Новости

Механізм погодження довідки-розрахунку в електронній формі

06.02.2023

Порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затверджений наказом МФУ від 16.09.2022 № 291 (далі — Порядок № 291) ми детально розглядали в матеріалі «Новий порядок ЄСВ-контролю під час виплати заробітної плати» // «ПБ», № 43/2022, с. 5. Тож наші читачі знають, що згідно з абз. 4 п. 3 Порядку № 291 якщо в платіжних інструкціях про перерахування коштів для сплати ЄСВ або в підтвердженні (квитанції) про позитивний результат обробки повідомлення про спрямування коштів з єдиного рахунку на небюджетний рахунок сума ЄСВ менша ніж 22 % суми коштів для виплати заробітної плати, то обслуговуючі надавачі платіжних послуг приймають від платників ЄСВ грошові чеки та/або платіжні інструкції на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати разом із:

  • довідкою-розрахунком в електронній формі;
  • або оригіналом довідки-розрахунку в паперовій формі, погодженої з контролюючим органом за місцем взяття на облік платника ЄСВ.

Податківці на офіційному сайті ДПС України (tax.gov.ua «Прес-центр» «Новини») роз’яснили механізм погодження довідки-розрахунку в електронній формі.

Вони нагадали, що згідно з п. 1 Порядку № 291 довідка-розрахунок в електронній формі — це документ, отриманий платником ЄСВ в електронній формі через Електронний кабінет (далі — ЕК) у порядку, встановленому ст. 421 ПКУ. Вона надається обслуговуючому надавачу платіжних послуг з дотриманням вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII та Закону України «Про електронні документи та документообіг» від 22.05.2003 № 851-IV.

Для формування довідки-розрахунку в електронній форми слід виконати такі дії:

  • здійснити вхід до ЕК (cabinet.tax.gov.ua або через вебпортал ДПС України (tax.gov.ua «Електронний кабінет»));
  • пройти електронну ідентифікацію онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації — id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису та отримати доступ до приватної частини ЕК;
  • у меню «Введення звітності» приватної частини ЕК сформувати та відіслати до відповідного контролюючого органу належним чином оформлену довідку-розрахунок в електронній формі за ідентифікатором форми J1330001 (для юридичних осіб) або F1330001 (для фізичних осіб).

Після надходження електронного документа здійснюється його автоматизована перевірка. У першій квитанції електронного документа повідомляється про результати такої перевірки. У разі негативних результатів автоматизованої перевірки в першій квитанції повідомляється про неприйняття електронного документа із зазначенням причин, друга квитанція у такому разі не формується.

Друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа. У ній зазначаються реквізити прийнятого (зареєстрованого) або неприйнятого (із зазначенням причини) електронного документа, результати обробки в контролюючому органі (дата та час прийняття (реєстрації) або неприйняття, реєстраційний номер, дані про платника та підписувача (підписувачів) електронного документа та квитанції). У разі наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у першій квитанції.

Погоджена довідка-розрахунок в електронній формі (або відмова у погодженні) направляється контролюючим органом платнику ЄСВ в ЕК .

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи