Новости

Звільнення від сплати податку на нерухоме майно під час воєнного стану не є пільгою

19.03.2023
Тема:

Податківці у свіжому роз’ясненні в категорії 106.05 ЗІР пояснили, що тимчасовий порядок справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлений п.п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, не може вважатися пільгами, а тому положення зазначеного підпункту не включені до довідників податкових пільг.

Враховуючи зазначене, податківці запропонували таке заповнення форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом МФУ від 10.04.2015 № 408 (далі — Декларація), у разі застосування положень п.п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ:

1) під час декларування податкових зобов’язань інформацію щодо пільг не зазначають, тобто не заповнюють:

  • колонки 18–22 розд. І додатка 1 (для об’єктів житлової нерухомості) до Декларації;
  • колонки 17–21 розд. І додатка 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості) до Декларації;

2) пояснення щодо зменшення суми податкового зобов’язання до сплати (різниця між показниками колонок 17 і 23 розд. І додатка 1 до Декларації та колонок 16 і 22 розд. І додатка 2 до Декларації) у зв’язку із застосуванням положень п.п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУплатник зазначає в Декларації в рядку 8 «Доповнення до Податкової декларації».

3) у колонці «Зміст доповнення» слід зазначати таку причину зменшення податкового зобов’язання: «Уточнена сума податкового зобов’язання до сплати розрахована відповідно до п.п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ “Перехідні положення” ПКУ».

Зауважимо, що ключовою умовою, за якою у платника податків згідно з п.п. 69.22 підрозд. 10 розд ХХ ПКУ в період воєнного стану в Україні виникає право не нараховувати та не сплачувати податок на нерухомість, є розташування об’єктів оподаткування на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, перелік яких визначений КМУ. На жаль, КМУ досі не затвердив такого переліку. Водночас податківці забороняють використовувати для цілей оподаткування Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309 (див. категорію 135.05 ЗІР).

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи