Новости

НБУ запроваджує цілодобовий режим роботи СЕП

09.09.2019

Система електронних платежів Національного банку України (далі – СЕП) буде працювати у цілодобовому режимі.

Відповідну Концепцію розширеного регламенту роботи СЕП у межах ініціативи СЕП 24/7 затвердило Правління НБУ з метою модернізації та подальшого розвитку цієї системи.

Запровадження цілодобового режиму роботи СЕП відповідає світовим тенденціям розвитку платіжних систем в частині доступності сервісу для учасників платіжної системи 24/7/365.  

 Можливість здійснення  платежів на цілодобовій щоденній основі сприятиме розширенню доступу клієнтів до фінансових послуг, зростанню частки безготівкових розрахунків, а також надасть можливість банкам та їхнім клієнтам забезпечити проведення чутливих до часу платежів.

Запровадження цілодобового режиму роботи СЕП планується здійснити у два етапи:

на першому етапі – перейти на розширений регламент роботи СЕП. Він передбачатиме доступність системи для проведення міжбанківських платежів 23 години на добу 7 днів на тиждень (23/7) з урахуванням технологічної перерви в одну годину при переході на новий день. Водночас буде збережено діючу технологію роботи СЕП, порядок складання бухгалтерської та статистичної звітності. Такий режим роботи СЕП пропонується запровадити у ІІ кварталі 2020 року;

на другому етапі – реалізувати в СЕП «безшовний» режим роботи 24/7. Йдеться про те, що перехід від поточного до наступного банківського дня здійснюватиметься миттєво, без призупинення приймання платежів в СЕП під час переходу на новий день. Такий режим роботи СЕП планується реалізувати в межах робіт зі створення наступного покоління СЕП (СЕП-4).

Зараз НБУ працює над реалізацією першого етапу запровадження цілодобового режиму роботи СЕП. Незабаром відбудуться зустрічі з банківською спільнотою для обговорення основних принципів роботи СЕП у режимі 23/7.

Нагадаємо, що на сьогодні СЕП забезпечує приймання міжбанківських платежів з 8.30 до 19.00 у робочі дні та не функціонує у святкові та вихідні дні.

За матеріалами НБУ

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи