Новости

У платника податків, після зміни основного місця обліку, за попереднім місцем обліку залишилися об’єкти оподаткування: як заповнюється графа 2 ф. № 20-ОПП?

11.02.2020

Як заповнюється графа 2 «Код ознаки надання інформації» розд. 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування, якщо у платника податків, після зміни основного місця обліку (місцезнаходження), пов’язаного зі зміною адміністративного району, за попереднім місцем обліку залишилися об’єкти оподаткування?

Відповідно до п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України, платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти контролюючі органи за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням згідно з розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (далі – Порядок № 1588), шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення № 20-ОПП).

Якщо у платника податків відбувається реєстрація, створення чи відкриття об’єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку у контролюючому органі за місцезнаходженням такого об’єкта у порядку, визначеному розд. VII Порядку № 1588 (п.8.3. розд. VIII Порядку № 1588).

Підпунктом 7.6 розд. VII Порядку № 1588 визначено, що у разі зняття з обліку за основним місцем обліку платника податків та переведення його на обслуговування до іншого контролюючого органу у зв’язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання), пов’язаного із зміною адміністративно-територіальної одиниці чи включенням платника податків до Реєстру великих платників податків тощо, за наявності за попереднім місцем обліку об’єктів, відокремлених підрозділів чи обов’язків податкового агента такий платник податків одночасно із зняттям з обліку за основним місцем обліку згідно з Порядком № 1588 береться на облік за неосновним місцем обліку контролюючим органом за попереднім місцем обліку.

Якщо у платника податків після зміни основного місця обліку, пов’язаного зі зміною адміністративного району, залишились об’єкти оподаткування за попереднім місцем обліку, то повідомлення № 20-ОПП подається лише у разі зміни відомостей про такі об’єкти оподаткування, або створення, реєстрації чи відкриття нових об’єктів із дотриманням пунктів 8.4 та 8.5 розд. VIII Порядку № 1588.

Відповідно до п. 8.4. розд. VIII Порядку № 1588 повідомлення № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єктів оподаткування до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У такому випадку у графі 2 «Код ознаки надання інформації» розд. 3 повідомлення № 20-ОПП, яка заповнюється із додержанням Пам’ятки для заповнення розд. 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до повідомлення № 20-ОПП), зазначається код ознаки надання інформації «1» - первинне надання інформації.

На підставі проставленої відповідної позначки в графі 11 («v» або «+»), здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.

Відповідно до п. 8.4. розд. VIII Порядку № 1588 у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

У такому випадку у графі 2 «Код ознаки надання інформації» розділу 3 повідомлення № 20-ОПП зазначається код ознаки надання інформації «3» – «зміна відомостей про об’єкт оподаткування» або «6» – «закриття об’єктів оподаткування».

За матеріалами «ЗІР: категорія 116.11»

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи