Новости

Зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ (проект)

13.08.2019

На сайті ДФСУ оприлюднено проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (далі - Проект акта).

Основною метою підготовки проекту акта є:

  • упередження проведення платниками ПДВ господарських операцій із особами, які припинили свою діяльність відповідно до закону або обрали спрощену систему оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, та підлягають у зв’язку з цим виключенню із Реєстру;
  • удосконалення алгоритму формування ДФС індивідуального податкового номера платника ПДВ для фізичної особи – підприємця;
  • розширення кола осіб, уповноважених платником ПДВ на подання до контролюючого органу запиту про отримання витягу з Реєстру.

В чому суть проекту акта?

1. Проектом акта пропонується доповнити п. 5.6 р. V та п. 7.1 р. VII Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 14.11.2014 року № 1130 (далі – Положення) нормами, згідно з якими в день отримання контролюючим органом з Єдиного державного реєстру відомостей про державну реєстрацію припинення юридичної особи (крім перетворення) або про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця або в день внесення до реєстру платників єдиного податку запису про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, до Реєстру вноситься відмітка «Реєстрація особи підлягає анулюванню». Разом із такою відміткою до Реєстру вноситься підстава для анулювання реєстрації відповідно до п. 184.1 ст. 184 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) та дата виникнення такої підстави. У цьому випадку разом із даними з Реєстру додатково оприлюднюється інформація про те, що реєстрація особи підлягає анулюванню, підстава для анулювання реєстрації платника ПДВ та дата виникнення такої підстави.

Внесення цих норм до Положення мінімізує вплив людського фактора шляхом автоматизації процесу ведення Реєстру, що відповідає завданню, встановленому пунктом 3 Плану заходів щодо реалізації концептуальних напрямів реформування системи органів, що реалізують державну податкову політику, затвердженого розпорядженням Кабміну від 05.07.2019 року № 542-р.

2. Відповідно до змін, запропонованих Проектом акта до п. 1.6 р. I Положення, індивідуальний податковий номер фізичної особи – підприємця буде становити 12-розрядний числовий номер такої структури: 1 – 10-й знаки – реєстраційний номер облікової картки платника податків, 11-й та 12-й знаки – контрольні розряди, алгоритм формування яких встановлює Державна фіскальна служба України. Що стосується підприємців, щодо яких до Єдиного державного реєстру внесено серію (за наявності) та номер паспорта (у т. ч. номер паспорта громадянина України у формі id-картки), то 1 – 10-й знаки 12-розрядного ІПН включатимуть номер паспорта.

3. Проектом акта удосконалюються норми Положення щодо кола обов’язків ДФС (зміни до п. 2.4 р. II Положення). Замість положень, якими встановлено, що ДФС розглядає питання щодо відміни анулювання реєстрації платника ПДВ, пропонується встановити, що ДФС (Державна податкова служба України як правонаступник прав та обов’язків реорганізованої ДФС) здійснює розгляд скарг, поданих в адміністративному порядку відповідно до статей 55, 56 розділу II ПКУ, або звернень про перегляд рішень контролюючих органів з питань реєстрації, анулювання реєстрації, перереєстрації платників ПДВ або про внесення записів чи змін до Реєстру.

Також у частині процедур щодо скасування рішень контролюючих органів про анулювання реєстрації платників ПДВ, встановлених у п. 5.10 р. V Положення, пропонується виключити друге речення абзацу третього як таке, що повторює положення другого речення абзацу п’ятого цього пункту.

4. Проектом актом розширюється коло осіб, уповноважених платником ПДВ на подання до контролюючого органу запиту про отримання витягу з реєстру платників ПДВ за формою № 1-ЗВР. Зокрема, передбачено можливість подати такий запит особою, відповідальною за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку суб’єкта господарювання (зміни до форми додатка 11 до Положення).

5. З метою приведення Положення у відповідність до Закону України «Про електронні довірчі послуги»  Проектом встановлюється, що платники ПДВ, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати документи (заяви, запити) в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів.

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються протягом місяця з дня його оприлюднення на адресу розробника поштову – 04655, Львівська площа, буд. 8, Державна фіскальна служба України, Департамент обслуговування платників та електронну – oblik@sfs.gov.ua, а також на поштову адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

  • Проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (Завантажити)
  • Зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість (Завантажити)
  • АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ до проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (Завантажити)
  • ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ до проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (Завантажити)
  • ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (Завантажити)

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи