Статті

Г

Графік відпусток-2019: вчимося на чужих помилках

Пропонуємо ознайомитися з добіркою листів наших читачів, у яких вони ділилися досвідом зі складання графіка відпусток. Ми спеціально відібрали ті ситуації, у яких наші передплатники діяли не зовсім згідно з буквою закону. Зрозуміло, коментарі редакції наведені під кожним із «помилкових» варіантів.

13 січня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Зарплата та кадрова справа"№1

 

Дата складання графіка

Я фізична особа — підприємець. У мене працює 8 осіб. Зазвичай я влаштовую канікули для працівників з 1 до 14 січня, тому станом на 5 січня, як усі рекомендують, графік у мене не готовий. Чи так це страшно?

Олена, передплатниця газети «Зарплата та кадрова справа»

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ. Графік відпусток має бути в усіх роботодавців, у тому числі у роботодавця-підприємця. Причому, навіть якщо у вас працюють, наприклад, 3 особи (лист Мінсоцполітики від 29.07.2015 р. № 191/10/136-15). Тут ви маєте рацію, що складаєте графік, адже це передбачено ч. 4 ст. 79 КЗпП та ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки.

Що стосується строку, то орієнтовно складати графік треба не пізніше 5 січня поточного року (п. 20 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Держкомітету СРСР з праці та соціальних питань від 20.07.1984 р. № 213, які діють і сьогодні). Про цю рубіжну дату йдеться і в листі Мінсоцполітики від 25.08.2015 р. № 475/13/116-15. Але, на нашу думку, незначне запізнення цілком допустимо, головне, скласти графік до того, як у відпустку збереться перший працівник. Якщо під «канікулами» ви маєте на увазі надання працівникам щорічної оплачуваної відпустки (а саме так частенько і буває), то графік потрібно скласти до початку такої відпустки.

Які відпустки планують

Ми графік складаємо за «спрощеною» формою: наводимо список співробітників, у якому навпроти кожного прізвища вказуємо місяць надання щорічної основної відпустки та її повну тривалість. А потім, якщо працівник хоче «розбити» відпустку на частини, вносимо зміни до графіка окремим наказом.

Тетяна Андріївна, бухгалтер

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ. Графік складають у довільній формі, тому ви вправі оформляти його на власний розсуд (наш варіант наведено на рис. 1). Крім того, протягом року, дійсно, дозволено вносити зміни до графіка. Зокрема, «переписувати» відпускний розклад впродовж року доводиться через сумісників, «пільговиків»1 та працівників-новачків. Що неправильно? По-перше, КЗпП та Закон про відпустки зобов’язують складати графік для щорічних основних та додаткових відпусток. Але! На нашу думку, до графіка доцільно«забити» всі види оплачуваних та обов’язкових відпусток, на які мають право працівники, окрім тих, що не піддаються плануванню (наприклад, навчальна відпустка), + накопичені відпустки за минулі роки. Порада: доцільніше спочатку передбачити ті види відпусток, які не переносяться на наступний рік2, щоб працівник не втратив на них право. По-друге, можна одразу передбачити поділ щорічної відпустки на частини. Але майте на увазі, що основна частина відпустки має бути не менше 14 к. дн. Нагадуємо: святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткових відпусток «на дітей» не враховують.

Окремі категорії громадян, які перелічені в ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки, можуть використати відпустку в зручний для них час.
Відпустку для «чорнобильців» і для учасників бойових дій не переносять на наступний рік. Інакше кажучи, «чорнобильську» та «бойову» відпустки, не використані за 2018 рік, на 2019 рік не переносять і до графіка відпусток 2019 року їх не закладають. У 2019 році працівники мають право на такі відпустки тільки за 2019 рік.

Форма графіка: неформальні нюанси

Ми знайшли вихід, як уникнути процедури повідомлення працівника про початок відпустки. Для цього ми у графіку вказуємо бажаний місяць (або два, якщо відпустка поділена на частини) надання відпустки й окремо передбачаємо графу «Ознайомлений», у якій працівники проставляють дату та підпис, коли вони ознайомлені з графіком відпусток.

Марина, інспектор з кадрів

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ. Ваш підхід правильний наполовину. В цьому випадку працівник повідомлений тільки про місяць надання відпустки, а от конкретна дата залишається «відкритою». Водночас, конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, погоджується між працівником і роботодавцем, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну (ч. 5 ст. 79 КпАП; ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки). Тому мало ознайомити працівника з графіком, необхідно повідомити його про конкретну дату початку відпустки. Приклад повідомлення про початок щорічної відпустки ми навели на рис. 2.

Без повідомлення можна обійтися, якщо в графіку відпусток, з яким були ознайомлені працівники, зазначено конкретне число початку відпусток працівників.

Кого включати до графіка

На нашому підприємстві працює 20 осіб. У трьох працівниць є діти віком до 15 років, а два працівника мають інвалідність. Також на літній період (травень–вересень) ми плануємо найняти садівника для догляду за прибудинковою територією. Оскільки він працюватиме у нас за трудовим договором, то і такого «умовного» працівника вносимо до графіка.

Валентина Степанівна Корж, бухгалтер

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ. Правильно, що графік складають на всіх працівників, прийнятих за трудовим договором, у тому числі на сумісників та тимчасових працівників, працівників, з якими укладені строкові трудові договори. Але! На момент затвердження графіка такий працівник ще не найнятий, тому графік складають без «умовного» працівника. Після того, як працівник буде найнятий, необхідно внести зміни до графіка.

Майте на увазі, що працівники, які відпрацювали на підприємстві менше 6 місяців, також мають право на відпустку. Причому ті працівники, які перелічені в ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки, в цій ситуації можуть претендувати на відпустку повної тривалості.

Відпустка не надається особам, з якими укладено договір цивільно-правового характеру, фізособам-підприємцям, практикантам (якщо практика не супроводжується трудовими відносинами). Таких осіб не включають до графіка відпусток.

Графік відпусток та штрафи

У знайомої на фірмі не складають графік відпусток. При інспектуванні штраф застосовано не було. Мабуть, інспектори не контролюють це питання, тож і відповідальності можна уникнути.

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ. Згідно з п. 19 Порядку № 2953 за результатами інспекційного відвідування або невиїзного інспектування складають акт, форму якого затверджено наказом Мінсоцполітики від 18.08.2017 р. № 1338. При цьому в переліку питань, які вивчаються в межах інспектування (розділ I акта), є п. 5.17, відповідно до якого інспектор досліджує дотримання норм ч. 4 ст. 79 КЗпП: «Черговість надання відпусток визначена графіком, затвердженим власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником4) і доведеним до відома всіх працівників». Тому не можна говорити про те, що інспектори праці не перевіряють цю ділянку. Також інспектор праці контролює й повідомлення працівника про відпустку за 2 тижні (дотримання норм ч. 5 ст. 79 КЗпП) — п. 5.18 розділу I акта «Власник або уповноважений ним орган письмово повідомляє працівників про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні».

Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295.
За відсутності профспілки на підприємстві має бути інший уповноважений на представлення інтересів трудового колективу орган, наприклад, рада трудового колективу. Детальніше читайте в «ЗКС», № 18/2018, с. 16 та № 23/2018, с. 17.

Якщо ці норми не дотримуються, то роботодавцю (юрособі чи підприємцю) загрожує відповідальність як за «порушення інших вимог трудового законодавства»: штраф у розмірі 1 МЗП (з 01.01.2019 р. — 4173,00 грн) згідно з абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Крім того, за таке порушення застосовується адмінштраф на посадових осіб та підприємця в розмірі від 510,00 до 1700,00 грн (від 1700,00 до 5100,00 грн) згідно з ч. 1 (ч. 2) ст. 41 КпАП (лист Мінсоцполітики від 29.07.2015 р. № 191/10/136-15).

Яна Ярошенко, експерт газети «Зарплата та кадрова справа» 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку