Новости

Податкові перевірки з використанням інформації системи "Prozorro"

08.10.2019

Фахівці ДПС у м. Києві зазначили, ринок публічних закупівель в Україні,  останні три роки, розвивається дуже швидко завдяки появі електронної системи Prozorro, яка стала обов’язковою у 2016 році згідно із Законом України  «Про публічні закупівлі».

Постачальникам стало значно простіше працювати на цьому ринку, знайти цікаву закупівлю, подати пропозицію та виграти торги.

В Україні дозволено брати участь у процедурі закупівлі усім бажаючим, які мають статус юридичної або фізичної особи. Потенційний продавець або бізнес-партнер держави згідно із Законом називається «Учасник процедури закупівлі» - фізична особа, у тому числі фізична особа – підприємець або юридична особа (резидент або нерезидент), яка подала тендерну пропозицію або взяла участь у переговорах у разі застосування переговорної процедури закупівлі.

Вся інформація про закупівлю є у вільному доступі в мережі Інтернет на офіційному вебпорталі закупівель prozorro.gov.ua, а модуль аукціону є загальнодоступним: будь-хто може відкрити посилання auction.openprocurement.org і в режимі реального часу  можна спостерігати за ходом усіх аукціонів у системі ProZorro.

Тобто,  можливо  не тільки відслідковувати на що витрачаються кошти у публічних закупівлях, а ще це  дозволяє замовникам обирати найоптимальніше поєднання ціни та якості. Таким чином, відкритість публічних закупівель сприяє розвитку бізнесу.

Так, і податкова служба за допомогою моніторингу аналітичної інформації з системи ProZorro виявляє  недобросовісних платників податків та  недоброчесних  постачальників, які намагаються провести махінації. 

Протягом  2019 року  ревізорами  ГУ ДПС у м. Києві  за рахунок конрольно-перевірочних  заходів  встановлено  4  фізичних особи -  підприємців і  донараховано податків на суму  7,5 млн. грн.,  якими  не задекларовано отримані доходи  від здійснення  підприємницької діяльності  та не сплачено податки до бюджету. Зокрема, встановлено, що з метою ухилення від оподаткування шляхом ведення «сімейного бізнесу» - батько з сином зареєструвались фізичними особами -  підприємцями та протягом 2018 року реалізували через систему ProZorro товари і послуги на суму 7,2 млн. грн., але податкову  звітність  не подали, доходи не задекларували, податки не  сплатили. За наслідками перевірки  цих ФОП  донараховано податків на суму 1,3 млн. гривень.

За матеріалами ГУ ДПС у м. Києві 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи