Новости

Які особливі умови та розмір оплати праці для медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу під час карантину

30.07.2020

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області надали роз’яснення з питання щодо оплати праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби під час карантину.

Інспектор зазначила, що особливі умови та розмір оплати праці для медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби, працюють із живими збудниками інфекційних хвороб та в осередках інфекційних хвороб, виконують інші роботи, пов’язані з високим ризиком зараження збудниками інфекційних хвороб, передбачено ст. 40 Закону України від 06.04.2000 № 1645-ІІІ «Про захист населення від інфекційних хвороб» (далі – Закон № 1645).

Відповідно до вимог ст. 40 Закону № 1645, посадові оклади цих осіб слід визначати згідно з наказом Мінпраці та соцполітики від 02.06.2003 № 145 «Про умови оплати праці медичних та інших працівників за період роботи по ліквідації епідемій і спалахів з інфекційних хвороб, а також в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб» (далі – Наказ № 145).

Оплачувати роботу таких працівників можна лише на період здійснення робіт із ліквідації епідемій та спалахів таких хвороб, або якщо вони працюють в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб та лише в умовах установлення Кабміном в осередках та на відповідних територіях карантину згідно з порядком, визначеним ст. 29 Закону № 1645.

Згідно зі вищезазначеною статтею з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 року  Кабінетом Міністрів України з 12 березня 2020р. на усій території України встановлений карантин.

Відповідно до Наказу № 145 до медпрацівників та інших працівників закладів охорони здоров’я застосовуються такі умови оплати праці:

  • безпосередньо зайнятим ліквідацією епідемій та лікуванням захворювань людей здійснюються доплати до зарплати в розмірі трьох схемних посадових окладів (тарифних ставок) пропорційно до відпрацьованого часу;
  • зайнятим на інших роботах із ліквідації епідемій і спалахів хвороби – доплати до зарплати в розмірі двох схемних посадових окладів (тарифних ставок) пропорційно до відпрацьованого часу.

Конкретні переліки посад працівників та розмірів доплат мають складені та затверджені кожним медзакладом.

Крім того, якщо до безпосередньої роботи в епідемічному осередку з ліквідації захворювань серед людей на особливо небезпечні і небезпечні інфекційні хвороби залучено працівників науково-дослідних інститутів та навчальних закладів, які мають науковий ступінь, їм також передбачено доплати до зарплати в розмірі трьох посадових окладів пропорційно до відпрацьованого часу. Проте до розрахунку цієї доплати не слід включати встановлені їм як науковцям доплати й надбавки (тобто за ступені та звання).

Якщо є потреба в залученні працівників для проведення консультацій у медзакладах хворим на особливо небезпечні і небезпечні інфекційні хвороби (хворим на коронавірус), оплата їх праці має здійснюватися за ставками погодинної оплати праці, збільшеними втричі.

Джерелом для підвищеної оплати праці відповідних категорій працівників є асигнування на охорону здоров’я, а також додаткові асигнування на проведення протиепідемічних заходів із державного та місцевих бюджетів (п. 2 Наказу № 145).

Якщо працівників (включаючи персонал інфекційних лікарень, відділень, палат, кабінетів) не залучено до вищезазначених робіт, оплата їхньої праці має здійснюватись у звичайному порядку, тобто згідно з умовами, визначеними за їхніми посадами ще до встановлення карантинного періоду (п. 1.2 Наказу № 145).

Наказом МОЗ від 02.04.2020 № 768 (далі – Наказ № 768) затверджено Перелік посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікуванням пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, яким здійснюється доплата в розмірі трьох окладів (тарифних ставок) за березень 2020 року.

Наказ № 768 містить декілька категорій працівників, яким установлюватимуться доплати. Це, зокрема, посади керівників закладів та їх заступників, керівників структурних підрозділів, лікарів-спеціалістів (серед яких: лікар-інфекціоніст, лікар-пульмонолог, лікар-патологоанатом, лікар-епідеміолог, лікар-лаборант, лікар-анестезіолог, лікар-радіолог, лікар-бактеріолог, лікар-рентгенолог), професіоналів (наприклад, експерт, біолог, вірусолог), фахівців (акушерка, лаборант, сестри медичні різних спеціальностей), технічні службовці (реєстратор медичний, сестра-господиня), а також робітників (зокрема, прибиральник, молодша медична сестра, водій, дезінфектор).

Згідно з п. 2 Наказу № 768 персональний перелік посад, за якими здійснюватимуться доплати, має затвердити керівник відповідного закладу.

Тобто, на сьогодні медичним працівникам, що надають медичну допомогу хворим на коронавірус, можуть здійснювати доплати, передбачені Наказом № 145.

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Шаповалова Світлана
 
 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи