Новости

НБУ забезпечив безперебійність регулювання ринків небанківських фінансових послуг після 1 липня

01.07.2020

Учасники ринків небанківських фінансових послуг після переходу під регулювання і нагляд Національного банку з 1 липня продовжать керуватися законодавством, впровадженим за час діяльності Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг).

Аби це стало можливим та не спричинило виникнення правових колізій, Національний банк ухвалив низку "перехідних" постанов, спрямованих на забезпечення здійснення Національним банком як правонаступником Нацкомфінпослуг функцій з державного регулювання і нагляду у сфері ринків фінансових послуг. Ці постанови також визначають особливості застосування Національним банком регуляторних актів Нацкомфінпослуг, які діятимуть до моменту затвердження НБУ власних нормативно-правових актів.

"Перехідні" постанови ухвалено за напрямками:

  • Ліцензування та реєстрація;
  • Нагляд;
  • Виїзні перевірки;
  • Заходи впливу;
  • Звітність.

"Перехідними" постановами також передбачено низку уточнень до регулювання за цими напрямками:

  • по-перше, закріплено подання звітності учасниками ринку до Національного банку через спеціальний веб-ресурс – portal.bank.gov.ua;
  • по-друге, встановлено, що до моменту визначення Національним банком тарифів на надання ліцензій, вони видаватимуться безкоштовно;
  • по-третє, визначено, що інспекційні перевірки розпочнуться лише після ухвалення Національним банком спеціальних нормативно-правових актів із питань проведення перевірок діяльності учасників ринків небанківських фінансових послуг (крім клієнтів) та застосування заходів впливу.

За винятком цих уточнень, обов’язки учасників ринків небанківських фінансових послуг, зокрема з подання інформації до регулятора та отримання його погоджень (наприклад, подання звітності, повідомлення про зміни в інформації, що міститься в Державному реєстрі фінансових установ, погодження набуття або збільшення істотної участі та ін.), починаючи з 1 липня 2020 року лишаються незмінними і здійснюватимуться вже стосовно Національного банку, а не Нацкомфінпослуг.

Рішення, які ухвалювалися Нацкомфінпослуг як колегіальним органом, починаючи з 1 липня 2020 року прийматимуться Національним банком в особі його колегіальних органів: Правління та Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг.

Відповідні положення передбачені постановами Правління Національного банку від 25 червня 2020 року, які набувають чинності 1 липня, а саме:

Найближчим часом Національний банк також планує оприлюднити оновлений план підготовки проєктів регуляторних актів Національного банку на 2020 рік, із урахуванням графіка прийняття нового регулювання для учасників ринків небанківських фінансових послуг.

За матеріалами НБУ

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи