Статті

«

«ЗАРПЛАТА ТА КАДРОВА СПРАВА»:
Затримали виплату зарплати через бойові дії: чи нараховувати компенсацію за затримку?

На редакційну пошту надійшов запит: «Через активні бойові дії не мали змоги виплатити зарплату працівникам. Зараз погашаємо заборгованість за березень-травень 2022 року. Коли слід нараховувати компенсацію?» Поговоримо про нарахування компенсації, адже під час війни затримка виплати зарплати стала дуже поширеним явищем.

10 червня, 2022
Тема:

Статтю взято з газети "Зарплата та кадрова справа" №11/2022

Коли виникає право на компенсацію?

На жаль, зараз це поширена ситуація. Тішить одне — роботодавці все ж таки знаходять можливість погашати заборгованість. Допомагаємо розібратися з компенсацією.

У разі затримки виплати зарплати на 1 і більше календарних місяців роботодавець зобов’язаний нарахувати та виплатити працівникам компенсацію втрати частини зарплати (ст. 2 Закону про компенсацію1). При цьому компенсацію нараховують усі роботодавці, зокрема, бюджетні установи, фізособи-підприємці, підприємства небюджетної сфери, в тому числі державні та комунальні підприємства, КНП — усі, які «заборговували» зарплату працівникам. Затримку виплати зарплати, нарахованої з 2001 року, компенсують згідно з Порядком проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженим постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 1592Зауважте, що воєнний стан — не привід не виплачувати компенсацію.

Компенсацію невиплаченої зарплати, нарахованої за період з 1998 по 2000 рік, обчислюють згідно з Положенням, затвердженим постановою КМУ від 20.12.1997 р. № 1427.
Закон України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III.

Втім, майте на увазі, що не кожне прострочення виплати зарплати призведе до необхідності нараховувати й виплачувати компенсацію. Враховуйте на два важливі моменти.

Момент 1 — строк погашення заборгованості

Нагадаємо, що зарплата виплачується працівникам не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 к. дн., та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ч. 1 ст. 24 Закону про оплату праціч. 1 ст. 115 КЗпП). Зарплата вважається виплаченою несвоєчасно (з порушенням встановлених строків), якщо її виплачено на один і більше днів пізніше встановленого строку. Зауважте, що це стосується і виплати за першу половину місяця. Але обов’язку виплачувати компенсацію за затримку виплати зарплати тут ще немає, позаяк так розроблено механізм нарахування компенсації (про це далі).

І тільки якщо затримка становитиме 1 місяць і більше, у працівника може виникнути право на компенсацію за кожен місяць такої затримки відповідно до ст. 34 Закону про оплату праці (звісно, якщо відповідним буде рівень інфляції, але про це читайте «момент 2»).

ДО ВІДОМА. Тут ідеться про виплату зарплати за місяць, тобто порушення строку виплати зарплати за першу половину місяця не призводить до нарахування компенсації. Право на неї може виникнути, тільки якщо буде загальна заборгованість з виплати зарплати за місяць і вона не буде погашена протягом місяця, коли мала б бути виплачена зарплата за такий місяць.

Проте, з якого моменту слід рахувати «місяць»? На нашу думку, відлік затримки виплати зарплати для нарахування компенсації починається з 1 числа місяця, у якому зарплата мала бути виплачена, але не виплачена, а не з дня, наступного за встановленим днем виплати зарплати. «Секрет» криється в Порядку № 159.

ЦИТАТА. «Сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але невиплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов’язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) у відсотках для визначення суми компенсації, поділений на 100.

Індекс споживчих цін для визначення суми компенсації обчислюється шляхом множення місячних індексів споживчих цін за період невиплати грошового доходу. При цьому індекс споживчих цін у місяці, за який виплачується дохід, до розрахунку не включається. Щомісячні індекси споживчих цін публікуються Держстатом».

(абз. 1-2 п. 4 Порядку № 159)

По-перше, йдеться про зарплату за місяць. По-друге, в обчисленні компенсації бере участь індекс споживчих цін (далі — ІСЦ). Причому ІСЦ у місяці, за який виплачується дохід, до розрахунку не включається. ІСЦ щомісяця розраховує Держстат і не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним, офіційно оприлюднює в періодичних виданнях. Звідси і вся арифметика. Наприклад, є зарплата за лютий, яку не виплатили у березні. ІСЦ за лютий не беремо у розрахунок. Тобто починаємо з ІСЦ у березні. Проте такий показник став відомий тільки у квітні. У такому випадку в нас є всі дані для обчислення. Тож підсумуємо: компенсація фактично виникне не раніше, ніж у місяці, наступному за місяцем, у якому мала бути виплачена зарплата. Наприклад, не виплачено зарплату за лютий 2022 року — буде компенсація тільки при виплаті заборгованості у квітні 2022 року або пізніше. А от якщо виплату за лютий було проведено у березні (хоч і з порушенням встановлених строків, наприклад, пізніше 7 числа), то компенсації немає.

Шпаргалка з виникнення компенсації під час дії воєнного стану

Місяць 2022 року, ЗА який нараховано зарплату

Своєчасна виплата — у строк встановлений у колдоговорі, але не пізніше (2022 рік):

Фактична виплата

лютий

7 березня (оскільки 7 березня був вихідний, то зарплата мала бути виплачена не пізніше 4 березня)

У березні 2022 року (пізніше 04.03.2022 р.) — немає компенсації

У квітні 2022 року і пізніше — виникає право на компенсацію за кожен місяць затримки

березень

7 квітня

У квітні 2022 року (пізніше 07.04.2022 р.) — немає компенсації

У травні 2022 року і пізніше — виникає право на компенсацію за кожен місяць затримки

квітень

6 травня

У травні 2022 року (пізніше 06.05.2022 р.) — немає компенсації

У червні 2022 року і пізніше — виникає право на компенсацію за кожен місяць затримки

прим. 1

травень

7 червня

У червні 2022 року (пізніше 07.06.2022 р.) — немає компенсації

У липні 2022 року і пізніше — виникає право на компенсацію за кожен місяць затримки

прим. 1

червень

7 липня

У липні 2022 року (після 07.07.2022 р.) — немає компенсації

У серпні 2022 року і пізніше — виникає право на компенсацію за кожен місяць затримки

прим. 1

липень

5 серпня

У серпні 2022 року (після 05.08.2022 р.) — немає компенсації

У вересні 2022 року і пізніше — виникає право на компенсацію за кожен місяць затримки

прим. 1

серпень

7 вересня

У вересні 2022 року (після 07.09.2022 р.) — немає компенсації

У жовтні 2022 року і пізніше — виникає право на компенсацію за кожен місяць затримки

прим. 1

Таблицю може бути продовжено і далі за аналогічним принципом. Але сподіваємось, що на той час ми вже здобудемо перемогу і питання затримки зарплати стануть неактуальними.

Примітка 1 За умови, що ІСЦ за попередній місяць перевищить 100 %.

ДО ВІДОМА. Деякі роботодавці (особливо це стосується бюджетної сфери) виплачують зарплату в останній день поточного місяця. Зауважимо, що це не відповідає повною мірою КЗпП та Закону про оплату праці, але на практиці має широке застосування. Вважаємо, що для таких роботодавців правило має бути трансформоване так: відлік місяця і більше для виникнення права на компенсацію відлічується з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому зарплата мала бути виплачена, але не виплачена, а не з дня, наступного за встановленим днем виплати зарплати. Тобто фактично доходимо загального правила для всіх. Підказки, наведені у таблиці вище, справедливі і для тих роботодавців, хто виплачує зарплату за місяць в останній день такого поточного місяця. Наприклад, якщо зарплата за лютий мала бути виплачена 28.02.2022 р., то в разі її виплати у будь-який день березня, навіть із порушенням встановленого строку виплати, компенсація не нараховується, а от у разі виплати зарплати у квітні і пізніше — виникає право на компенсацію.

Момент 2 — ІСЦ

Але чому ми зазначили, що право на компенсацію у працівника може виникнути, а не гарантується? Все залежатиме від ІСЦ. Зокрема, якщо в місяці виплати заборгованості ІСЦ наростаючим підсумком перевищив 100 %, роботодавець повинен нарахувати компенсацію. Якщо ІСЦ менше 100 %, компенсацію не нараховують, а виплачують лише заборгованість.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Щомісяця для вашої зручності на сторінках нашого видання ми публікуємо довідник «Компенсація за затримку зарплати — виплачуємо у…». У відповідній таблиці знайдіть цифру на перетині місяця і року, за які виплачуєте заборгованість із зарплати у поточному місяці. Знайшли? А тепер просто помножте суму «чистої» зарплати (тобто разом із сумою індексації, але вже з вирахуванням ПДФО та ВЗ), виплату якої прострочили і тепер погашаєте. Ось вам і готова сума компенсації. Табличку при виплаті у червні 2022 року буде надруковано у № 12/2022 (на момент підготовки № 11/2022 ще невідомий ІСЦ за травень 2022 року, який маємо врахувати при виплаті заборгованості у червні).

Приклад 1 (виплата за березень у квітні). Оклад працівниці — 7000,00 грн. Інших нарахувань немає. Строки виплати зарплати, встановлені колдоговором: 21 число — за першу половину місяця і 6 число — за другу половину місяця. Зарплата за березень 2022 року виплачена 30.04.2022 р.

Зарплата за березень мала бути виплачена 06.04.2022 р. Оскільки зарплата виплачена в місяці, коли вона мала бути виплачена, компенсація за затримку зарплати не виплачується. Якщо ви відкриєте нашу табличку для компенсації при виплаті у квітні 2022 року у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 8/2022 на с. 35, то на перетині рядка «березень» та стовпчика «2022» ви не знайдете індексу (там прочерк). Отже, 30.04.2022 р. працівниця мала отримати лише заборговану зарплату і все — 5635,00 грн [7000,00оклад − (7000,00 × 18 %)ПДФО − (7000,00 × 1,5 %)ВЗ].

Приклад 2 (виплата за березень у травні). Оклад працівниці — 7000,00 грн. Інших нарахувань немає. Строки виплати зарплати, встановлені колдоговором: 21 число — за першу половину місяця і 6 число — за другу половину місяця. Зарплата за березень 2022 року виплачена 26.05.2022 р.

У цьому випадку зарплата виплачена у місяці, наступному за місяцем, коли мала бути виплачена зарплата (мала бути виплачена 06.04.2022 р., але виплачена у травні). Отже, працівниця може мати право на компенсацію за затримку виплати зарплати. Але це ще не гарантовано. Користуємося нашим довідником для травня3. На перетині рядка «березень» і стовпчика «2022» знаходимо індекс — 3,1 %.

Для травня 2022 року див. у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 10/2022, с. 32.

Щоб розрахувати суму компенсації, (1) беремо «чисту» суму зарплати, яку заборгував роботодавець, — 5635,00 грн (розраховано у прикладі 1), (2) помножуємо її на індекс для березня при виплаті у травні — 3,1 % та (3) ділимо на 100. Все за формулою, наведеною у наших щомісячних матеріалах3. Сума компенсації при виплаті у травні становитиме 174,69 грн (5635,00 грн × 3,1 % : 100).

Для травня 2022 року див. у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 10/2022, с. 32.

Приклад 3 (виплата за березень у червні). Оклад працівниці — 7000,00 грн. Інших нарахувань немає. Строки виплати зарплати, встановлені колдоговором: 21 число — за першу половину місяця і 6 число — за другу половину місяця. Зарплата за березень 2022 року виплачена 02.06.2022 р.

Працівниця може мати право на компенсацію за затримку виплати зарплати. Але це ще не гарантовано. Дочекайтеся нашого довідника для червня 2022 року (буде у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 12/2022, що вийде 27.06.2022 р.). Якщо на перетині рядка «березень» і стовпчика «2022» знайдете індекс, то повторіть дії з прикладу 2. Якщо ж індекс буде менше 1, то компенсації не буде — виплачуємо тільки заборгованість.

Пам’ятка про компенсацію

Пам’ятайте:

1.  Компенсації підлягають грошові доходи. Компенсацію не нараховують за затримку виплати зарплати в натуральній формі та виплат, що мають разовий характер.

2. Компенсацію не нараховують, якщо зарплату не виплатили вчасно з вини працівника. Тобто ситуація, коли зарплата виплачувалась, але працівник з якихось причин сам не міг отримати вчасно зарплату в касі роботодавця, не призводить до нарахування компенсації.

3.  Якщо погашаєте заборгованість із зарплати частково, компенсацію розраховуйте на цю фактично виплачену частину.

Приклад 4 (виплата за лютий у травні). Оклад працівниці — 10000,00 грн. Інших нарахувань немає. Строки виплати зарплати, встановлені колдоговором: 22 число — за першу половину місяця і 7 число — за другу половину місяця. Зарплата за другу половину лютого 2022 року виплачена 23.05.2022 р.

Заборгованість «чистої» зарплати за другу половину лютого — 2550,00 грн4.

Орієнтуємося на сальдо за кредитом субрахунку 661 (для бюджетників — Кт 651). Наприклад, 10000,00оклад − – 1800,00ПДФО − 150,00ВЗ − – 5500,00зарплата за першу половину лютого = 2550,00 (грн.).

Користуємося нашим довідником для травня4. На перетині рядка «лютий» і стовпчика «2022» знаходимо індекс — 7,7 %5.

Для травня 2022 року див. у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 10/2022, с. 32.
Орієнтуємося на сальдо за кредитом субрахунку 661 (для бюджетників — Кт 651). Наприклад, 10000,00оклад − – 1800,00ПДФО − 150,00ВЗ − – 5500,00зарплата за першу половину лютого = 2550,00 (грн.).

Щоб розрахувати суму компенсації, (1) беремо «чисту» суму зарплати, яку заборгував роботодавець, — 2550,00 грн, (2) помножуємо її на індекс для лютого у травні — 7,7 % та (3) ділимо на 100. Сума компенсації при виплаті у травні становитиме 196,35 грн (2550,00 грн × 7,7 % : 100).

4. Суму компенсації визначають окремо за кожен місяць затримки (якщо виплачують заборгованість із зарплати за декілька місяців), а потім підсумовують та нараховують.

Приклад 5 (виплата за лютий та березень у травні). Оклад працівниці — 9000,00 грн. Інших нарахувань немає. Строки виплати зарплати, встановлені колдоговором: 21 число — за першу половину місяця і 6 число — за другу половину місяця. Працівниці виплачують 30.05.2022 р. заборгованість за другу половину лютого 2022 року — 2295,00 (сальдо за кредитом субрахунку 661 (для бюджетників — Кт 651)) та за березень 2022 року — 7245,00 грн.

Розраховуємо суму компенсації окремо для кожного місяця.

Для того, щоб розрахувати суму компенсації за другу половину лютого 2022 року, (1) беремо «чисту» суму зарплати, яку заборгував роботодавець, — 2295,00 грн, (2) помножуємо її на індекс для лютого у травні4 — 7,7 % та (3) ділимо на 100. Сума компенсації при виплаті у травні становитиме 176,72 грн (2295,00 грн × 7,7 % : 100).

Орієнтуємося на сальдо за кредитом субрахунку 661 (для бюджетників — Кт 651). Наприклад, 10000,00оклад  – 1800,00ПДФО − 150,00ВЗ − 5500,00зарплата за першу половину лютого = 2550,00 (грн.).

Для того, щоб розрахувати суму компенсації за березень 2022 року, (1) беремо «чисту» суму зарплати, яку заборгував роботодавець, — 7245,00 грн, (2) помножуємо її на індекс для березня у травні — 3,1 % та (3) ділимо на 100. Сума компенсації при виплаті у травні становитиме 224,60 грн (7245,00 грн × 3,1 % : 100).

Сума компенсації до нарахування у травні 2022 року (Кт 661 або для бюджетників — Кт 651) — 401,32 грн (176,72 грн + 224,60 грн). Це «грязна» сума (до оподаткування; див. далі пп. 8 та 9).

5.  Суму компенсації включають до фонду оплати праці того місяця, у якому фактично проводиться її нарахування (п.п. 2.2.8 Інструкції № 5).

6. Сума компенсації не враховується при визначенні доплати до МЗП, це взагалі окрема виплата (див. лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 р. № 394/0/101-17/282 у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 8/2017, с. 31).

Приклад 6. Оклад працівника за березень 2022 року — 5000,00 грн. Доплата до МЗП — 1500,00 грн. У травні 2022 року виплачено заборгованість за березень 2022 року.

«Чиста» сума зарплати, яку заборгував роботодавець за березень 2022 року, становить 5232,50 грн (5000,00оклад + 1500,00доплата до МЗП − 1170,00ПДФО − 97,50ВЗ).

Щоб розрахувати суму компенсації за березень, (1) беремо «чисту» суму зарплати, яку заборгував роботодавець, — 5232,50 грн, (2) помножуємо її на індекс для березня у травні5 — 3,1 % та (3) ділимо на 100. Сума компенсації при виплаті у травні становитиме 162,21 грн (5232,50 грн × 3,1 % : 100).

Для травня 2022 року див. у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 10/2022, с. 32.

Зверніть увагу, що компенсація нараховується у травні і є виплатою травня, тому при визначенні доплати до МЗП за березень не враховується: за березень працівнику нараховано 6500,00 грн (5000,00оклад + 1500,00доплата до МЗП). Якщо ж у травні є заробіток, то суму компенсації за березень, нараховану у травні, не враховуємо при визначенні суми доплати до МЗП за травень: це окрема виплата, як, наприклад, матеріальна допомога. Тобто за травень буде нараховано 6662,21 грн (5000,00оклад + 1500,00доплата до МЗП + 162,21компенсація за березень).

Зауважте: якщо в місяці нарахування компенсації більше немає нарахувань, наприклад, працівник весь місяць перебуває у відпустці «за свій рахунок» чи з ним припинено трудовий договір, то нараховану суму компенсації до МЗП не дотягуємо — це не виплата за відпрацьований час.

7. Сума компенсації не підлягає індексації.

8. Розрахована сума компенсації — це нарахована (тобто «грязна»!) заробітна плата. Аргументи можна знайти в газеті «Зарплата та кадрова справа», № 16/2017, с. 24 і № 18/2017, с. 29.

9. Сума компенсації — це зарплатна виплата і для ПДФО, ВЗ та ЄСВ є базою у формі зарплати. Тому з неї утримують ПДФО (її враховують при визначенні права працівника на ПСП) та ВЗ, а також її включають до бази нарахування ЄСВ.

Приклад 7 (продовження прикладу 2). Оклад працівниці — 7000,00 грн, нарахована сума компенсації — 174,69 грн. Зарплата за березень 2022 року виплачена 26.05.2022 р.

Нараховану суму компенсації:

  • включають до бази нарахування ЄСВ як зарплату за травень 2022 року. Зокрема, у нашому випадку ЄСВ = 174,69 грн × 22 % = 38,43 грн. Нюанс: якщо інших нарахувань (бази ЄСВ) для працівника у травні 2022 року не буде (наприклад, через надання відпустки без збереження зарплати, призупинення дії трудового договору чи відсутність з нез’ясованих причин, прогул тощо), то для основного працівника без інвалідності потрібно буде сплатити ЄСВ з МЗП: (1) визначити додаткову базу в сумі 6325,31 грн (6500,00 грн МЗП у травні 2022 − 174,69 грн) та (2) нарахувати на неї ЄСВ у сумі 1391,57 грн (6325,31 грн × 22 %));
  • із суми компенсації утримують ПДФО (її враховують при визначенні права працівника на ПСП за травень 2022 року — за наявності права) та ВЗ. «Чиста» сума компенсації становитиме 140,63 грн (174,69 компенсація − (174,69 × 18 %) ПДФО − (174,69 × 1,5 %) ВЗ).

У травні 2022 року працівниця отримає «на руки» — 5775,63 грн (5635,00 заборгованість зарплати за березень + 140,63 компенсація за затримку зарплати).

10) У Податковому розрахунку компенсацію показуємо як звичайну заробітну плату. Зокрема, у 4ДФ відображаємо її у складі зарплати за місяць, у якому її було нараховано (з ознакою «101»). Окремим рядком не виділяємо!

У Д1 компенсацію вважаємо зарплатною виплатою за місяць, у якому її було нараховано, та відображаємо як зарплату за такий місяць в одному рядку з іншими зарплатними нарахуваннями. Наприклад, компенсацію за березень, нараховану у травні, покажемо як травневу зарплату зі звичним зарплатним кодом. Як і у 4ДФ, в окремому рядку її не виділяємо. В окремому рядку може бути показана додаткова база ЄСВ (див. нюанс вище).

До речі, нарахування середньої зарплати за Порядком № 1266 та Порядком № 100 вважається нарахуванням місяця, у якому її нараховано. До місяця, за який виплачується заборгованість зарплати, ця сума не відноситься. Наприклад, компенсація за затримку виплати зарплати за лютий та березень 2022 року, нарахована у травні 2022 року, відноситься до травня 2022 року.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку