Новости

Щодо складання РК до ПН в зв’язку з коливанням курсу валюти та після сплину 1095 календарних днів з дати складання ПН

06.08.2019

ДФСУ у листі від 31.07.2019 р. № 3591/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розглянула питанння щодо складання розрахунку коригування до ПН в зв’язку з коливанням курсу іноземної валюти та після сплину 1095 календарних днів з дати складання ПН.

Податківці звернули увагу на те, що зміна (коливання) курсу іноземної валюти може призводити до зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, як у бік збільшення, так і у бік зменшення, то у платника податку - постачальника таких товарів/послуг виникає підстава для здійснення коригування податкових зобов’язань з ПДВ та складання на дату фактичної доплати чи повернення коштів розрахунку коригування відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) і реєстрації його в ЄРПН.

Також фахівці повідомили, розрахунок коригування до ПН, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв’язку із спливом терміну, встановленого ст. 257 Цивільного кодексу України та ст. 102  ПКУ.

При цьому нормами ПКУ не передбачено виключень в частині терміну позовної давності для розрахунку коригування до податкових накладних, що складені за лізинговими операціями.

Таким чином, у разі, якщо після сплину 1095 календарних днів з дати виникнення податкових зобов'язань та складання ПН при передачі майна у фінансовий лізинг відбувається зміна його вартості, РК до таких податкових накладних не може бути зареєстрований в ЄРПН, а підстави для зменшення податкових зобов'язань відсутні.

При цьому лізингоодержувач, у випадку зменшення компенсації вартості майна переданого у фінансовий лізинг, зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ на суму такого зменшення, використовуючи механізм, визначений п. 198.5 ст. 198  ПКУ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

У разі збільшення суми компенсації вартості майна переданого у фінансовий лізинг, якщо з дати складання податкової накладної минуло 1095 календарних днів, постачальник зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією. Така зареєстрована в ЄРПН податкова накладна є підставою для включення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту лізингоодержувача.

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи