Новости

Відповідальність за неподання форм № 1-ОПП та № 20-ОПП під час воєнного стану

30.01.2023
Тема:

Податківці у свіжому роз’ясненні в категорії 116.12 ЗІР нагадали, що відповідно до п. 63.3 ПКУ, п. 8.4 розд. VIII та п.п. 9.2 розд. ІХ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом МФУ від 09.12.2011 № 1588, платник податків зобов’язаний:

  • стати на облік у контролюючих органах та повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, шляхом подання до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття;
  • у разі виникнення змін у даних, крім змін, які вносяться до ЄДР, протягом 10 к. дн. з дня внесення змін подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік, шляхом подання заяви (для юросіб та відокремлених підрозділів) за формою № 1-ОПП.

У разі неподання повідомлення за формою № 20-ОПП, заяви за формою № 1-ОПП застосовується відповідальність, передбачена п. 117.1 ПКУ.

Водночас тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Так, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено зупинення перебігу строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім певних винятків. До таких винятків належить, зокрема, дотримання строків подання звітності та/або документів (повідомлень).

З огляду на це податківці доходять висновку: оскільки повідомлення за формою № 20-ОПП та заява за формою № 1-ОПП не підпадають під визначення податкової звітності згідно зі ст. 46 ПКУ, не є податковою декларацією (розрахунком), хоча й мають певні аналогічні процедури, зокрема заповнення, подання тощо, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, відповідальність за порушення встановленого порядку взяття на облік (у тому числі за неподання (несвоєчасне подання) повідомлення за формою № 20-ОПП, заяви за формою № 1-ОПП) не застосовується.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи