Новости

Алгоритм «розблокування» податкових накладних

15.05.2020

У випадку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (ПН/РК) першочергово необхідно з`ясувати підставу «блокування», проаналізувавши Квитанцію №1 (відповідь ДПС у електронній формі). В 90% відсотках платник податків відповідає п. 1 – 8 Критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість, рідше причиною блокування виступають п. 1 – 6 Критеріїв ризиковості здійснення господарських операцій, та майже ніколи – негативна податкова історія платника.

Оскарження статусу «ризиковості» — складний процес, який вирішується як в адміністративному порядку, так і через суд.

До моменту скасування статусу «ризикового платника податків» радимо звести до мінімуму або взагалі не направляти на реєстрацію ПН/РК (на період карантину штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК не застосовуються), адже до встановлення невідповідності платника податку критеріям ризиковості усі ПН/РК суцільним порядком будуть заблоковані.

Що стосується критеріїв ризиковості господарських операцій, то в більшості випадків мається на увазі не відповідність обсягів постачання обсягам придбання та відсутність кодів УКТ ЗЕД (Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності) в табличці даних платника податку.

В обох випадках підстав зупинення ПН/РК необхідно направити письмові пояснення та копії документів в електронній формі до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного у ПН/ РК. І першим файлом, який платник направить на адресу комісії регіонального рівня, мають бути саме пояснення!

Пояснення мають включати в себе максимум інформації як щодо самого суб’єкта підприємницької діяльності (опис специфіки господарської діяльності, наявність дозвільних документів або ліцензій, штат працівників, дані про основні засоби та виробничі потужності, доля імпортного товару серед загального обсягу), так і щодо безпосередньої операції із постачання товару/послуги (умови та підстави виникнення взаємовідносин із покупцем, докладний опис етапів оплати та транспортування, документи на підтвердження попереднього придбання/виготовлення реалізованого активу). Чим якіснішими та всебічно деталізованими будуть ваші пояснення та пакет документів – тим вища перспектива на успіх.

Перелік документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/ розрахунку коригування в Реєстрі наведено в Наказі МФУ від 12.12.2019 № 520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Рішення приймаються Комісією протягом п’яти робочих днів та надсилається в електронному вигляді платнику.

Незадовільне рішення комісії може бути оскаржене шляхом подання скарги на ДПС України в електронному вигляді протягом 10 календарних днів з дня отримання такого рішення, або до адміністративного суду.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи