Новости

Як визначати валютний курс для складання податкової накладної на експорт?

02.03.2023
Тема:

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими  платниками податків інформує, що відповідно до абз. «г» п.185.1 ст. 185 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) об'єктом оподаткування ПДВ є, в тому числі і операції платників податку з вивезення товарів за межі митної території України (експорт).

Згідно п. 195.1 операції з вивезення товарів за межі митної території України оподатковуються за нульовою ставкою.  

Відповідно до п.п. 195.1.1 п. 195.1 ст. 195 ПКУ  товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України.

Таким чином, з метою визначення згідно з пунктом 187.1 ст. 187 ПКУ дати виникнення податкового зобов'язання з ПДВ при експорті товарів, датою оформлення митної декларації вважається дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу на всіх аркушах такої декларації відбитку особистої номерної печатки, а в разі електронного декларування - внесення  за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки з використанням електронного підпису чи печатки що базуються на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

Пунктом 201.1 ст. 201 ПКУ визначено, що на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін.

Згідно з п. 10 Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют, затвердженого постановою Правління національного банку – офіційний курс гривні до іноземних валют починає діяти з наступного дня після його встановлення та розраховується в останній робочий день тижня  або в передсвятковий день.

Виходячи з наведеного, при експорті товарів датою виникнення податкового зобов’язання з ПДВ є дата оформлення митної декларації, яка відображає завершення процедури митного оформлення експортної операції.

На дату виникнення податкового зобов’язання платник ПДВ – експортер складає податкову накладну з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземних валют, який встановлено Національним банком України у попередній робочий день.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи