Новости

Набув чинності закон про основні засади держполітики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності. Яка роль ОМС?

23.01.2023

ВРУ прийнято Закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності» від 13.12.2022 р. № 2834-IX (далі — Закон № 2834).

Цим Законом визначено поняття української громадянської ідентичності, а також мету, завдання, принципи, напрями, особливості формування та реалізації державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності як складової забезпечення національної безпеки України, гарантії участі громадян та громадянських інституцій у цій сфері, визначає повноваження органів держвлади та органів місцевого самоврядування.

Також визначено складові державної політики у цьому напрямі:

  • національно-патріотичне виховання, що здійснюється шляхом популяризації історії України, боротьби українського народу за самовизначення і творення власної держави, етапів державотворення та борців за незалежність і територіальну цілісність України, а також українців, досягнення яких увійшли до світової історії, вшанування видатних особистостей українського державотворення, ветеранів війни, героїв, які полягли в боротьбі за захист незалежності та територіальної цілісності України;
  • військово-патріотичне виховання, яке здійснюється за напрямами, що передбачають підготовку кваліфікованого кадрового потенціалу з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, учасників Революції Гідності з подальшим їх залученням до організації та здійснення освітньої діяльності з початкової військової підготовки, реалізації програм, проєктів та заходів військово-патріотичного виховання, залучення ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, учасників Революції Гідності до організації та здійснення програм, проєктів та заходів військово-патріотичного виховання.
  • громадянська освіта, що забезпечується суб’єктами освітньої діяльності.

Ключовими індикаторами ефективності реалізації державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності є, з-поміж іншого, збільшення кількості громадян, які пишаються своїм українським походженням та/або громадянством, зменшення кількості громадян, які виїздять з України за кордон на постійне проживання або залишаються на постійне проживання за кордоном після тимчасового виїзду з України, збільшення кількості громадян України, які повертаються в Україну, збільшення частки громадян України, які бажають, щоб їхні діти проживали в Україні, які подорожують Україною, які беруть участь у голосуванні під час виборів та референдумів, що проводяться в Україні відповідно до закону, які володіють українською мовою, збільшення відвідуваності закладів, що популяризують культурні надбання українського народу, організовують заходи, присвячені боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України, тощо.

У зв’язку з прийняттям Закону зміни внесено до низки інших законодавчих актів, зокрема до законодавства про освіту, про закордонних українців, про оборону, місцеві державні адміністрації та місцеве самоврядування.

Наприклад, п. «а» ч. 1 ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР доповнено новим п. 11. Він передбачає повноваження виконавчих органів місцевих рад щодо сприяння утвердженню української національної та громадянської ідентичності, створення умов для національно-патріотичного, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти. Сприяння полягатиме:

  • у затвердженні плану заходів з утвердження української національної та громадянської ідентичності на відповідній території (ст. 7 Закону № 2834);
  • у залученні громадян до процесу формування політики та прийняття управлінських рішень (ст. 12 Закону № 2834);
  • у розробленні місцевих програм відповідного напряму (ст. 16 Закону № 2834) тощо.

Закон набрав чинності 01.01.2023 р.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи