Новости

За наявності хоча б одного об’єкта оподаткування або об’єкта пов’язаного з оподаткуванням платник податків зобов’язаний повідомити податкову

06.02.2020

Фахівці ДПС в Івано-Франківській області звертають увагу, що за наявності хоча б одного об’єкта оподаткування або об’єкта пов’язаного з оподаткуванням платник податків зобов’язаний повідомити податкову.

Нагадаємо, платники податків повинні повідомляти орган ДПС про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, які належать їм на праві власності або користування. Подавати форму № 20-ОПП зобов’язані всі платники податків: юридичні особи та їхні відокремлені підрозділи, фізичні особи-підприємці.

Форма повідомлення про об’єкти оподаткування наведена в додатку 10 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588. Алгоритм її заповнення та подання прописано в розділі VIII Порядку № 1588.

Повідомлення № 20-ОПП подається до органу ДПС за основним місцем обліку платника податку протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування. Повідомлення також слід подавати у разі зміни відомостей про відзвітовані раніше об’єкти. Зокрема, у разі зміни типу, найменування, місцезнаходження, стану об’єкта оподаткування, його вибуття (припинення права власності або користування). Для цих випадків строки подання оновленої форми не встановлено і потрібно дотримуватися строків, установлених для першого подання повідомлення, – 10 робочих днів після виникнення змін. Цей строк відлічується з дати набуття у платника зареєстрованого речового права або оформлення прав щодо інших об’єктів оподаткування, для яких необов’язкова реєстрація у Реєстрі речових прав на нерухоме майно (рухоме та інше майно).

За вибором платника форма № 20-ОПП подається:

  • у паперовому вигляді – надсилається поштою або передається особисто керівником/представником платника податків;
  • в електронному вигляді через електронний кабінет платника податків або інший програмний продукт, який забезпечує формування вихідного файлу відповідного формату.

За неподання у визначені строки, подання з помилками чи не в повному обсязі форми № 20-ОПП до платника застосовується штраф, передбачений п. 117.1 ст. 117 Податкового кодексу України. Зокрема, розмір штрафу для фізичних осіб – підприємців становить 170 грн, а для юридичних осіб510 гривень. А в разі неусунення порушень або повторного порушення протягом року – 340 та 1020 гривень відповідно.

Якщо платник виявив помилку в поданому повідомленні про об’єкти оподаткування № 20-ОПП, він повинен подати форму з виправленою інформацією до органу ДПС за основним місцем обліку. У графі «Відомості про об’єкти оподаткування» наводиться код ознаки «3 – зміна відомостей про об’єкт оподаткування». До форми додається супровідний лист платника, у якому в довільній формі зазначається факт виправлення помилки.

Інформацію про типи об’єктів оподаткування можна знайти в рекомендованому Довіднику типів об’єктів оподаткування, який розміщено на вебпорталі ДПС України у розділі «Довідники, реєстри, переліки»  або за посиланням

Додатком до самого повідомлення у Порядку № 1588 розміщено пам’ятку про заповнення форми № 20-ОПП.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи