Статті

«

«Хвали мене, моя губонько...», або Щорічне оцінювання головних бухгалтерів

Не за горами граничний термін подання до органів Казначейства Анкети про виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень (далі — Анкета). Тож в цій консультації надамо відповіді на найпоширеніші запитання стосовно її заповнення та подання.

18 лютого, 2019

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№7
 
Людмила Сабадаш, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Механізм проведення щорічної оцінки

Чи є якісь зміни в порядку проведення оцінки виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень у 2019 році?

Ні, змін немає. Порядок проведення оцінки виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень у 2019 році аналогічний минулим рокам. Форма Анкети, наведена удодатку до Порядку № 1537, у 2019 році також лишилася незмінною.

Як саме органами Казначейства проводиться щорічна оцінка виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень?

Відповідно до ст. 112 БКУ Казначейство забезпечує організацію та координацію діяльності головних бухгалтерів бюджетних установ та контроль за виконанням ними своїх повноважень шляхом оцінки їх діяльностіОцінка проводиться один раз на рік до 1 травня.

Документом, який регламентує це питання, є Порядок № 1537. Він передбачає проведення:

  • внутрішнього оцінювання діяльності головного бухгалтера. Таке оцінювання проводить головний бухгалтер самостійно (п. 7 Порядку № 1537);
  • зовнішнього оцінювання, що здійснюється органом Казначейства, який обслуговує бюджетну установу. Для проведення оцінки в Казначействі створюється Комісія з оцінки виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень (далі — Комісія).

Причому спочатку проводиться внутрішнє оцінювання, за результатами якого переходять до зовнішнього оцінювання.

Хто підлягає оцінюванню?

Порядком № 1537 передбачено оцінювання головних бухгалтерів.

Чи має проходити оцінювання бухгалтер, який одноосібно виконує обов’язки бухгалтерської служби?

Якщо бухоблік в установі веде тільки один працівник і він не має підлеглих, то підстав для створення бухгалтерської служби немає. Тоді до штату вводять посаду бухгалтера, на якого покладають обов’язки бухслужби (докладніше див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 45/2017, с. 12).

Напряму про обов’язок такого бухгалтера проходити оцінювання у Порядку № 1537 не сказано. Проте, за роз’ясненнями фахівців Казначейства, на нього все ж поширюються вимоги Порядку № 1537, отже, ця особа також проходить оцінювання та подає Анкету.

Якщо головний бухгалтер обіймає посаду менше року, чи підлягає він оцінюванню?

Ні. Відповідно абз. 1 п. 4 Порядку № 1537 оцінюванню підлягає головний бухгалтер, який працює на обійманій посаді не менше року. Тож якщо стаж вашої роботи на останньому місці (а не загальний стаж роботи) становить менше 1 року, то у 2019 році оцінювання вас омине.

ВИНЯТОК. Якщо головний бухгалтер обіймає посаду менше року внаслідок організаційних змін (наприклад, перейменування установи, зміни назви структурних підрозділів або посад), то він подає Анкету за умови, що не змінилися його посадові обов’язки, — абз. 1 п. 4 Порядку № 1537.

Головний бухгалтер призначений на посаду за строковим трудовим договором. Чи поширюється на нього вимога про проходження оцінювання?

Головний бухгалтер, призначений на посаду на визначений термін (строковий трудовий договір), може оцінюватись за його власним бажанням (абз. 3 п. 4 Порядку № 1537).

Якщо головний бухгалтер у січні 2019 року вийшов з відпустки для догляду за дитиною, чи підлягає він оцінюванню?

Згідно з абз. 2 п. 4 Порядку № 1537 головного бухгалтера, який перебував у відпустці у зв’язку з вагітністю, пологами чи у відпустці для догляду за дитиною, оцінюють не раніше ніж через рікпісля виходу на роботу.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо на момент оцінної кампанії головбух перебуває «в очікуванні», то може оцінюватись за власним бажанням (абз. 3 п. 4 Порядку № 1537). Тож якщо бажання проходити оцінку у вас немає, слід заздалегідь попередити про це ваш орган Казначейства (підтвердивши вагітність довідкою від лікаря).

Як бути, якщо головний бухгалтер перебуває на тривалому лікарняному і в потрібні строки не має змоги подати Анкету?

Норм щодо звільнення від оцінювання у випадку хвороби головного бухгалтера Порядок № 1537 не містить. Проте хворіти можна по-різному (у тому числі перебувати на стаціонарному лікуванні), тому в головного бухгалтера фізично може не бути можливості пройти оцінку. Те ж саме стосується тривалого відрядження або відпустки.

У такому разі рекомендуємо це питання вирішити безпосередньо з фахівцями органу Казначейства, в якому обслуговується ваша установа.

Як правило, у таких випадках головний бухгалтер може подати до органу Казначейства Анкету для проведення зовнішнього оцінювання після виходу на роботу, тобто й після 1 травня.

Чи підлягає оцінюванню особа, яка тимчасово виконує обов’язки головного бухгалтера?

Якщо особа тимчасово виконує обов’язки головного бухгалтера (посада вакантна або головний бухгалтер відсутній у зв’язку з тривалим лікарняним тощо), то оцінці вона не підлягає.

Внутрішнє оцінювання: заповнюємо Анкету

Внутрішнє оцінювання проводиться шляхом заповнення головним бухгалтером лише Анкети? Більше ніяких документів заповнювати не потрібно?

Внутрішнє оцінювання проводиться шляхом заповнення головним бухгалтером Анкети, і більше ніяких документів подавати не потрібно. Рекомендацій стосовно заповнення Анкети Порядок № 1537 не містить. І це зрозуміло, адже головний бухгалтер оцінює себе сам, а результати роботи у кожного свої (зразок заповнення Анкети див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 7/2018, с. 10).

При заповненні необхідно керуватись власною оцінкою своєї роботи протягом року. На запитання, визначені в Анкеті, слід надавати лаконічні відповіді по суті.

В Анкеті має наводитись достовірна інформація, оскільки у разі необхідності Комісія може звернутись до головного бухгалтера щодо надання пояснень, обґрунтувань, розрахунків тощо, які підтверджують інформацію, зазначену ним в Анкеті.

Заповнену Анкету головний бухгалтер обов’язково має погодити із керівником установи.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо ваша організація є розпорядником коштів нижчого рівня, то слід подати Анкету головному бухгалтеру вищої за рівнем організації. Оскільки існують терміни подання Анкети, варто завчасно потурбуватися про її заповнення, щоб не пізніше за 1 квітня встигнути подати її до органу Казначейства.

Етапи та терміни внутрішнього оцінювання наведено на рис. 1.

Чи треба завіряти Анкету печаткою?

Ні, не требаПорядком № 1537 цього не передбачено. Як і не передбачено відповідного місця для проставляння печатки на формі Анкети.

Який спосіб подання Анкети? Чи є можливість відправити її електронною поштою?

Порядком № 1537 не визначено, у який спосіб слід подавати Анкету до вищої за рівнем організації та до органу Казначейства.

Теоретично подати можна трьома способами, проте лише один з них, на нашу думку, є правильним. Пояснимо.

Так, якщо розглядати варіант подання:

  • електронною поштою, то Анкету необхідно погоджувати із керівництвом установи та (за наявності) з головним бухгалтером вищої за рівнем організації, і таке погодження підтверджується підписами відповідних посадових осіб. Оскільки до органів Казначейства потрібно подавати оригінал Анкети, то можна зробити висновок, що подання електронною поштою не можливе ні при поданні головному бухгалтеру вищої за рівнем організації, ні до Казначейства;
  • засобами поштового зв’язку, то отримання органами Казначейства Анкети поштою не передбачається, проте, якщо немає іншої можливості її надання, краще все ж уточнити у фахівців Казначейства, чи вони приймуть подану таким чином Анкету. Проте, на наш погляд, відправлення поштою для погодження Анкети головному бухгалтеру вищої за рівнем організації допускається;
  • особисто, то з викладеного вище можна зробити висновок, що до органів Казначейства слід подавати Анкету особисто та на паперових носіях.

Що робити, коли керівник установи (або головний бухгалтер вищої за рівнем установи) не погодив Анкету?

У цьому випадку абз. 6 п. 7 Порядку № 1537 дозволяє подати до Казначейства Анкету без відповідного погодження не пізніше за 1 квітня. Але разом з Анкетою головний бухгалтер повинен надати інформацію щодо вжитих заходів для отримання такого погодження.

Яка відповідальність за неподання Анкети?

Якщо Анкету не подати взагалі, то Казначейство може поставити незадовільну оцінку, оскільки неподання Анкети можна розцінити як неналежне виконання обов’язків головного бухгалтера. У такому випадку до керівника установи потрапить витяг з протоколу Комісії, а в ньому може бути поставлене питання про відповідність головного бухгалтера обійманій посаді. Виявлена невідповідність працівника обійманій посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації може бути підставою для звільнення (ч. 2 ст. 40 КЗпП). Проте остаточне рішення про звільнення приймає керівник установи. Він може й не вдатися до таких крайніх заходів.

Зовнішнє оцінювання: нюанси проходження

Що собою являє зовнішнє оцінювання головного бухгалтера?

Зовнішнє оцінювання діяльності головного бухгалтера здійснюється органом Казначейства, який обслуговує бюджетну установу, а відбувається воно за такими етапами.

Етап 1. Структурні підрозділи органу Казначейства готують інформацію про допущені головним бухгалтером недоліки відповідно до Переліку питань1 та не пізніше за 1 квітня надають її Комісії.

З переліком запитань можна ознайомитися на веб-порталі Державної казначейської служби України (treasury.gov.ua, в розділі  Діяльність»  «Зовнішнє оцінювання бухгалтерів»).

Етап 2. Комісія розглядає Анкету, інформацію відповідно до Переліку питань та визначає результат оцінки головного бухгалтера. При підрахунку результату оцінки Комісією може бути зменшена кількість балів за допущені недоліки.

Етап 3. Рішення Комісії оформлюється протоколом, який підписується Головою Комісії та членами Комісії.

Етап 4. Витяг з протоколу разом із супровідним листом надсилається головному бухгалтеру та керівнику бюджетної установи.

Чи обов’язкова присутність головного бухгалтера на засіданні Комісії з оцінювання?

В більшості випадків зовнішнє оцінювання відбувається без участі головного бухгалтера на засіданні Комісії.

Але він усе ж таки може бути запрошений Комісією на її засідання для надання відповідних матеріалів на розгляд Комісії, пояснень, обґрунтувань тощо, якщо:

випадок 1 — інформація про недоліки, надана структурними підрозділами органу Казначейства, свідчить про незадовільну роботу головного бухгалтера;

випадок 2 — Анкета не погоджена керівником бюджетної установи та/або керівником і головним бухгалтером бюджетної установи вищого рівня.

Результати оцінювання

Головний бухгалтер отримав позитивну оцінку. Чи може це бути підставою для підвищення зарплати?

Порядок № 1537 не містить норм щодо подальших дій після отримання головним бухгалтером позитивної оцінки. Так само законодавством не передбачено встановлення доплати чи надбавки за позитивне проходження головним бухгалтером оцінювання. Проте, на наш погляд, керівнику установи слід розглянути питання щодо додаткового заохочення головного бухгалтера, як от:

  • виплата разової премії у зв’язку з отриманням позитивної оцінки (розмір такої премії граничними розмірами не обмежується);
  • підвищення розміру щомісячної премії до наступної оцінки;
  • встановлення стимулюючих надбавок (наприклад, за складність та напруженість у роботі у розмірі до 50 % посадового окладу).

Головний бухгалтер отримав незадовільну оцінку. Які подальші дії керівництва?

Якщо головний бухгалтер отримав незадовільну оцінку, Комісія надає керівнику установи та головному бухгалтеру витяг з протоколу із супровідним листом. У протоколі можуть бути зазначені рекомендації Комісії (абз. 2 п. 14 Порядку № 1537):

  • щодо вдосконалення роботи головного бухгалтера та бухгалтерської служби, усунення виявлених недоліків;
  • щодо розгляду питання про необхідність підвищення професійно-кваліфікаційного рівня головного бухгалтера, притягнення його до відповідальності та/або відповідності головного бухгалтера обійманій посаді тощо. Тут мається на увазі дисциплінарна відповідальність (догана) та/або розгляд питання щодо можливості звільнення головбуха за невідповідність обійманій посаді (на підставі ч. 2 ст. 40 КЗпП).

Керівник протягом двох місяців з дня отримання витягу з протоколу повідомляє орган Казначейства про вжиті заходи за результатами оцінки.

Головний бухгалтер може також оскаржити незадовільну оцінку протягом десяти днів з дня отримання ним та керівником установи витягу з протоколу засідання Комісії.

 

Використані документи

БКУ — Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. № 322-VIІІ.

Порядок № 1537 — Порядок проведення оцінки виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень, затверджений наказом МФУ від 01.12.2011 р. № 1537.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку