Новости

Особливості визначення першого та наступного порушення у сфері застосування РРО/ПРРО

13.03.2023
Тема:

Податківці на офіційному сайті ДПС України (https://tax.gov.ua/ «Прес-центр» «Новини») нагадали, що відповідно до п. 1 ст. 3 Закону про РРО на суб’єктів господарювання покладається обов’язок застосовувати РРО/ПРРО в разі здійснення кожної з розрахункових операцій, визначених ст. 2 Закону про РРО.

Водночас, згідно з п. 113.3 ПКУ в разі вчинення платником податків двох або більше порушень іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, штрафні (фінансові) санкції (штрафи) застосовуються за кожне вчинене разове та триваюче порушення окремо.

Оскільки продаж товару без застосування РРО/ПРРО не є триваючим порушенням, а невидача касового чеку під час кожного продажу товару визнається окремим порушенням, то наступне незастосування РРО/ПРРО при продажу товарів (наданні послуг) є окремим порушенням. Тобто кожне наступне незастосування РРО/ПРРО чи невидача чеку буде вважатись повторним порушенням. При цьому кваліфікуючою ознакою такого правопорушення є повторність вчинення відповідного діяння, яке встановлюється в разі вчинення особою кількох правопорушень.

Таким чином, у разі виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО, до суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції, зокрема, за першу з таких операцій — штраф, як за перше порушення, а за кожну наступну — як за наступне порушення.

Також податківці зазначили, що такий підхід до застосування штрафних санкцій узгоджується з правовою позицією, визначеною у постанові Касаційного адміністративного суду Верховного Суду від 22.02.2022 у справі № 640/4426/19.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи