Новости

Виплата у 2023 році індексації, що склалася на 01.01.2023 р.: бути чи не бути

06.03.2023

Пунктом 8 «Прикінцевих положень» Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 03.11.2022 р. № 2710-IX призупинено на 2023 рік дію Закону України «Про індексацію грошових доходів населення».

Ми вже інформували, що, на наш погляд, призупинення дії Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» можна розцінювати як призупинення обчислення індексу споживчих цін для визначення поточної індексації у 2023 році (тобто поточна індексація вже рости не буде), а набуті до 2023 року суми індексації не можуть бути скасовані.

Ми звернутися за роз’ясненнями до відповідних органів — Мінекономіки та Мінсоцполітики.

Від Мінекономіки отримали відповідь, яка підтверджує наші роздуми, а саме: «Статтею 58 Конституції України встановлено, що Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Враховуючи зазначене, вважаємо, що протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року (до зупинення дії Закону)».

Від Мінсоцполітики ще не отримали відповідь, але пов’язуємо це з тим, що наразі готуються зміни, відповідно до яких індексація зарплати у 2023 році повернеться (на кшталт того, як вже повернулася індексація пенсій).

Тож чекаємо на зміни. Звісно, щойно вони побачать світ і наберуть чинності, то постане питання щодо початку їх застосування (якщо не буде зазначено, що застосовуються з 01.01.2023 р.), адже, знову ж таки, нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Крім того, наразі невідомо, що саме цими змінами буде визначено. Можливо, буде зазначено про необхідність виплати індексації в межах фінансових можливостей. Тож поки що про зміни говорити зарано.

Втім і тоді, знову ж таки, знадобиться лист Мінекономіки, про який ми сказали раніше, — про можливість збереження сум індексації з 01.01.2023 р. та до дати набрання чинності змінами (адже суми індексації не можна просто так забрати в працівників).

Що маємо в підсумку: позицію Мінекономіки про збереження сум індексації, яка склалася до 2023 року. І поки що можна проводити консультації з головними розпорядниками коштів, адже це виділення додаткових асигнувань, які повинні бути в наявності. А враховуючи брак коштів (або ж, наприклад, недостатнє виділення коштів освітньої субвенції у 2023 році), проблема винайдення додаткових коштів стоїть гостро. Тож, як і завжди, у кожному конкретному випадку установа самостійно ухвалює рішення, виходячи з обставин, що склалися.

ДО ВІДОМА. Наші запити стосувалися винятково індексації зарплати. Щодо індексації стипендії ми не цікавились. Можливо, щодо індексації стипендії в Мінсоцполітики (адже Мінекономіки не опікується питаннями виплати стипендії та її індексації) буде інша позиція. Адже зарплата та стипендія — це різні виплати. Тож ми додатково зробимо запит і щодо можливості продовження виплати сум індексації стипендії, що склалася до 2023 року.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи