Новости

Питання застосування списків виробництв, робіт, професій і посад, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах

22.05.2020

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області надали роз’яснення з питань застосування списків виробництв, робіт, професій і посад, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах у разі, якщо діяльність частини виробництв на підприємстві під час проведення чергової атестації робочих місць за умовами праці в умовах карантину була призупинена.

Фахівець зазначив, віднесення робочих місць до категорій з шкідливими та небезпечними умовами праці є можливим на підставі результатів атестації, яка проводиться підприємствами відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 (далі – Порядок) та Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України від 01.09.1994 №41 (далі – Методичні рекомендації).

Згідно з п. 4 Порядку, атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначається наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Відповідно до пунктів 3.1 та 3.4. Методичних рекомендацій визначаються характерні для конкретного робочого місця фактори виробничого середовища і трудового процесу, які підлягають лабораторним дослідженням, а самі лабораторно-інструментальні дослідження фізичних, хімічних, біологічних, факторів проводяться в процесі роботи в характерних (типових) виробничих умовах, при справних і ефективно діючих засобах колективного і індивідуального захисту. Застосування зазначеного є неможливим на робочих місцях де виробництво призупинене.

Результати атестації застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, впродовж 5 років після затвердження її результатів, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах (п. 4.2 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383).

Тобто проведення чергової атестації визначається з урахуванням того, що вона має бути завершена до закінчення терміну дії попередньої атестації.

Отже, проведення чергової атестації з терміном, що безпосередньо перевищує 5-річний період не надає підстав для застосування списків виробництв, робіт, професій і посад, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Пунктом 3 Роз’яснень від 10.05.1994 № 01-3/406-02-2  Міністерство соціального захисту населення України та Міністерство праці України зазначили, що право на пенсію на пільгових умовах мають робітники, зайняті виконанням робіт, передбачених Спискам № 1 і № 2, на протязі повного робочого дня. Під повним робочим днем вважається виконання роботи в умовах, передбачених Списками, не менше 80 відсотків робочого часу. Сюди ж включається час проведення підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, а також робіт поза своїм робочим місцем з метою забезпечення виконання своїх трудових функцій.

Тобто, слід пам'ятати, що при обчисленні стажу роботи, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховують дні, коли працівник був зайнятий в умовах, передбачених Списками № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, не менше 80 % робочого часу, установленого для працівників цього виробництва, робіт, професій та посад.

При поновленні виробничої діяльності на робочих місцях призупинених виробництв роботодавцю необхідно провести атестацію робочих місць за умовами праці в найкоротший час.

Заступник начальника відділу з питань експертизи умов праці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області Олександр Матвієнко 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи