Новости

Виправлення помилок у податковій декларації з податку на прибуток у зв’язку з поданням додатку ТЦ: чи платимо штраф та пеню?

05.11.2019

Згідно пп.39.5.4.1. Податкового кодексу України (далі - ПКУ) разі застосування платником податків під час здійснення контрольованих операцій умов, що не відповідають принципу "витягнутої руки", платник податків має право самостійно провести коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов'язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету.

У разі проведення платником податку самостійного коригування відповідно до пп. 35.5.4.1 ПКУ подається додаток ТЦ «Самостійне коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань платника податку» податкової декларації з податку на прибуток, крім того сума переноситься в додаток РІ «Різниці» що збільшує суму податкового зобов’язання з податку на прибуток.

У разі коли платник податків який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ПКУ зокрема надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до статті 39 ПКУ у строк не пізніше 1 жовтня року, наступного за звітним (абз. 3 - 4 п. 50.1 ПКУ).

Крім того, згідно п. 129.1.3. ПКУ при нарахуванні суми податкового зобов'язання, визначеного платником податків або податковим агентом, у тому числі у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податків помилок відповідно до статті 50 ПКУ, - після спливу 90 календарних днів (270 календарних днів у разі здійснення платником податків самостійного коригування відповідно до підпункту 39.5.4 пункту 39.5 статті 39 ПКУ), наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи