Новости

Порядок дій роботодавця при нещасному випадку на виробництві

12.09.2019

Нещасний випадок на виробництві – це обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактору чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків, внаслідок яких заподіяно шкоду здоров'ю або настала смерть. На превеликий жаль, далеко не завжди на підприємствах з небезпечним виробництвом дотримуються зазначених основних вимог щодо безпечних умов праці. В таких ситуаціях найчастіше й трапляються нещасні випадки на виробництві.  

В цьому разі на захисті прав потерпілих на виробництві стає Фонд соціального страхування України, який фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності, допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого та інші. Також потерпілі на виробництві мають право на: лікування за рахунок коштів Фонду cоціального страхування в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.

Кабінетом Міністрів України 17.04.2019 було затверджено новий порядок розслідування та обліку нещасних випадків, профзахворювань та аварій на виробництві, який набув чинності з 01.07.2019. Новий порядок дозволяє гарантувати страховий захист на випадок виробничих травм більш широкому колу застрахованих осіб, зокрема: фізичних осіб-підприємців, членів фермерських господарств, осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору тощо. Також документом подовжено строки проведення розслідування нещасного випадку до 5 робочих днів (проти 3 днів у попередній редакції), спец.розслідування –до 15 робочих днів (проти 10 днів).

У разі настання нещасного випадку безпосередній керівник робіт зобов’язаний:

  • терміново організувати надання першої невідкладної допомоги потерпілому, забезпечити у разі потреби його доставку до лікувально-профілактичного закладу;
  • негайно повідомити роботодавця про те, що сталося;
  • зберегти до прибуття комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку обстановку на робочому місці та машини, механізми, обладнання, устаткування у такому стані, в якому вони були на момент настання нещасного випадку (якщо це не загрожує життю чи здоров’ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків та порушення виробничих процесів), а також вжити заходів до недопущення подібних нещасних випадків.

Роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок, зобов’язаний:

  1. протягом двох годин передати з використанням засобів зв’язку та протягом доби на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок:
  • Фондові за місцезнаходженням підприємства, на якому стався нещасний випадок;
  • керівникові первинної організації профспілки незалежно від членства потерпілого в профспілці (у разі наявності на підприємстві кількох профспілок – керівникові профспілки, членом якої є потерпілий, а у разі відсутності профспілки – уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці);
  • керівникові підприємства, де працює потерпілий, якщо потерпілий є працівником іншого підприємства;
  • органові державного пожежного нагляду за місцезнаходженням підприємства у разі настання нещасного випадку внаслідок пожежі;
  • територіальному органові Держпраці.
  1. зробити запит до лікувального закладу про характер і тяжкість ушкодження потерпілого;
  2. протягом доби наказом утворити комісію з розслідування нещасного випадку у складі не менш як три особи та організувати проведення розслідування.

До складу комісії входять керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій з охорони праці (голова комісії), представник Фонду за місцезнаходженням підприємства, представник первинної профспілки (у разі наявності на підприємстві кількох профспілок – представник профспілки, членом якої є потерпілий, а у разі відсутності профспілки – уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці), а також представник підприємства, інші особи. До складу комісії не може входити безпосередній керівник робіт.  З метою оптимізації скасовано акт за формою Н-5, натомість складається  акт за формою  Н-1/П (якщо нещасний випадок пов`язаний із виробництвом) або Н-1/НП (якщо не пов`язаний).

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи