Новости

Нюанси заповнення форми розрахунку доходу за попередній календарний рік для переходу на спрощену систему оподаткування

29.11.2019

В якому випадку ФОП проставляє позначку навпроти слова «первинна» або «повторна» при заповненні рядка 4 «Відомості про державну реєстрацію протягом календарного року: первинна або повторна» Розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування?

Відповідно до п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 розд. XIV ПКУ.

При цьому якщо суб’єкт господарювання протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізичної особи – підприємця, то при переході на спрощену систему оподаткування до розрахунку доходу за попередній календарний рік включається вся сума доходу, отриманого такою особою в результаті провадження господарської діяльності за такий попередній календарний рік.

Форма Розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308 (далі – Розрахунок).

Якщо ФОП протягом календарного року, який передує року обрання спрощеної системи оподаткування, не приймав самостійного рішення щодо припинення фізичної особи – підприємця, тобто не скасовував державну реєстрацію, то при заповненні рядка 4 «Відомості про державну реєстрацію протягом календарного року: первинна або повторна» Розрахунку ставиться позначка навпроти слова «первинна».

Однак, якщо ФОП протягом календарного року, який передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізичної особи – підприємця, але через деякий час знову зареєструвався як ФОП, тобто всі події відбувалися протягом одного календарного року, то при заповненні рядка 4 «Відомості про державну реєстрацію протягом календарного року: первинна або повторна» Розрахунку таким платником податку ставиться позначка навпроти слова «повторна».

За матеріалами «ЗІР: категорія 107.12»

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи