Новости

Як використовувати електронні документи та де отримати е-підпис під час карантину

07.05.2020
Тема:

Міністерство цифрової трансформації України на своїй сторінці у Facebook звертає увагу, що електронний документообіг має багато переваг. Економить час та заощаджує витрати на логістику. Але у деяких підприємців залишаються сумніви, чи варто відходити від звичних традицій та освоювати нове.

У Мінцифри надали відповідь на поширені запитання.

Чи мають електронні документи юридичну силу?

Так, і це закріплено законодавством. Оригіналом електронного документа є електронний примірник з обов’язковими реквізитами та електронним підписом автора.

Якщо електронний документ надсилається кільком адресатам або зберігається на кількох електронних носіях інформації, кожен з електронних примірників є оригіналом.

Чи є паперова копія електронного документа оригіналом?

Ні. Оригінальність затверджує саме електронний підпис. За необхідності, звісно, ви можете роздрукувати такий документ та квитанцію з інформацією про підпис. Але роздруковані документи обов’язково потрібно завірити власноручним підписом.

Чи можна застосовувати такі документи в бухгалтерському обліку?

Так, первинні та зведені облікові документи можна створювати в електронній формі.

Чи вважаються електронні документи доказами у суді?

Звісно! На них розповсюджуються загальні правила доказування та оцінки судом доказів. Подати такий документ до суду можна в оригіналі чи в електронній копії, підписаній КЕП. Але скріншоти та роздруківка електронного листування не вважаються електронними документами, тому не беруться до уваги судом.

Що вважається датою створення електронного документа?

Документ отримує юридичну силу з моменту підписання. Але дата накладання е-підпису на договір не завжди є датою набуття чинності. Якщо ви плануєте підписати договір після його укладення, зазначайте це за допомогою формулювання “Договір набуває чинності з (дата)”.

ДОВІДКОВО

  • Дізнайтесь, як підписувати документ онлайн, на порталі Дія.Бізнес: https://bit.ly/2zbSg9B
  • Крім того, у Мінцифри повідомили, де отримати е-підпис під час карантину.

Постанова №211 Кабінету Міністрів дозволяє акредитованим центрам сертифікації ключів (АЦСК) працювати в умовах карантину. Тож ви можете отримати е-підпис таким чином:

  • Особисто. Для цього зверніться до одного з надавачів послуги, заповніть реєстраційну форму, внесіть паспортні дані та номер платника податків. Перелік АЦСК тут: https://bit.ly/3b6NYO0. Перед візитом радимо зв’язатися з контакт-центром надавача послуги та перевірити графік роботи.
  • Онлайн. Цей спосіб діє для клієнтів ПриватБанку: https://bit.ly/2YFGhvq. Для отримання підпису необов’язково мати рахунок ФОП.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи