Новости

Приймання готівки без касира

10.10.2019

Автор: Кристина Шох, адвокат та керуючий партнер Shokh & partners law company. ЛІГА.блоги

Суб’єкти господарювання мають право приймати готівку як через штатного касира, так і через «найнятого за аутстафінгом» касира та інших штатних працівників.

Задля дотримання касової дисципліни та отримання готівки суб’єкти підприємницької діяльності мають штатних касирів. Але, для «малих підприємців» окрема штатна одниниця є розкішшю та додатковим податковим навантаженням. У зв’язку з нещодавніми змінами законодавець надав можливість «спрощувати» касову дисципліну.

Згідно до абз. 5 п. 45 «Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», що затверджено постановою НБУ від 29.12.2017 р. № 148, підприємства, штатним розписом яких не передбачена посада касира, виконання його обов’язків можуть покласти відповідно до розпорядження керівника на бухгалтера або іншого працівника. З таким працівником укладають договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, в якому вказують посаду працівника (напр.: бухгалтер) і найменування роботи, що ним виконується, — обов’язки касира. 

Також, за п.44 вищевказаного Положення № 148 дозволяється залучати до здійснення функцій касира «найнятого» працівника за аутстафінгом. Суб’єкт підприємницької діяльності має право укласти з іншим підприємством договір на надання послуг з надання персоналу (договір аутстафінгу).

Такий «працівник» повинен нести повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих цінностей та йому заборонено передовіряти виконання дорученої їй роботи іншим особам (абз.2 п. 45 Положення № 148). 

Отже, якщо суб’єкт підприємництва не має можливості та необхідності утримувати штатну одиницю «касир», то є альтернативні законні варіанти отримувати готівкові кошти, що не порушують касову дисципліну.

За матеріалами ЛІГА.блоги

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи