Новости

Затверджено зміни до Класифікатора професій

27.08.2020

Мінекономіки наказом від 18.08.2020 № 1574 затвердженно Зміни № 9 до Національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій».

Нагадуємо, 22 травня 2019 року Кабмін прийняв постанову № 437 «Питання українського правопису», якою схвалено нову редакцію «Українського правопису» (постанова набрала чинності 30.05.2019 року).

З цього моменту рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції Правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема, в офіційно-діловому стилі мовлення.

Ознайомитися з текстом "Українського правопису" та стислим оглядом основних змін можна тут

Згідно зі змінами, у «Класифікаторі професій» професійні назви робіт наводяться у чоловічому роді, окрім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді (економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка).

За потребою користувача, при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника, професійні назви робіт можуть бути адаптувані для означення жіночої статі особи, яка виконує відповідні роботи (відповідати п. 4 параграфа 32 Українського правопису, схваленого постановою КМУ від 22.05.2019 № 437).

Наприклад:

  • інженер – інженерка,
  • верстатник широкого профілю – верстатниця широкого профілю,
  • соціолог – соціологіня.

Крім того, з метою упорядкувати назви посад працівників системи громадського здоров’я, узгодити їх з нормативами ЄС та на виконання Плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку системи громадського здоров’я, Центр громадського здоров’я  МОЗ України розробив пропозиції до Класифікатора професій, які затверджено наказом Мінекономіки № 1574.  

Так, в Україні професії «Фахівець з громадського здоров’я» та «Фахівець з довкілля та здоров’я» внесено до «Класифікатора професій»  (розділ 2 «Професіонали», код 2225.2, підклас «Професіонали в галузі медико-профілактичної справи», професійне угруповання «Лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи»).

З повним текстом наказу Мінекономіки від 18 серпня 2020 р. № 1574 «Про затвердження Зміни № 9 до національного класифікатора ДК 003:2010» можна ознайомитися за посиланням.

 

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи