Новости

Штрафи, пеня за невиконання зобов’язань перед фінустановами, а також проценти за користування кредитом військовослужбовцям не нараховуються, - Нацкомфінпослуг

05.12.2019

Нацкомфінпослуг звертає увагу на порушення фінансовими установами вимог Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” (далі –  Закон).

У зв'язку із цим  Нацкомфінпослуг наголошує, що відповідно до  пункту 15 статті 14 Закону, військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним –  з моменту призову під час мобілізації  і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Указом Президента України від 17.03.2014 № 303 “Про часткову мобілізацію”, затвердженим Законом України від 17.03.2014 № 1126-VII “Про затвердження Указу Президента України “Про часткову мобілізацію”, оголошено рішення про проведення часткової мобілізації, що з огляду на положення Законів України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та “Про оборону України” слід розглядати як початок особливого періоду.

Президент України рішення про проведення державних інституцій на функціювання в умовах мирного часу не приймав.

Таким чином, враховуючи наявність особливого періоду у державі, всі категорії військовослужбовців, незалежно від місця проходження військової служби, мають право на гарантії, визначені пунктом 15 статті 14 Закону.

Нацкомфінпослуг неодноразово наголошувала на неприпустимості порушення норм Конституції України, відповідно до яких держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України, Законів України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” та “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, а також інших нормативно-правових актів, які регулюють провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг.

Враховуючи вищевикладене, Нацкомфінпослуг рекомендує фінансовим установам керуватися вищезазначеними положеннями чинного законодавства та наголошує на необхідності суворого і безумовного дотримання вимог Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Також звертаємо увагу споживачів, що в разі порушення фінансовою установою вимог зазначеного Закону, необхідно негайно повідомляти Нацкомфінпослуг на адресу:

  • 01001, м. Київ-1, вулиця Б. Грінченка, 3, Е-mail: office@nfp.gov.ua,  телефон: (044) 234-39-46 або через

вебсайт Нацкомфінпослуг сторінка: “Електронна взаємодія” – Електронна канцелярія.

За матеріалами Нацкомфінпослуг 

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи