Новости

ДПСУ розробила Порядок застосування податковими органами штрафних санкцій до юридичних осіб за порушення вимог валютного законодавства

22.06.2020

Державна податкова служба України, як розробник проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства» (далі – проект постанови), повідомляє про розміщення проекту постанови на офіційному веб-порталі ДПС  (www.tax.gov.ua) у підрозділі «Проєкти регуляторних актів» розділу «Регуляторна політика».

Нагадаємо, у чому суть проблеми, яка потребує розв’язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України  «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон) до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства (крім порушення строків за операціями з експорту та імпорту товарів, відповідальність за яке встановлюється згідно зі ст. 13 Закону) можуть бути застосовані заходи впливу у вигляді штрафних санкцій.

Частиною 4 ст. 14 Закону визначено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, має право адекватно вчиненому порушенню застосувати до юридичних осіб (крім уповноважених установ) захід впливу у вигляді штрафних санкцій у розмірі до 100 % суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства.

Згідно з положеннями абзаців першого та третього ч. 1 ст.і 15 Закону, з урахуванням змін, внесених Законом України від 14 січня 2020 року № 440-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи», порядок застосування заходів впливу, передбачених статтею 14 Закону, у тому числі розмір штрафних санкцій, до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пункту 1 Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою КМУ від 06 березня 2019 року № 227 «Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України», ДПС є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

З метою реалізації зазначеної вимоги Закону пропонується затвердити Порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства України.

Проект постанови визначає порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства, а також встановлює розмір штрафних санкцій.

Зокрема, проектом постанови передбачається встановити штрафні санкції у розмірі 25 % суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, а при повторному порушенні вимог валютного законодавства протягом року, розмір штрафної санкції збільшується до 50 %.

З метою налагодження всебічного громадського обговорення зауваження та пропозиції стосовно змісту проекту постанови надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього повідомлення за наступною адресою:

Державна податкова служба України: 04053, м. Київ-53, Львівська площа, 8, e-mail: irobak@tax.gov.ua.

 

ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

За матеріалами ДПС України

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи