пацієнтів.

Щоб забезпечити надання ПМД поза годинами прийому пацієнтів, можна застосувати одне з таких рішень або ж відразу декілька:

1) розширити години роботи закладу такими способами:

  • складення відповідних графіків змінності лікарів (молодшого медичного персоналу);
  • чергування у вечірній час у межах установлених норм;
  • поділ робочого часу лікарів (молодшого медичного персоналу) на частини;

2) додатково оплачувати роботу (надурочні, у святкові й неробочі дні);

3) наймати додатковий персонал для роботи у вихідні дні;

4) закуповувати послуги з надання ПМД у вихідні дні (місцеві програми);

5) залучати заклади спеціалізованої медичної допомоги (структурні підрозділи лікарень, наприклад, відділення невідкладної медичної допомоги, травмпункти тощо).

Черговий кабінет Зупинімося на формі надання ПМД в позаробочий час, яка трапляється найчастіше, — черговий кабінет.

Відповідно до п. 7 розд. 4 Порядку № 504 надавач ПМД може самостійно або спільно з іншим (іншими) надавачем ПМД утворити черговий кабінет ПМД для обслуговування населення поза годинами прийому пацієнтів лікарями (командами) з надання ПМД, а також надання ПМД у вихідні, святкові та неробочі дні.

Такий кабінет діє як структурний (або функціональний) підрозділ, положення про який необхідно затвердити наказом закладу. Вказане положення є складовою правил внутрішнього розпорядку ЗОЗ, у якому необхідно передбачити:

  • повноваження та функції немедичного персоналу, медичних сестер і лікарів, які працюватимуть у кабінеті;
  • правила для пацієнтів.

Чергування з надання ПМД Якщо в одній амбулаторії працює декілька лікарів, то для кожного можна скласти гнучкий графік з обов’язковим відпрацюванням певної частини робочого часу у вечірній час. Складаючи такий графік, обов’язково слід врахувати кількість прикріпленого населення і відповідне навантаження на лікарів. Важливо так розподілити робочий час лікаря, щоб вистачило часу як на консультативний прийом пацієнтів, телефонні консультації, так і на домашні візити до хворих, роботу з документами, прийом позапланових пацієнтів.

А як бути, якщо в амбулаторії працює лише один лікар? У такому разі можна запровадити «розірваний» графік роботи з поділом робочого часу лікаря та молодших спеціалістів амбулаторії на частини.

Зменшення потреби в ПМД Звичайно, важливо обрати найбільш дієву модель надання ПМД поза годинами прийому, яка задовольнить як лікаря, так і пацієнтів. Проте ще важливіше зробити все можливе, аби зменшити потреби людей звертатися по медичну допомогу поза годинами прийому. Це можна зробити через проактивну профілактичну діяльність, а також використовуючи телефонні консультації, спеціальні сайти та ІТ-додатки для пацієнтів.

Безперервність ПМД Також суттєво зменшити надання ПМД в позаробочі години дозволяє безперервність надання ПМД.

Зверніть увагу, що безперервне надання ПМД не рівнозначне цілодобовому.

Коментовані Методрекомендації визначають безперервність ПМД як охоплення людини первинною медичною допомогою протягом усього її життя, яка включає:

  • вибудовування і підтримку тривалих стосунків «лікар – пацієнт»;
  • організаційну безперервність (ефективне надання допомоги конкретному пацієнтові з урахуванням усіх його проблем зі здоров’ям, організація та координація діяльності інших служб охорони здоров’я у випадку неможливості надати допомогу особисто);
  • інформаційну безперервність (накопичення відомостей про конкретного пацієнта).

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку