Новости

Довідка про відсутність заборгованості: податківці роз’яснюють порядок заповнення заяви

20.02.2023
Тема:

Фахівці ГУ ДПС у Черкаській області на офіційному сайті (ck.tax.gov.ua «Прес-центр» «Новини») нагадали, що для отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі — Довідка) платник подає Заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі — Заява), форму якої наведено в додатку 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом МФУ від 03.09.2018 № 733 (далі — Порядок № 733). Платник подає заяву в паперовій або в електронній формі. Відповідно до п. 3 Порядку № 733   Заяву складають, обов’язково посилаючись на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначаючи найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого платник подаватиме Довідку. Для заповнення таких обов’язкових реквізитів у пунктах 3 та 4 форми Заяви передбачено відповідні поля. Зокрема в пункті 3 форми Заяви наводять реквізити нормативно-правового акта, положеннями якого передбачено необхідність підтвердження відсутності у платника заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або надання відповідної довідки.

Для правильного заповнення Заяви потрібно зазначати всі реквізити нормативно-правового акта за уніфікованим шаблоном відображення, необхідні для його ідентифікації:

  • вид (Закон України або ЗУ (скорочений варіант), постанова Кабінету Міністрів України або постанова КМУ (скорочений варіант), наказ міністерства, постанова Правління Національного банку України або постанова Правління НБУ (скорочений варіант));
  • індивідуальну назву, що зазначається в лапках («...»);
  • порядковий номер (знак «№ » та арабські або арабсько-римські цифри, знаки «-», «/»);
  • дату ухвалення, оформлену словесно-цифровим (25 грудня 2015 року) або цифровим способом (25.12.2015).

У пункті 4 форми Заяви зазначають найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого буде подано Довідку.

Також податківці підкреслили, що неприпустимо, щоб платники зазначали в пункті 4 Заяви замість найменування суб’єкта, до якого буде подано Довідку, будь-яку іншу інформацію, наприклад: «за вимогою», «не визначено», «тендерному комітету» або власну назву платника, який звертається із Заявою, зазначену в п. 2 цієї ж Заяви.

Довідку надають за вибором платника в паперовій або електронній формі, про що він зазначає в Заяві. Довідку платник отримує:

  • в паперовій формі — безпосередньо в органі, до якого було подано Заяву, особисто або через законного чи уповноваженого представника;
  • в електронній формі — у приватній частині електронного кабінету.

Довідка про відсутність заборгованості надається лише за умови подання платником належним чином оформленої Заяви та за відсутності на дату формування Довідки заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи