Новости

До якої кваліфікації (професіонала чи фахівця) відноситься посада біолога у медичних закладах, - роз'яснення Держпраці

22.06.2020

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області надали роз’яснення з питання, до якої саме кваліфікації (професіонала чи фахівця) відноситься за класифікатором професій посада біолога у медичних закладах.

Фахівець повідомила, відповідно до положень Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 № 327 (далі – Класифікатор професій), кваліфікація – це здатність виконувати завдання та обов'язки відповідної роботи. Кваліфікація визначається рівнем освіти та спеціалізацією.

Згідно з розділом 4.2 Класифікатора професій до професіоналів відносяться професії, що передбачають високий рівень знань у галузі фізичних, математичних, технічних, біологічних, агрономічних, медичних чи гуманітарних наук.

До цього розділу належать професії, що вимагають від працівника (з урахуванням кола та складності певних професійних завдань та обов'язків) кваліфікації за:

1) дипломом про повну вищу освіту, що відповідає рівню спеціаліста, магістра;

2) дипломом про присудження наукового ступеня:

  • кандидата наук;
  • доктора наук;

3) атестатом про затвердження вченого звання:

  • старшого наукового співробітника;
  • доцента;
  • професора.

Відповідно до розділу 4.3 Класифікатора професій до фахівців належать професії, що вимагають знань в одній чи більше галузях природознавчих, технічних і гуманітарних наук.

До цього розділу належать професії, яким відповідає кваліфікація за дипломом чи іншим відповідним документом:

  • молодшого спеціаліста;
  • бакалавра;
  • спеціаліста, що проходить післядипломну підготовку (стажування, інтернатуру, клінічну ординатуру тощо);
  • спеціаліста (на роботах з керування складними технічними комплексами чи їх обслуговування).

За даними розділу 5 Класифікатора професій посада біолога за класифікацією професій відноситься до професіоналів (код 2211.2 Біологи, ботаніки, зоологи та професіонали споріднених професій).

Відповідно до Покажчика професійних назв робіт за кодами професій до фахівців належать посади асистента біолога, лаборанта, техніка-лаборанта (код 3211 Лаборанти в галузі біологічних досліджень).

Отже, посада біолога за класифікацією професій відноситься до професіоналів.

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпровському регіоні Оксана Руденко

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи