Новости

Роз’яснення щодо нарахування доплати за стаж медичним працівникам

14.02.2020

Роз’яснення щодо нарахування доплати за стаж медичним працівникам. Чи правомірно не виплачувати доплату за стаж працівникам центру первинної медико-санітарної допомоги за минулий рік та в перші місяці цього року?

Фахівець Держпраці у Тернопільській області, зазначила, що за організаційно-правовою формою заклади охорони здоров’я можуть утворюватися і функціонувати як казенні підприємства або державні установи, а заклади охорони здоров’я комунальної власності — як комунальні некомерційні підприємства (КНП).

Підприємства самостійно визначають свою організаційну структуру, встановлюють чисельність працівників і штатний розпис (ч. 3 ст. 64 Господарського кодексу України). Це стосується й КНП.

Роботу працівників підприємства оплачують за договорами. Договори регулюють оплату праці працівників на основі систем угод, які укладають на державному, галузевому або регіональному та виробничому рівнях відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356-XII. Індивідуальні умови оплати праці визначає трудовий договір між роботодавцем і працівником.

Якщо реорганізовані медичні заклади отримують додаткові дотації з держбюджету, нарахування та виплату зарплати медикам регулюють також на підставі постанови КМУ «Про умови і розміри оплати праці працівників підприємств і організацій, що дотуються з бюджету» від 31.08.1997 № 948.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. №1418 затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Згідно з цим Порядком, його дія поширюється на медичних та фармацевтичних працівників, які працюють на зазначених у пункті 3 цього Порядку посадах у будь-яких державних та комунальних установах, закладах, організаціях незалежно від підпорядкування і умови оплати праці, яких визначаються відповідно до умов оплати праці працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Пунктом 3 Порядку визначено, що надбавка за вислугу років виплачується керівникам закладів охорони здоров’я, їх заступникам з числа лікарів, заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів з числа лікарів, головним медичним сестрам, лікарям усіх спеціальностей, професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, керівникам фармацевтичних (аптечних) закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів з числа провізорів і фармацевтів, провізорам усіх спеціальностей, фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою усіх спеціальностей та помічникам ентомолога.

Розмір зазначеної надбавки, згідно з пунктом 2 Порядку, встановлюється працівникам до посадового окладу залежно від стажу роботи:

  • понад 3 роки роботи – 10 відсотків,
  • понад 10 років – 20 відсотків та
  • понад 20 років – 30 відсотків.
Олена Коновалова, заступник директора департаменту з питань праці Держпраці у Тернопільській області

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи