Новости

Щодо роботи у шкідливих умовах працівників, які забезпечують знезараження громадського транспорту

20.03.2020

Фахівці Управління Держпраці у Полтавській області надали відповідь на запитання від робітників комунального транспортного підприємства, які, забезпечують знезараження громадського транспорту і, відтак, працюють у шкідливих умовах.

Відповідно до яких нормативних документів підприємство має безоплатно забезпечувати своїх працівників молоком?

Якщо встановлено, що працівники працюють у шкідливих умовах, то відповідно до чинного законодавства підприємство має безоплатно забезпечувати таких працівників молоком.

Так, статтею 7 Закону України «Про охорону праці» передбачено, що працівники, зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються молоком або рівноцінними харчовими продуктами у порядку визначеному законодавством.

Відповідно до статті 166 Кодексу законів про працю України на роботах з шкідливими умовами праці працівникам видаються безплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 № 994 «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці» (зі змінами) передбачено, що обсяг і джерела фінансування витрат на охорону праці визначаються в колективному договорі або угоді. У пункті 6 переліку заходів та засобів з охорони праці, затвердженого вище зазначеною постановою, також зазначено, що забезпечення працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, молоком чи рівноцінними харчовими продуктами здійснюється відповідно до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про охорону праці» та колективного договору або угоди.

Питання безоплатного видавання молока, в т.ч. норми видавання молока, заборона видавання молока за одну або декілька змін наперед та за попередні зміни, заборона заміни його грошима або товарами та продуктами (крім рівноцінних) регулювалися Порядком безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, які зайняті на роботах з шкідливими умовами праці, затвердженим постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16.12.1987 № 731/П-13 (далі –Порядок 731).

Відповідно до додатку 5 розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2017 № 1022-р Порядок 731 визнано таким, що не застосовується на території України.

Таким чином, оскільки на сьогодні порядок безоплатного надання молока законодавчо не врегульовано, роботодавець самостійно вирішує всі питання щодо безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, у колективному договорі або угоді з урахуванням результатів атестації робочих місць за умовами праці. При цьому слід враховувати, що згідно статті 7 Закону України «Про охорону праці» грошова компенсація працівникові на придбання молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором, виплачується тільки у разі роз’їзного характеру роботи.

Питання заміни молока іншими харчовими продуктами у свій час розглядалося науковцями і за висновком НДІ гігієни харчування АМН України від 13.05.92 р. допускається заміна молока продуктами тваринного походження.

Відтак 0.5 л молока відповідає:

  • кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, мацоні тощо) – 500 г;
  • сир – 100 г сир твердий, 24% жирності – 60 г;
  • молоко сухе – 55 г;
  • молоко згущене, стерилізоване, без цукру – 200 г;
  • яловичина II категорії (сира) – 90 г;
  • риба нежирна (сира) – 90 г;
  • яйце куряче – 2 шт.

Водночас роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникам пільги і компенсації, не передбачені законодавством відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України «Про охорону праці».

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи