Новости

Прийнято за основу проект Закону, який дозволить підвищити ефективність роботи закладів охорони здоров’я

04.12.2019

Сьогодні, 04 грудня, парламент прийняв за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я"  (законопроект № 2428).

Законопроектом пропонується вирішити низку нагальних проблем у сфері охорони здоров’я, що серед іншого не дають змоги підвищити ефективність роботи закладів охорони здоров’я та не дозволяють здійснювати ефективне управління ними, а також ускладнюють запровадження для них нових механізмів фінансування.

Проектом пропонується внести зміни до законів України, що дозволять полегшити та стимулювати процес автономізації державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що є критично важливим для подальшої трансформації системи охорони здоров’я, яка відбувається шляхом переходу закладів охорони здоров’я на новий механізм фінансування через укладання договорів з Національною службою здоров’я України. Для цього законопроектом пропонується відновити:

  • можливість перетворення закладів охорони здоров’я комунальних та державних установ у некомерційні та казенні підприємства відповідно, що була заблокована у зв’язку з внесенням у 2018 році змін до Цивільного кодексу України. На сьогодні відповідно до цивільного законодавства державні та комунальні установи можуть бути реорганізовані в казенні чи комунальні некомерційні підприємства лише шляхом ліквідації старої юридичної особи з наступним створенням нової, однак, цей шлях є надто довготривалим, юридично громіздким та забюрократизованим;
  • полегшену процедуру реорганізації закладів охорони здоров’я, що передбачає до 31 грудня 2020 року звільнення від виконання кредиторських зобов’язань при реорганізації та необхідності отримання згоди на зміну боржника у зобов’язаннях, від необхідності проведення обов’язкової оцінки майна; спрощену процедуру передачі нерухомого майна; можливість використання власних надходжень для формування статутного капіталу утворених підприємств тощо.

Законопроектом передбачається запобігти небезпечній ситуації, що може виникнути через припинення фінансування неавтономізованих державних та комунальних закладів охорони здоров’я з 1 січня 2020 року, оскільки відповідно до постанови КМУ від 28.03.2018 р. № 391, Національна служба здоров’я України не може укласти договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій із закладами охорони здоров’я, які здійснюють свою діяльність у формі державної або комунальної установи. Для цього пропонується перенести на 3 місяці (до 1 квітня 2020 року) введення в дію нового механізму фінансування закладів охорони здоров’я, передбаченого Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» для всіх видів медичної допомоги.

Проектом також пропонується чітко окреслити та розмежувати сферу відповідальності держави та органів місцевого самоврядування у сфері організації медичного обслуговування населення, оскільки отримані в результаті децентралізації повноваження та ресурси, які надали органам місцевого самоврядування більше можливостей для розвитку своїх територій і створення сучасної медичної інфраструктури (у тому числі шляхом укладення договорів передбачених Законом України «Про співробітництво територіальних громад»), не знайшли свого відображення у законодавстві про охорону здоров’я.

Законопроектом пропонується забезпечити справедливу оплату праці немедичних працівників бригад екстреної медичної допомоги, а саме водіїв бригад екстреної медичної допомоги, які працюють у таких самих складних умовах, що і медичні працівники, несуть співмірне з ними фізичне та психологічне навантаження і їх робота пов’язана із такими ж ризиками для здоров’я, у тому числі від дорожньо-транспортних пригод. Для цього пропонується поширити на водіїв бригад екстреної медичної допомоги умови оплати праці та заходи соціального захисту, передбачені для медичних працівники системи екстреної медичної допомоги ч. 4 ст. 11 Закону України «Про екстрену медичну допомогу».

Проектом передбачається усунути неузгодженість у законодавчому регулюванні правовідносин у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, що виникла через зміну системи центральних органів виконавчої влади у 2014 році, коли було реорганізовано Державну санітарно-епідеміологічну службу та передано її повноваження до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Законопроектом пропонується передати до Держпродспоживслужби України повноваження по затвердженню та розміщенню на своєму офіційному сайті методичних настанов з дотримання вимог законодавства щодо безпечності харчових продуктів як до органу, який затверджує власне гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів та з метою консолідації напрямів його діяльності.

За матеріалами ВРУ

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи